Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Vysledky ma muj doktor na orl kam pujdu zitra.Moje dokt.na endokrinologii mi uz pred tou punkci rekla,ze si mysli ze se šž to nema co delat a na ct to taky vyloucili.
@Anonymní píše:
@lasička1 Stále 2v1Malá to zvládá naprosto skvěle, sami doktoři jsou překvapení, že dle ultrazvuku je to zdravé prospívající miminko, i když ne vše se ultrazvukem odhalí, spousta následků léčby se může projevit až po porodu, ale já doufám, že bude vše v pořádku…malá je úžasná bojovnice
V pátek mě čeká další cyklus léčby a pak se naplánuje porod. Léčba je náročná, ale zvládám to celkem dobře, jen s tím rostoucím bříškem je to čím dál náročnější…
vlčí máčku, to je skvělé
že to takto zvládáš i s malou. Přeji hodně sil do dalšího boje a věř, s malou to bude v pořádku. Jsem ráda, že ses ozvala. ![]()
@andy2104 Hlavně neplašit a počkat si na výsledky odběru. Lymfomů je více typů, takže záleží na konkrétní diagnóze, agresivitě nádoru a taky na stádiu onemocnění, léčba se odvíjí dle toho. Pokud se lymfom potvrdí, určitě se nevyhnete chomoterapii, případně se chemoterapie kombinuje s ozařováním či biologickou léčbou. Ve většině případů se dochází ambulantně v intervalu několika týdnů (já chodím každý 3 týden), ale každému je léčba nastavena přesně na míru, občas se dává sekvenční léčba a tam se leží v nemocnici. Já mám třeba hodně agresivní variantu non-hodgkinova lymfomu, chemoterapii mám prý jednu z nejsilnějších a zvládám to i přes těhotenství celkem dobře - 1-2 dny slabé nevolnosti a nechuť k jídlu a po pár dnech 2-3 dny, kdy mě moc neposlouchá tělo, mám problém stát a chodit, pohyby jsou dost nejisté. Horší je spíš to, že to dost omezuje běžný život, protože celkově je velká únava a do toho snížená imunita. Nedokážu si představit chodit do práce, i umytí podlah v baráku nebo krátká procházka jsou pro mě jako výstup na Killimanjaro a pak si musím jít lehnout. I když minule jsem na stacionáři potkala pána, který se rozhodl, že do práce chodit prostě bude a chodí - s rouškou a desinfekcí v kapse, ale netuším jakou měl diagnózu. Na Lymfomhelp je ke stažení několik brožurek - obecně o lymfomech například tato: https://www.lymfomhelp.cz/e_download.php?… Držím pěsti, ať to vše dobře dopadne ![]()
A jak jste na to prisla,ze jste nemocna?Me nekdy boli zada a vsimla jsem si,ze se nekdy snadno zadycham.Ten doktor co mi rekl to punkci,tak jsem se ho zeptala na lecbu a on mi rekl jen to,ze mi to nasli brzo a male a ze budu mit ozarovani.Ale kdo vi.
A to vam davaji neco proti nevolnostem?Nekdo pise,ze zvraci a ma silne nevolnosti.A lecite se v Praze na Karlaku?Moc vas obdivuju,cekate mimi a musite byt silna za dva. ![]()
@andy2104 To, že nejsou příznaky nemusí nic znamenat, já byla jen unavená, nic víc. Vzhledem k věku se u mě předpokládal právě Hodgkinův lymfom, ale nakonec se z toho vyklubal agresivní non-hodgkin, což lékaře mírně zaskočilo, hlavně v mém stavu. Přečtěte si toto vlákno, řešila jsem to tu včetně toho, jak jsem na to přišla.
