Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Uju, blahopřeji k výsledkům UZ!
Včera jsem se ozvala doktorce (byly jsme tak domluvené, že se po cca po 14 dnech od kontroly znovu ozvu), poslala jí fotky a pečlivě popsala, jak se to vyvíjí. Odepsala mi, že ty fotky přeposlala své kolegyni na dětské gastro a že počkáme ještě na její názor, nicméně že si myslí, že to ukončení kojení nás stejně čeká - je prý nutné, aby se střeva zahojila a to nejlépe před začátkem příkrmů, aby tzv nedostávala záhul s dalšíma možnýma alergenama. Tak se zase psychicky připravuju na to, že budeme muset přejít na UM (pokud teda do týdne nedojde k radikální změně k lepšímu a malej nezačne kakat míchaný vajíčka jak z Alcronu.
Jenže jak to tady čtu, tak ani ten Nutrilon nemusí být záchrana… achjo…
Jinak pro info (jsem otravná, já vím…) - intolerance laktozy vzniká po průjmech a spíš v pozdějším věku (u mojí mamky například po častém užívání ATB), vrozená indispozice je velmi vzácná (ve střevech se netvoří enzym laktaza). Navíc taková stolice není hlenovitá s krví ale vodnatá, zapáchá (kysele) a je spíš do zelena, dost u toho bolí bříško - to je tím, že se tam mléčný cukr laktoza nenaštěpí, ale doslova se kazí a kysne.
Naopak alergie na bílkovinu kravskýho mlíka se právě projevuje těmi hleny a krví. Už jsem se setkala s doktory, kteří zaměňují jedno s druhým, tak na to pozor, aby vám nešoupla mlíko Nutrilon Low Lactose a myslela si, jak se to tím vyřeší.
Omlouvám se za didaktickou vložku ![]()
Ahoj. No, tak je fajn, že se to u Vás nějak pohne, myslím, že když to Vaše Mudra zkonzultuje, že se věci začnou trochu hýbat a zlepšení třeba přijde rychleji.
Jinak u nás to s tou alergií a intolerancí je to tak nějak divný, protože máme krvavý hlen, nitky a taky vodu ve stolici(nebo kolikrát jen vodu a bobek nikde) a pleny smrdí hrozně kysele.Jen všude píší, že snad by se měl objevovat ekzém, ten naštěstí nikde nemáme.No, volala jsem si na výsledky krve(dnes nabrané) tak krve jsou cajk, jen draslík hodně vysoký a srážlivé faktory nebylo možno provést, proto, že se krev zdrcla(Mudra si myslí, že proto je vysoká hladina i toho draslíku) takže zítra jdem zas na odběr,chuděrka mrňavá, jak ji sestřčička držela tlapku, tak tam má úplné modřiny ![]()
Jejda, oni jí to berou ze žíly?? Kryštofovi našli na tom UZ mírně zvětšená játra a tak jaterní testy, krevní obraz a CRP zvládli nabrat z prstíku. Testy dopadly taky v cajku.
Zelenou vodnatou a kysele smrdící stolici měl taky - když jsem se snažila zvýšit množství mlíka kojením z obou prsů, takže si brat z toho druhýho prsa jen přední mlíko, kde je spousta laktozy. Jak jsem začala kojit zase jen z jednoho, tak se to upravilo.
A na výtěrech ze zadečku (bakteriologické) a odběrech stolice (virologické vlivy) jste byli? Třeba malá prodělala nějakýho rotavira a než se to srovná, tak špatně snáší laktozu.
Laktobacily nějaké dáváte?
No, ano, bere krev z ručky
Jinak mi taky dnes ráno řekla, že jsou špatný i jaterní testy(ale prý je to normální) znovu nabrala krev a odpoledne máme přijít s plínou. Výter ze zadnice dělala hned na začátku co jsem tam s Kamčou šla-vše OK. Ptala jsem se ji, jestli může mít jak alergii tak i intoleranci, tak říkala, že může. Nakonec když jsme s Kamčou hledaly v čekárně dudlíka(kterýho vyflusla za přebalovák) tak ještě Mudra vylezla s tím, že krve vyždímala hodně, tak to nechá udělat i na alergii na laktózu.Tak jsem teda zvědavá. Asi trochu doufám, že se prokáže protože pokud to nebude Alergie tak doprčic co??? Zas bych měla depku co se ji v tom mrňavém tělíčku děje. Laktobacílky bereme,ale nevím mám tak trochu pocit, že když má lahev s bacílkama, tak po tom daleko víc pláče-no, už ji nesmím tolik sledovat, protože mám pocit, že vidím i to co není ![]()
No, jsou to starosti s těma mrňkama, doufám, že budou brzy v cajku.
Z krev se ta alergie u malých dětí nemusí poznat..
Ať už jsou oba mrňousci v pořádku!! U nás to taky trvalo dlouho, tak vydržte:)
No, taky jsem si říkala, že už to tu někdo psal,ale ona je tak přesvědčená, že se bude vědět co a jak, tak jsem ji to nebrala. Uvidíme, se musím přiznat, že ani nevím co si přeju aby vyšlo. ![]()
Mně taky říkala doktorka, že z krve se u tak malých dětí nic nepozná.
