Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte malý ma teraz 14 týždňov a od 1.10. nám začali prolémy s průjmami-zelené s hlenem, posléze len hlen a pak i krev. Po 2 týždňoch opakovaných návštev u pediatra sme chytli do toho ešte rotaviry a hospitalizovali nás na infekčnom . Tam mu našli ešte ďalšie baktérie, dostal antibiotika a keď sa to nelepšilo poslali nás na gastro a uzavreli to ako ABKM. Od 30.10. držím striktnú bezmléčnu dietu (čítam všetky etikety, zloženia pečiva) a už predtým som nejedla mliečne výrobky ..Stolice už síce vetšinou nie sú zelené ale žltohnedé, hlen je tam stále a v niektorých je aj krv
Všimla som si zhoršenie po vajíčkach, tak som vysadila aj tie. Mal niekto z vás tak dlho aj krv v stolici? Obvykle sú to len nitky ale včera to bol aj krvavý hlen. Ekzémy nemáme, okrem toho trpíme strašne na prdíky.
@nikiki2511 My dopadli tak, že se podráždění střev neustále zhoršovalo, protože jsem nedokázala úplně vychytat všechny alergeny. Když jsem najela na tvrdou eliminační dietu (začla jsem od jedné potraviny a přidávala, ale u nás to byl extrém), tak to konečně pomohlo. Měli jsme to ale složitější, kojila jsem jen do 9 měsíců, a syn do 2 let toleroval jen speciální umělé mléko Neocate. Jinak nic. Zachránila nás probiotika (netoleroval žádná z ČR, objednávám z Ameriky). Začli jsme od zrnka a přidávali. Během 6ti měsíců jí téměř vše. Zkuste na facebooku skupinu Kojení při ABKM, tam jsou maminky s těmi nejhoršími potížemi, nejen ABKM. U těch těžších případů si musí maminky pomoci bohužel samy. To byl i náš případ. Vy očividně nemáte vychytané všechny alergeny. S ABKM je spojeno vejce, kuřecí, hovězí a sója. U hodně podrážděných střev to už může být cokoliv od rýže přes pohanku k cuketě, dýni atd. To už je pak individuální.
@yoshua fúha tak to obdiv
a mali ste stále hlien aj krv? priznám sa,že to neviem ani či by som dala..už teraz vážím kolo 50kg a mám pocit,že nemám, čo jesť
rada by som vydržala do 5-6 mesiacov..pôvodne som chcea kojiť kľudne až kým pôjde do škôlky
..musím zaťukať ale teď 2 dny nemáme nitky krvi-vymenili sme Biogaiu za Enterol a vyradila som pred týždňom vajíčka..ale hlien máme stále
@nikiki2511 my krev neměli, jen hlen a šílené koliky. Zkuste tu skupinu na FB,tam Vám poradí či řeknou, co s dietou ???? vypadá to, že máte problémy i s probiotiky. BioGaia dělá problém často. Zkuste jiná bez mléčné složky. Třeba Infant Dophilus Plus. Případně objednejte z iherb California Gold Nutrition 5 bil. Ony totiž některé kmeny bakterií mohou zánět zhoršovat. Ještě koukněte na GutPro pro děti. Mají je i na webu Hravě o živé stravě. Ty mají speciálně kmeny,které tolerují i ti s největšími problémy. Jsou drahé,ale vydrží rok.
@yoshua
S těmi probiotiky je to mazec.
Je fakt, ze ja byla na nemlecne diete 8 týdnu a az po vysazeni probio je to lepší. Nicméně jsme zkusili zavést prikrmy a zase se vrací problémy s prdy
nekonečný boj.
@nikiki2511
To kojeni bych raději nechala do roka, proroze pokud odstavis, budes muset mléčnou výživu nahradit UM, a to pro alergiky je fakt strašně hnusny a kor v pul roce bude problém, to do prcka dostat, když je zvyklý na tvoje mlicko.
