Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Rezii Ostatní potraviny nesouvisí s ABKM, ale s citlivostí, vyzrátím nebo poškozením trávicího traktu. Také může mít mimčo i jinou alergii (vejce atd. však víte) Nejdříve musíte dojít do stavu, kdy je mimčo v pořádku, a pak po jedné nasazovat nové potraviny. Poté ihned poznáte podle odezvy, co vadí a co ne.
Myslím, že Vaše bříško je v pohodě. My skončili na 7mi potravinách a ještě v 10ti měsících nesnese příkrmy. To, co jíte, to je podle mých měřítek úplný ráj
Ještěže už tu dietu nemusím držet.
Ahoj. Prosim poradte i mne, jsem uz celkem zoufala. Syn nyni temer 9m, od narozeni silene bolesti briska. Uz ani nevim od kdy, ale hleny ve stolici mame uz hodne dlouho, odhaduju tak od 5. mesice. MUDr mi rekla ze to bude z neceho co jsem snedla a neresila. Ja bohuzel neznala jsem to neresila a dopracovali jsme to asi k totalnimu poskozeni strev. Krev teda nastesti nemel, prospiva hezky kupodivu celou dobu. Ale strasne se trapime.Cca mesic drzim bezmlecnou dietu, po asi 2 tydnech se to opravdu zlepsilo a protoze jsem hodne hubena a dieta me vysiluje, chtela jsem si zacit pridavat potraviny a myslela si, ze to bude v pohode. Pisu si co jim, ale jsem z toho uz uplne hotova. Vypada to, ze vadi hodne veci a nejsem nejak schopna to odhalit. Od zacatku jsem vyradila mleko, vejce, soju. Prikrmy jsme zkouseli od pul roku, ale byla to hruza, vsechno mu dela potize, asi proto, ze strevo nebylo v tu dobu zhojene. Tak jsem se rozhodla jenom kojit, abych zjistila, na co teda reaguje. Doktorka nam dala Neocate, ktery samozrejme nechce a ja nemam na to, abych mu proste nedala nic jineho a nechala ho hladovet az si to vezme, navic v noci se budi bolesti kazdou hodinu a jedine co ho uklidni je prso. Co byste delaly? Mam davat prikrmy po malickych davkach, aby nemel jen to kojeni? Zatim mame ozkousene, ze jedina dyne mu nevadi, kdyz jsem pridala trochu pohankovych vlocek, mel bolesti (asi je to tezsi na traveni, tak se to hned projevilo?). Nekdy si rikam, ze bych mela jit do toho Neocatu, aby se dal dokupy a mohl uz normalne jist a ja taky.
@Jaanuli Mrzi me, cim prochazite. Byla jsem na tom pred mesicem a pul stejne. Drzela jsem dietu 5 mesicu a byla jsem jen na 7mi potravinach (predtim jsem se 4 mesice taky moc nenajedla). Byla jsem uplne vyrizena. Kojeni 5× za noc, stale hlad, vse vadilo. Co jsem pridala sobe nebo jemu, vadilo. Narusene spani pres den i pres noc. Jeste v 9ti mesicich jsem plne kojila. Neocate nechtel, vypil mi max 90 ml v noci jednu davku. Pak jsme se dostali do nemocnice se srevni virozou a tam na me zatlacili, at nasadim Neocate naplno. Jelikoz se nic nezlepsovalo, chtela jsem to udelat tak jako tak. Prestala jsem kojit uplne ze dne na den. Podarilo se, ted papa Neocate hrozne rad. Kdyztak dam nejake tipy ![]()
Co jsem teda ziskala a co jsem ztratila. Trvalo pres mesic, nez se mu srovnalo traveni, ale ma trochu zacpu. Laktobacily nesnese. Prikrmy jsme zkouseli samozrejme i driv, ale ted byl mesic ciste na UM. Prvni pokus - dyne - hruza a des a pul prorvane noci po 5ti lzickach. Ted zkousim bramboru a snad je to OK. Uvidime, co dal.
Spi ted nadherne! Pres den da dva spanky po hodine nebo 90 minut. Predtim max pul hodiny. V noci se zacal budit jen jednou…
Doktori mi teda neveri, ze mi reaguje tak moc na potraviny.. Alergolozka radi nechat vyrvat v postylce, ze to dela jen z rozmaru. I kdyz ji rikam, ze ho boli brisko… no comment. Nechala jsem mu taky otestovat krev na alergie na potraviny, a mleko a vejce mu ustoupilo a na nic jineho alergii nema. Ma tedy poskozene strevo, jak pisete vy. Bude to dlouha cesta. Ceho se nejvic bojim, ze mi odmitnou predepisovat Neocate. Nebo pak prejdem na Nutrilon a treba mu bude vadit. Ja bych mu ho ani moc nechtela davat. Sama jsem za ty mesice ziskala k mleku docela odpor po tom, co jsem o nem vse zjistila a cetla.
