Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Katrien Ahoj, muzu se zeptat na priznaky? Vim, ze to ma kazdy jinak, ale i presto.. Muzou byt jen teploty okolo 37 az 37,3? A to dlouhodobe..
@Cakcik ja myslim, ze muzou byt jen lehce zvysene.ale pokud ti nikde na utz nenasli suspektni uzliny (axily, krk, trisla, bricho), tak bych byla klidna!
@Cakcik ja mela dost zvetsenou a bolestivou uzlinu nad klicni kosti. Jinak Vubec nic ![]()
Ahoj, prodělala jste některá hodgkinův lymfom v těhotenství???
asi moc neporadím, ale mám spolužáka gynekologa a ten mi říkal, že jednou rodil paní s Hodgkinem
@smutná máma Děkuji, ono se nakonec prokázalo, že je to non-hodgkin agresivního typu. Porod je bohužel ještě daleko
spíš mě zajímá zkušenost s léčbou v těhotenství (obecně chemo, klidně i u jiného typu nádoru) a jestli byly nějaké následky třeba nebo vše bez problémů…dle doktorů se jedná o výjimečný případ a moc neví co a jak, čerpají ze zahraničních zdrojů, kde se to řeší chemou. Ale třeba někdo s chemou v těhotenství zkušenost má…
@Anonymní píše:
@smutná máma Děkuji, ono se nakonec prokázalo, že je to non-hodgkin agresivního typu. Porod je bohužel ještě dalekospíš mě zajímá zkušenost s léčbou v těhotenství (obecně chemo, klidně i u jiného typu nádoru) a jestli byly nějaké následky třeba nebo vše bez problémů…dle doktorů se jedná o výjimečný případ a moc neví co a jak, čerpají ze zahraničních zdrojů, kde se to řeší chemou. Ale třeba někdo s chemou v těhotenství zkušenost má…
A kdo má nemoc?Ty,nebo někdo z rodiny?Asi je to hloupá otázka-kolikátý je to týden těhotenství?Neuvažuje se nad ukončením?
Moc a moc držím palce,ať je vše v rámci možností dobré.
Manžel nyní prochází již třetím onkologickým onemocněním-pokaždé úplně jiný typ-a není to lehké.Ale i my věříme,že i na potřetí tu potvoru zdolá.
Jedna maminka tu řešila rakovinu prsu v těhotenství.Prodělávala chemoterapie.Hrozně se bála.Holčička se narodila zdravá.Zkusím najít diskuzi.
A jedna holčina-bojovnice s pojišťovnou ohledně proplácení léčby-ukončila těhotenství v cca 20.týdnu-aby měla šanci na život,její chemo se neslučovala s těhotenstvím a do porodu nebo životaschopnosti malého nebylo možno čekat.
Zkušenost s lymfomem nemám. Viděla jsem jednou pacientku těhotnou s leukemií, takovou blbou, se špatnou prognozou. Také lékaři dlouho hledali zkušenosti ze zahraničí, poté léčbu zahájili, vpodstatě téměř plnou léčbu s tím, že moc jiná volba není. Po 32. týdnu pak předčasně těhotenství ukončili a pokračovali s léčbou dále.
Kolikátý týden jsi?
@Anonymní píše:
@smutná máma Děkuji, ono se nakonec prokázalo, že je to non-hodgkin agresivního typu. Porod je bohužel ještě dalekospíš mě zajímá zkušenost s léčbou v těhotenství (obecně chemo, klidně i u jiného typu nádoru) a jestli byly nějaké následky třeba nebo vše bez problémů…dle doktorů se jedná o výjimečný případ a moc neví co a jak, čerpají ze zahraničních zdrojů, kde se to řeší chemou. Ale třeba někdo s chemou v těhotenství zkušenost má…
syn měl lymfoblastický T - buněčný lymfom non Hodgkin. O jeho agresivitě tu psát ani nebudu. Vše trvalo pouhých 37 dní od první diagnostiky. Po 37 dnech zemřel
Byli jsme léčeni dle evropského protokolu, vč. chemoterapie.
Strašné… ![]()
Co máš přesně za tip? Kde máš primární nádor? Meta máš?