Mrkni na net na seznam největších potravinových alergenů a zkus začít alespoň tím…
u nás to je mleko, a buď kure nebo ryby - budu muset brzy zkusit. Mame kvůli tomu i odklad na očkováni ![]()
Ahoj holky tak se k vám přidávám nwm teda ještě co to je ale tyden hlen a krev ve stolici hrozné tlačí až červená nemůže spát přes den volala jsem doktorce takže změna um měli jsme hipp teď teda nutrilon alergic care tak jsem zvědavá co to udělá a jestli je to z toho ještě ma průjem ale proč když v rodině nemame žádné alergie nic jinak dnes mame 6 tydnu
@68Maja No my sme v ramci diagnostiky boli 3 dni cisto len na Alfamino, ktory nam predpisal gastroenterolog..a bastil to viac nez moje mlieko
momentalne kojim 6×denne a na noc mu davam Alfamino- menej po tom prdi a neboli ho brusko..ked ho v noci nakojim po 2 hodinach je uz hore, rudy, tlaci, prdi a a upokoji sa este ked sa vyserie ![]()
u nas to vypada na mlieko a vajce…
@yoshua zkusim sa pozriet, ted mame 4.den ten Enterol a zmizla krev…hlen este mame
@nikiki2511
Prosimte, a taky to alfamino smrdí a chutná hořkokysele?? ![]()
@68Maja Smrdí jako škrob…a chutí nechutne
horký je , kyslý ani nie
ale malému fakt chutí, lenže ja mám pocit že on zje ,čo vidí
gastro chcela,že nech ho trikrát kojím a inak Alfamino…ale to nešlo, lebo potom nechcel už prso (a to sme kúpili aj tú Medela Calma láhev)..tak som si druhýkrát štartovala laktáciu a rozkojila sa a malý teraz papá z prsa 6× a na noc toto …ale aj keď mal viac toho Alfamina, tak mal nitky krvi v stolici..teraz musím zaťukať-zatiaľ 3.deň bez krvi…možno nám to dorazili tie rotaviry, tak sa to dlhšie hojí ![]()
@Zdenik 32 Najprv treba nabrať stolicu na bakteriologiu a virologiu a vylúčiť to..ak to neurobila… ale nám to tiež začalo keď mal malý 7 týždňov
Ahoj holky, tak bohuzel ja mam i druhou holcicku se silnou abkm, jsme na Alfaminu. Chci se zeptat Vas co jiz prikrmujete. Zda se mi, ze Nelca reaguje i na vajicko a hovezi maso, kadi po tom kysele a prdi. Mate zkusenost? Vysadila jsem toto a je to o 100 procent lepsi. Vadi i kureci kdyz reaguje na vejce? Moc dekuji za rady..
@Kikii Ano, většinou se alergie na mléko a vejce kříží s hovězím, kuřecím a také sójou. Pokud má malá střeva hodně podrážděná, může reagovat i na jiné potraviny, ale tyto jsou takový základ.
@yoshua děkuji za reakci. To jsem zvědavá čím ji budu živit
Reakci na vejce jsem poznala po pár dnech podávání piškotkù, okamžitě prùjem s hleny a bolesti bříška s nadýmáním, to samé hovězí. Střeva by měla mít ok, je na Alfamínu již od 4 týdně věku. Dnes mi pi kuřecí polévce také prděla. Nevím zda ji raději nenechat na mlíčku teď pár dní ať se vše sklidní. ..
@Kikii píše:
@yoshua děkuji za reakci. To jsem zvědaváo čím ji budu živitReakci na vejce jsem poznala po pár dnech podávání piškotkù, okamžitě prùjem s hleny a bolesti bříška s nadýmáním, to samé hovězí. Střeva by měla mít ok, je na Alfamínu již od 4 týdně věku. Dnes mi pi kuřecí polévce také prděla. Nevím zda ji raději nenechat na mlíčku teď pár dní ať se vše sklidní. ..
Urcite, at se streva zklidni. Jinak doporucuji web Na vlne chuti. Tam najdete nahrazky vajec i mleka. Ale u miminka staci bohate zeleninka atd.
@JaLa Ahoj, dostala jsem na Tebe kontakt od luthien (maminka tří synů ze Semil) z Modrého koníka. Vidím, že se ve věci velice orientuješ, prosím mohu popsat svou situaci a požádat o radu?
Mám synka 22 měsíců, první rok měl velice často kašel, po roce dobrý, ale od listopadu jakoby trvale zapáchající stolici (nakyslou, tak trochu s pískem). Probiotika nijak nepomohla. Mudr. potvrdila paměťové, tj. ne aktuální protilátky na BKM. Říkala mi, že v posledních letech těchto případů velice přibylo. Dala mi však naději, že po tříměsíční elimin. dietě by se to mohlo zlepšit.
Prosím Tě, co mu mohu dávat např. na snídani (už předtím ochotně natahoval ruce po másle a sýrech)? Zatím to plichtím s chlebem s bio sádlem a kaší z Nutrilonu pro alergiky, ale tak nějak nevím. Též se chci zeptat, zda podle tebe vadí i hovězí, rohlíky a pečivo vůbec. Zatím mi to přijde hrozně nepřirozené, mé starší děti tohle neměly!
Moc Ti děkuju za každou radu, případně za manuál. J.