Kazdopadne, co jsem zjistila je to, ze doktori s timto nemaji absolutne zadne zkusenosti. Ani alergo, ani gastro…pediatri! A to jsem poznala kolik maminek se stejnym problemem. Jestli mate facebook, doporucuji skupinku Kojeni pri ABKM.
Jestli chcete dale kojit, musite oopravdu prijit na to, co Vasemu miminku vadi. protoze podle toho, co pisete, mu stale neco vadi. I ja jsem to tak mela. Sice jsem jedla 7 potravin, ale ted je mi jasne, ze ho i tak neco z toho drazdilo.
Jedna maminka stale koji, ale nema na vyber. Jeji mimco nesnese ani Neocate, ani Alfamino. Jeji blog: http://www.exceland.cz/blog
Určitě si přečtěte všechny ty články, ono jich není moc.
Ve spolupraci s touto a jeste jednou maminkou jsme zjistily, ze tyto problemy v naproste vetsine pripadu souvisi se skrytou/neobjevenou celiakii nebo citlivosti na lepek u matky. V Brne je lekar, ktery testuje celou rodinu prave na lepek. Testuje taky materske mleko, ale presne Vam to nereknu, ja na tom vysetreni nebyla. Kdyztak sezenu kontakt.
Ja vzdy lepek jedla, ale co jsem ho vysadila, okamzite mi zmizely kozni problemy a streva jsou v pohode. Nasadim a opet problem. cekam prave na vysledky z alergologie. Pri ceiakii/intoleranci/alergii nejenna lepek matka vytvari v tele protilatky, ktere se dostavaji do tela mimca a delaji tam paseku. Takze nekdy se stane, ze miminko reaguje a pritom alergii nema. Jeho imunitni system bojuje s temito protilatkami.
Je toho hodne, co jsem za posledno pul rok zjistila. Ted jsem to na Vas vsechno vychrlila, ale rada bych Vam pomohla a objasnila co nejvic informaci, at vite, jak se dal rozhodnout. Doufam, ze to pomuze i jinym maminkam. Kdo nezazil, nepochopi.
Dekuju Vam. Aniz bych vedela, co napisete, uz vcera jsem se rozhodla, ze musime prejit na Neocate, neni jina cesta. Vcera pres den jsme ho davali, moc toho za cely den nevypil, ale prekvapilo me, ze to neprskal, kdyz mel hlad, tak si trochu dal. Ale vecer je zvykly byt u prsa casto a protoze mel velke bolesti, lekla jsem se, jestli jeste nereaguje na Neocate a dala mu MM. Nejhorsi je to v noci, budi se kazdou hodinu, silene nadmuty. Jak jste to udelala s Neocatem v noci? Mam ho rvouciho vzit a nachystat Neocate a snazit se mu dat a kdyz nebude chtit tak..?On kdyz nejsem u nej ale je tam manzel, uplne se dusi jak place, kdyz dostane prso, vetsinou se uklidni. Mam hruzu z toho, jak to udelat.
O celiakii u sebe jsem zacala premyslet uz drive a mate pravdu, myslim si, ze je to muj pripad. Cely zivot jsem hubena a nemuzu pribrat ani kilo v podstate od svych 15 let. Hodne me trapi nadymani.
Po tom, co jsme si protrpeli s malym uz take doktorum neverim, je mi z toho smutno. Nase pediatricka me celou dobu rika, ze to chce cas, aniz by neco resila. Dokonce do nej chce pres to vsechno napichat co nejvic ockovani! Do ditete se zanetem streva buh vi jak dlouho
.
Nejvic me trapi, ze jsem na to neprisla driv, takze jeste v 9 mesicich plne kojim, v domneni, ze je to to nejlepsi, sama jsem uplne vyrizena a maly uplakany.
Ale neco mne to prece dalo, ted uz vim, ze verit muzu jen sama sobe, svemu instinktu, protoze na rozdil od ujistovani okoli, ze ho mam normalne prikrmovat, ze si strevo musi zvyknout, jsem to nakonec zacala resit.