Co se takhle zkusit objednat k dětskému alegologovi nebo na dětské gastro? Klidně bez doporučení od MUDry - podle toho co píšeš, tak se mi ten její přístup nějak nezdá… Třeba rozumí jiným věcem, ale tomuhle asi moc ne.
Držim palce, ať je to lepší.
U nás zatím vývoj pozvolně k lepšímu - krve čím dál méně, už musim plínu zkoumat minimálně 5 minut a málem lupou, abych nějakou objevila. Uvidíme co za týden…
Nám v nemocnici říkali, že se alergie dá poznat z krve, až od roku nebo dvou, teď si nejsem jistá. Nám tedy dělali expoziční test (vysadit mléko a dali nám to Allergy Care a po 3 měsích zase dát obyč mléko, jestli se to tam zase objeví) a jelikož se to zlepšilo, tak nás poslali domů, že to nejspíš ta alergie je, jenže pak se jí to zase v plínce začalo objevovat a to doktoři, že to trvá, než se trávení upraví. Jinak ještě v nemocnici dělali malé výtěr ze zadečku a z toho jedinýho zjistili, že jsou tam zvýšené alergení složky. Prý se to jinak zjistit nedá, to mi říkali, ale bůh ví, jak vidím, co doktor to názor.
Ahoj holky, tak mám od doktorky (resp. její známé dětské gastroenteroložky) požehnání na kojení - za předpokladu, že se to nebude dál horšit a malý bude přibírat. Takže to UM zatím odkládáme. Mám radost. ![]()
Akorát dneska zase kakal častěji a v té poslední plínce bylo víc krve než obvykle (místo dvou pidikousíčků tam byly dvě nitky). Byl tam ale taky můj vlas, tak si říkám, že ho ve střevech mohl podráždit (mám čerstvě nabarvené vlasy)… no, uvidíme, jaká bude stolice dál.
JaLa, gratuluji, že můžeš zůstat u kojení! já nechápu, že doktoři jsou proti, když se to nezlepší. Mně zase říkali, že když je malá alergická na bílk.kr.mléka, tak by pro ní bylo nejpší, kdyby byla kojená!! jenomže já mlíko ztratila, tak bohužel no.
No přesně, jedni tvrdí, že kojení je na alergii nejlepší (plus hypoalergenní dieta matky) a jedni zase že neee. Tak nevim, ale já jsem ráda, že jsem dostala požehnání kojit a víc řešit nebudu. Fakt se to malýmu postupně pomalu zlepšuje, tak proč nasazovat umělý mlíko, zvlášť když furt někde čtu, že ani to nemusí pomoct.
Držim palce, aby vám to taky vyšlo a naši prckové měli v plínkách jen míchaný vajíčka ![]()
jn, člověk si myslí, že když už má speciální mlíko pomůže, ale fakt je, že to lepší máme, ale občas prostě tam krev najdu
ale díky, asi to chce čas.
Ahoj taky moc gratuluju,no, u nás to zatím tak moc vesele nevypadá. Ve středu jsem s malou skončila v nemocnici. Krev znovu prokázala draslík. V nemocnici udělal Mudra odběr znova a draslík tam opět byl, nakonec se jim to nezdálo, takže krev nabrala a hned s ní sestra letěla do laborky(takže nestihlo chcípnout tolik krvinek) no, tak draslík byl vyřešen. Asi dva dny se sledovalo kadění a nakonec v pátek se primář rozhodl nasadit nutrilon digestiv care. No, už se to zdálo, že to bude lepší jen nás přemohla zácpa a víc prdíků. No, nakonec se přeci jen dva kusy krve v bobku zase ukázaly
I přes to nám bylo slíbeno, že nás pustí domů-holky Kamilka včera večer dostala 38.8 teploty já myslela, že to se mnou flákne a v tu chvilku jsem byla opravdu na studenou,teplou a do klece
Takže dnes ráno, znovu krve a moč-naštěstí vše v normě a tak se jedná snad jen o nějakou neškodnou virózku. Pustit nás primař musel, protože já zítra jedu do HK k Mudr-ohledně abscesu na játrech.Takže jsme dostaly recept na 3krabičky spešl nutrilonu(ještě, že část hradí pojičťovna) a já obcházím s teploměrem kolem postýlky.(zatím dobrý)
Jinak Když viděly sestry kolik toho kamča je schopná spořádat, tak mi řekly, že ji mám dávat po 4 hod, no, tak jsem ji začala dávat jak řekly a začala mi fest hubnout a nakonec i odmítat mlíko, takže teď jsem s Mudrou domluvená na 3hod. intervalech, tak snad to bude dobré.V pondělí máme jít do nemocnice na převážení, tak doufám, že se to srovná.
Achjé, Ty máš s holčičkou ale trápení. To mě moc mrzí. Držím vám oběma palce, aby se to zlepšilo a Ty byla co nejdřív v pohodě.
U nás se situace pomaloučku polehoučku vylepšuje, krve ve stolici čím dál méně (dnes dokonce žádná), tak se modlím, abychom do nasazení příkrmů byli na „míchaných vajíčkách“. Což bych přála všem miminkům, co je tohle trápí.