Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Mám dotaz. Starší syn (skoro 5 let) má od úterý laryngitidu (už ale vykašlává). Teď se mu rozjela fakt hnusná zelená rýma. Teplotu má od čtvrtka večera asi 37.3 (předtím cca 39). CRP mu dělala doktorka ve čtvrtek a bylo OK. Na pohotovost se mi fakt nechce, ale té rýmy se poněkud děsím (je vyloženě zelená, hustá a je jí hodně), přece jenom je po laryngitidě oslabený.
Doma mám bioparox, nasadily byste ho? Nebo co byste dělaly?
Všem díky za rady.
Příspěvek upraven 17.07.10 v 14:50
Asi to bude nejlepší. Doktor by vám pravděpodobně napsal nějaký Pamycon nebo jiné ATB kapky.
Příspěvek upraven 28.03.12 v 21:05
Ja osobne bych ho teda nenasazovala, protoze ryma je proste ryma, lecit se neda a telo se s tim musi vyporadat samo. Je uplne jedno, jakou barvu ryma ma, to, ze je zelena, nic neznamena. Jinak pouzitim ATB bohuzel vymizi i „dobre“ mikroby, nejen ty zle a zakladas si na kolecko, ze bude jeste hur, protoze bude nachylnejsi na dalsi choroby a mozna i zavaznejsi nez je ryma. Ja osobne rymu, obzvlaste hustou, resim prolevanim dutin morskou vodou (prolevani = velmi caste, klidne i 6 a vicekrat denne) a to ve vetsim mnozstvi, nema smysl jedna kapka nebo jeden strikanec, chce to fakt ten nos zaplavit, aby se to naredilo a odtekalo to bud nosem ven a nebo do krku (spolknuti vubec nevadi, kysele zaludecni stavy viry spolehlive zlikviduji), hlavne se tim predejde tomu, aby to sedlo do usi nebo na prudusky. Linda
Obecne plati, ze bakterialni superinfekce (ryma zezelena) je normlani a neni duvod davat ATB. Ale to je obecne, pokud je ryma nejak vyrazne horsi nez je normalni (vsechny rymu zname, muzem posoudit), asi bych dala
Podle naší pediatričky zelená rýma znamená bakteriální a je potřeba Pamycon (nevím ale jestli není jen na předpis). Jestli pomůže Bioparox, to nevím, ale to jsou taky lokální ATB, takže by mohl. Já bych ale bez konzultace s lékařem nedávala nic. Myslím, že do pondělí to počká.
Pamycon je jen na předpis, měli jsme ho několikrát na hustou zadní rýmu a zabral okamžitě ![]()
Nenasadila bych…
Mám ho doma také, ale dětem bych lék tohoto typu dala jedině po poradě s doktorkou.
Hustá zelená rýma není záležitost, která by nepočkala do pondělka, zejména pokud teploty ustoupily a chlapeček smrká nebo se nechá odsávat.
Díky moc za odpovědi, trochu jste mě zvyklaly, ale rozhodnutá stále nejsem
.
BohunkaP píše:
Nenasadila bych…Mám ho doma také, ale dětem bych lék tohoto typu dala jedině po poradě s doktorkou.
Hustá zelená rýma není záležitost, která by nepočkala do pondělka, zejména pokud teploty ustoupily a chlapeček smrká nebo se nechá odsávat.
Jenže ty vysoké teploty souvisely s laryngitidou, ne tou rýmou (s tou možná souvisí až teď).
Inge píše:
Jenže ty vysoké teploty souvisely s laryngitidou, ne tou rýmou (s tou možná souvisí až teď).
Přesto bych Bioparox jen tak sama od sebe nenasadila… je to sice lék prodejný bez receptu, ale přesto drasťák, který já bych dětem bez konzultace s doktorkou nedala… Krom toho, 37,3 a ještě už od čtvrtka, to je jen mírně zvýšená teplota, což do pondělka počká, i když je tělíčko oslabené.
Nebo bych si případně zavolala na pohotovost, celou situaci kompletně popsala a zeptala se, jestli to můžu dát…
Příspěvek upraven 17.07.10 v 20:55
hkac píše:
Podle naší pediatričky zelená rýma znamená bakteriální a je potřeba Pamycon (nevím ale jestli není jen na předpis). Jestli pomůže Bioparox, to nevím, ale to jsou taky lokální ATB, takže by mohl. Já bych ale bez konzultace s lékařem nedávala nic. Myslím, že do pondělí to počká.
Bohuzel nema pediatra pravdu. Ta problematika je slozitejsi a opravdu nelze pouhym pohledem na barvu hlenu rozpoznat puvodce nakazy. Koukni treba sem: http://pediatrics.about.com/…fant_uri.htm nebo http://www.ds-health.com/nose.htm . Je to proste jen barva hlenu. L.
taky bych bioparox prckovi nenasadila.max sjeď na pohotovost a uvidíš co řekne dr.jinak počkej do pondělka.zatím bych stříkala vincentku nebo něco mořskýho.
Ahoj, tak si jdu pro radu. Malá ze soboty na neděli v noci začala kašlat a dostala rýmu. V pondělí jsme šli k doktorce, ale má dovolenou
Malá měla suchý kašel. Tak jsem si alespoň koupila Sinecod kapky. Suchý kašel byl hned pryč, míň kašle ale slyším, že když kašle tak má hleny. Rýmu měla vodnatou, teď je bílá, občas zelená a dost hustá. Stříkám jí mořskou vodu a odsávám. Teplotu nemá. Měla bych to nějak řešit, nebo mám počkat na doktorku? Malá zakašle za den opravdu málo, a v noci vůbec. Jen mám strach aby to třeba neměla na průduškách. Díky ![]()
bude tam doktorka teď v pátek - pozítří?? Jestli jo, zašla bych k ní, aby malou zkoukla a poslechla…kolik je malé let??
Nedám dopustit na Vincentku - čistím a dolévám do toho rozprašovače, celou zimu stříkám preventivně synkovi do nosu, než jdeme do školky…Pokud nemá tvoje dcerka teplotu a není schvácená, šla bych i na prochajdu - ale aby moc nelítala… Na vyloženě zelenou hnusnou rýmu se stejně dává atb. kapky Pamycon - ale prý se nesmějí předepisovat moc často…výborné byly i Bendovy kapky- ale málokterý doktor zná jejich složení
(je to framykoin + mukoseptonex + ještě něco, už nevím…) - ale ty jsou naprosto bezkonkurenční na tyhle zelené rýmy!!!
jo a ještě jsme zkoušeli takovou tymiánovou mastičku do nosu z DM, že bych malé promázla nosík, ať jí to „protáhne“ ![]()
Řeším něco podobného s mladším..byla jsem u Dr.na průduškách čistý, kapu na její doporučení Stoptussin a na noc Sinecod, do nosu Vincentku, odsaju a kápnu Nasivin kapky..dneska ráno jsem jela i na ušní, malý si sahal na ouško a plakal, naštěstí dostal jen kapky, tak ještě kapu do ucha..zlepšení je trochu patrné od rána