Na gastro jdeme za tyden, doufam, ze to nebude nic vaznejsiho a podari se nam prejit na Neocate. Dekuju Vam za podporu, moc to pro me znamena.
@Jaanuli V noci jsem to řešila tak, že jakmile se začal probouzet, nachystala jsem flašku a v polospánku mu ji dala. Nejdříve pil co 3 hodiny, postupně 2× a teď 1× za noc. Mám vždy nachystanou převařenou vodu, jen ji ohřeju a je to. Případně se dá použít termoska. Musíte prostě zabojovat. Pár dní to bude třeba náročnější, ale zvykne si, uvidíte. Já u prsa uspávala, takže malý byl šílený závislák. A zvládlo se to. Trvalo to ale pár týdnů, než jsme uspávání teda vypilovali. Můžete to ještě udělat tak, že mu v noci bude dávat muž. Některé děti když vidí maminku, chtějí prostě prso a přes to vlak nejede. Na každé dítko platí něco jiného.
Je možné, že i po Neocate bude trpět chvíli na prdíky a na zácpu. My to tak měli, ale upravilo se to. Teď zůstala občas ta zácpa, ale už i tu začíná zvládat.
Taky jsem si myslela, že kojení je to nejlepší, ale přišla jsem na to, že jsme výjimkou. Že mu tím asi spíš škodím? To se nedozvím. Každopádně malý má problém i s bramborou, takže vidím, že Neocate ho sice uzdravuje, ale bude to trvat další měsíce, než se nají.
Myslím, že na gastru Vám nic moc neřeknou. Udělají testy, to zase ano.
My prave taky uspavame u prsa, takze se obavam noci. Snad to zvladneme, neda se nic delat. A odstrikavala jste mleko, abyste o nej zcela neprisla, kdyby nahodou? A kakal Vas maly hlen jeste po tom, co jste najeli na Neocate? Jak dlouho? Na gastru ani zazraky neocekavam, spis chci mit jistotu ze to neni neco zavaznejsiho fyziologicky.
Ano, odstrikavala jsem jeste tyden, kdyby nahodou mu ten Neocate delal problemy. Ne, hlen nekaka. Jako natahuje se to misty, ale hlenem bych to nenazvala. Ona je ted ta stolice uplne jina
Napiste, jak Vam to jde.. ja se taky bala vseho, ale pak clovek zjisti, ze to treba slo hladce. Drzim moc palce. Napiste, jak pokracujete. Klidne SZ!
Dobrý večer,
ráda bych se s Vámi podělila o svou zkušenost, možná někomu pomůže. U syna se ni ne ve třech měsících objevily nitky krve ve stolici - nejdříve občas, potom pravidelně. Začalo to po podání čípků Paralenu (hospotalizace v nemocnici s infektem), prvni dva dny jsem tomu nepřikládala váhu, je to darda pro tak malého prcka, říkala jsem si, a může se to stát (u prvniho syna tomu také tak jednou bylo, ale za dva dny to zmizelo). Navíc když krev na tři dny zmizela. Zato se objevily hleny.
Jenže pak se krev znovu objevila, hleny zůstávaly. Pediatrička radila vynechat na 14 dní mléčné výrobky.
Takže
1,5 týdne volná bezmléčná dieta, tedy žádná přímá konzumace, ale žádné zkoumání obalů
2 týdny striktní bezmléčná, začala jsem sepisovat jídelníček i zpětně, krev mizela a zase se objevovala, až zůstala. Podle deníčku to vypadalo, že to spouští luštěniny a sója.
Rozhodla jsem se tedy pro hypoalergenní dietu - vydržela jsem 2 týdny o rýži, vařeném jehněčím a brokolici. Pak se mi udělalo zle, dostala jsem průjem a potřebovala se najíst. Navíc krev zase mizela a objevovala se. Naštvala jsem se a skončila s tím.
Pomocí pediatřičky jsme se dostali velmi rychle na gastro na sono střev a zárověň jsem vyhledala po letech mou někdejší homeopatku.
Gastro nepotvrdilo zánět ani jiné patologie. Závěr paní primářky - syn se přežírá (narozen 54cm, 4350g, dnes 7 měsíců 74 cm, 10,5 kg, do 6 měsíců jen kojen). Jedl co hodinu, ale v noci se budil max. 3×. Na radu doktorky jsem prodloužila intervaly kojení ve dne - príma rada, dodnes se budí po hodině v noci a chce pít… Ani to nepomohlo. Cenné ale bylo, že jsme se dozvěděli, že ve střevě není zánět.