@andy2104 Na nevolnost beru jeden prášek před podáním chemoterapie, pak už nic…Já taky čekala obrovské nevolnosti a zvracení, ale co jsem se bavila s více lidma podstupujícíma chemoterapii, nemusí to být vždy, záleží na tom, co Vám konkrétně namíchají plus každý to snáší úplně jinak. Někdo nemá téměř žádné následky, někdo zvrací ve velkém, jiný má zase horečky…jinak léčím se v Brně v Bohunicích a ano, je to náročné, protože řeším kombinaci následků léčby a pokročilého těhotenství, takže si užívám i zácpu, křeče v nohách, pálení žáhy,…ale spíš je to horší na psychiku. Ze dne na den se nám otočil celý život na ruby - z očekávaného miminka se stala dle lékařů přítěž, žijeme v neustálé nervozitě co a jak bude, nejsou zkušenosti, na rovinu mi řekli, že vůbec netuší, jaké následky to bude mít na miminko, protože jsem prostě rarita s tímto typem nádoru i léčby, vše se řeší za pochodu, neustále se mění plány a vlastně až do porodu nebo spíš až do doby, než se začne miminko nějak projevovat (hýbat se, učit se) se nebude vědět, zda jsou nebo nejsou nějaké následky (psychomotorické, duševní atd.) ![]()
ale já se po pár krušných dnech sebelítosti a přemýšlení co by kdyby rozhodla být optimista a věřím, že budeme obě v pořádku, jinak bych ty měsíce léčby asi vůbec nezvládla ![]()
Dekuji,ze si semnou o tom pisete.Nevadi vam me otazky?A mate ted chemo a pak bude i ozarovani,nebo to jeste nevite?Lide psali,ze jim nechali udelat port kvuli zatezi na zily,mate to taky nebo vam zily zatim funguji?
holky, moc na vás myslím, a přeju už jen samé dobré zprávy. Jste statečné.
![]()
@andy2104 Nevadí, taky jsem si na začátku zjištovala zkušenosti a bylo fajn se z toho vykecat…teď mám 6 cyklů chemo a biologické léčby, v průběhu toho plánovaný předčasný porod a pak kontrolní vyšetření, jak lymfom na léčbu reaguje a dle toho se rozhodnou, říkali mi více variant, další cykly nebo ozařování, to teď kvůli těhotenství nemůžu. Píchnou mi vždycky kanylu, žíly to zvládají bez problémů, porty se dávají co vím, když je léčba dlouhodobá a přitom častější (denně nebo týdně)
Jsem zvedava co mi rekne ten muj doktor na orl,zda ze zpravy z biopsie vycte neco vic.To cekani na vysledky je vycerpavajici.Vam tu diagnozu rekli z vysledku krve a ct?Nebo jste mela taky odebrani punkce ci vyriznuti uzliny?
@andy2104 píše:
Jsem zvedava co mi rekne ten muj doktor na orl,zda ze zpravy z biopsie vycte neco vic.To cekani na vysledky je vycerpavajici.Vam tu diagnozu rekli z vysledku krve a ct?Nebo jste mela taky odebrani punkce ci vyriznuti uzliny?
lymfom se z krve nedá, pokud tedy není už leukemizovaný. Punkce obvykle nestačí, je to moc malý vzorek. Je třeba celá uzlina, obvzlášt u Hodgkina.
Přesně tak, diagnóza jde jedině odebráním vzorku (biopsií), punkce prý nemusí přinést věrohodné výsledky a v krvi se to vůbec projevit nemusí, na CT, rentgenu či magnetické resonanci se jen projeví, že tam je nějaký nález, ale ne o co se jedná. Většinou se podstupuje nějaké takové vyšetření, které prokáže přítomnost nádoru a pak následuje biopsie, která určí přesnou diagnózu. Já to měla jako těhotná úplně jinak - nejdřív krev pro vyloučení čehokoliv „běžného“, co by mohlo způsobit zvětšení uzliny, aby mě neposílali na operační sál zbytečně, pak biopsie a až poté magnetická resonance (na nic jiného jsem v těhotenství nemohla), aby se prokázalo, jestli to nemám i jinde v těle. ORL doktor podle mě nevyčte nic víc…já byla na odběru na ORL, ale vzorek se posílal na onkologii
A po te operaci jste mela bolesti?Ja jsem straspytel,bojim se narkozy.
Já to měla na krku, takže mi to dělali v lokální anestezii…moje první operace v životě, ale bylo to naprosto v pohodě, pak 2 dny bolesti, jak to přišlo k sobě a nechtěli mi dát v těhotenství nic na bolest, ale nic, co by se nedalo vydržet…jen to bylo nepříjemné zrovna na tom krku, že jsem se nemohla moc otáčet v posteli ani zvedat. Není čeho se bát, pro ně je to banální zákrok…