S homeopatkou jsme pak došly k tomu, že mi chybí železo (celoživotně, během obou těhotenství o to víc, vždy mi tam svítila červená hodnota a doktor se děsil;-)) a proto nasadila železo a něco na to, abych synka stále nesrovnávala se starším synem, kterému nikdy nic nebylo, je chytrý, šikovný, jako mimino napřed atd. Synovi také železo - ovšem pozor, s tím z lékárny to nemá co společného!
Do dvou týdnů (s jedním zhoršením) bylo po problému, krev se nikdy nevrátila (tedy od dubna). Hleny zůstaly a upravily se nyní po zavedení ovocné svačiny (syn má zatím oběd a svačinku z ovoce).
Vlastně se krev na den dva vrátila po 1. hexe, nechala jsem si namíchat homeopatika pro další očkování, to proběhlo před týdnem a bez jakékoliv reakce ![]()
Snad to někomu pomůže v hledání řešení, když dieta nebude zabírat.
Ahoj holky, jdu si pro radu, je vas tu se zkušenosti hlenu ve stolici hodně, tak snad mi pomůžete ![]()
Syn, tři měsíce, má už přes měsíc hlen ve stolici. Respektive mi to přijde, ze kadi jen ten hlen…
Před třemi týdny měl zanet průdušek, bral Libenar, bez úspěchu. Po tom týdnu jsme jeli na rtg, tam se zjistilo, ze průdušky má stále nemocné, dostal ATB, po dalším týdnu opět nic. Objevil se i ekzem - na obočí, jen malinko. Doktorka tedy diagnostikovala alergii, ale ze neví na co, a ze alergolog nam ted stejně moc nerekne.
Od včera bere homeopatika, stále trochu “chrmle”, ja vysadila mléčné - protože po mleku měl strašné bolení.
Kdy vam zmizel hlen ze stolice po nasazení diety?
Myslite, ze má cenu dietu držet, když je stejně zahleneny od průdušek a ani to možná nemusi byt ono?
Ale na ciste mleko reaguje fakt zle…
už jsem zoufalá ![]()
Díky za všechny rady ![]()
Jo, a taky dost za stolice smrdí ![]()
Ale spi pekne, koliky nemá, občas prdiky, ale to je taková ta klasika ![]()
A takové ty kousky nestraveneho mlicka tam má jen občas. Je plně kojeny ![]()
Z mé zkušenosti je potřeba počkat, až bude dítě zdravé. Do té doby může být střevo podrážděné, může být i hlen nebo jiná konzistence. Vysazení mléčného je skvělá volba. Pokud by hlen nezmizel, je potřeba se zaměřit i na jiné potraviny. Nejčastěji bývá alergie či intolerance na mléko, vejce, sóju, kuře, hovězí maso. Pokud je střevo již hodně podrážděné (což asi není Váš případ), vadí často i lepek. Velmi pomůže najít probiotika, která nedráždí střeva (my třeba našli jedny jediné a objednáváme je ze zahraničí) a podávat je dlouhodobě. Jednak mimču, pak i mamika by měla brát.
Zdravím všechny maminky a prosím o odpověď,
dcerka měla od narození zelenou hlenovitou stolici někdy s nitkami krve,
bolelo jí bříško a byla celkově neklidná. Měla hodně podrážděná střeva.
Moje bezmléčná dieta při kojení ani za několik týdnů nepomohla.
Nakonec jsme přešli na Nutrilon AC a dcerce se během několika dnů neskutečně ulevilo.
Přesto ale stále přemýšlím, jestli za těmi problémy nemohlo být železo, které jsem užívala při kojení proti chudokrevnosti. Doktorka mi tvrdila, že by na dceru žádný vliv mít nemělo.
Užívala jsem konkrétně Maltofer.
Chci se zeptat, jestli se tato situace netýkala více z vás?
Třeba jste také kojily a užívaly železo a Vaše dítko mělo příznaky jako při abkm…???
Myslím si, že by to dcerce neublížilo, naše nedonošená si nesla Maltofer přímo předepsaný z porodnice
artanka92
Děkuju za odpověď. A dcerka neměla po železu žádné zažívací potíže, i když ho užívala přímo ona?
@Lenunu hodně trpěla na podíky, ale nevíme z čeho to měla ( předčasné narození…) a hodně blinkala, ale to jí drželo i po dobrání železa. Tlastně to má do teď. Jediná reakce na železo byla ta, že on něho byla celá špinavá, protože ho plivala. Ale žádnou souvislost ze železem a problémy se zažíváním neměla