Přeji hodně sil do léčby ![]()
„Nebudu zabíhat do podrobností a okolností, které vedly k tomu, že jsme se rozhodli ukončit těhotenství, aby mohla proběhnout moje operace. To je příliš osobní a příliš bolestné a já nechci vzpomínat na zoufalou bezvýchodnost té situace. Stačí říct, že kdyby šlo o první těhotenství a my neměli doma ty dvě naše malé velké lásky, které si nezaslouží vyrůstat bez mámy, tak by rozhodnutí bylo jiné. A já bych se pravděpodobně nedožila konce tohohle roku,“ vysvětlila později.
Zkopírovala jsem zpověď maminky,která měla rakovinu v těhotenství.
Určitě bych poslechla lékaře,co navrhují.Nám se to vždy vyplatilo.Ale nikdy jsme s manželem nebyli jen slepí přitakávači,ale vždy jsme s lékaři diskutovali o nemoci,léčbě,komplikacích.
Vím,že vy jste v jiné situace,není standartní,je minimum zkušeností.
Zdravím všechny co bojují s touto nemocí i vás, kteří trpíte se svými blízkými. Píšu pro povzbuzení a naději, protože mám čerstvou a neuvěřitelnou zprávu.Pred 4lety, neteři 21,sportovkyni, studentce VŠ, veselé kočce plné elánu a energie byla diagnotikovana tato nemoc. V podstatě po měsíci, kdy v létě, bez příčin začala být nachlazená, unavená, hodně zhubla a neustále spala. Okamžitě byla přijata do nemocnice v Brně, stav byl tak akutní, že nebyl čas odebrat vajíčka, chemo bylo drastické a průběh jako na houpačce. Rok v kuse, s přestávkami doma. Po roce se ta mrcha vzdala, všechny výsledky perfektní, bohužel odjizdela z nemocnice s tím, že už nebude mít děti. Dostudovala, vdala se, našla si práci a včera nám všem oznámila, že je těhotná. Vsichni lékaři se shodli, že je důkazem, že zázraky se dějí. Ona sama má jediný recept, věřit a nikdy se nevzdávát. Šťastný konec všem. Prosím anonymně, nevím jestli by to sama ventilovala.
@lasička1 Bohužel já
Jsem ve 21tt a o ukončení těhotenství jsme s manželem vůbec neuvažovali…pokud je jakákoliv naděje, že to zvládneme obě (čekáme holčičku
, tak to chceme zkusit. Včera jsme absolvovali sezení s lékaři a dohodli jsme se na zahájení léčby, miminko bude pod dozorem a kdyby byli jakékoliv problémy, půjde ven. Pokud problémy nebudou, proběhne porod mezi 30-34tt a pak se bude pokračovat v léčbě. Chtějí, aby malá absolvovala co nejméně dávek v bříšku. Samozřejmě se bojím, proto sháním jakékoliv informace. Problém je, že lymfom, který mám, je v těhotenství velmi vzácný a ještě vzácnější ve 2.trimestru (v 1. se řeší potratem, ve 3. předčasným porodem), celosvětově je nás prý na prstech ruky. Jiné nádory se řeší chemoterapií v těhotenství běžně, ale každá chema je jiná a nelze to prý srovnávat. Statisticky to vychází docela dobře, ale vzhledem k počtu zaznamenaných případů je to pouze teorie, není velká vypovídací hodnota a vše může být jinak. Nemůžu mít žádnou slabší formu, dostanu plnou pálku. Čekat na porod se bohužel také nemůže ![]()
@Anonymní píše:
@lasička1 Bohužel jáJsem ve 21tt a o ukončení těhotenství jsme s manželem vůbec neuvažovali…pokud je jakákoliv naděje, že to zvládneme obě (čekáme holčičku
, tak to chceme zkusit. Včera jsme absolvovali sezení s lékaři a dohodli jsme se na zahájení léčby, miminko bude pod dozorem a kdyby byli jakékoliv problémy, půjde ven. Pokud problémy nebudou, proběhne porod mezi 30-34tt a pak se bude pokračovat v léčbě. Chtějí, aby malá absolvovala co nejméně dávek v bříšku. Samozřejmě se bojím, proto sháním jakékoliv informace. Problém je, že lymfom, který mám, je v těhotenství velmi vzácný a ještě vzácnější ve 2.trimestru (v 1. se řeší potratem, ve 3. předčasným porodem), celosvětově je nás prý na prstech ruky. Jiné nádory se řeší chemoterapií v těhotenství běžně, ale každá chema je jiná a nelze to prý srovnávat. Statisticky to vychází docela dobře, ale vzhledem k počtu zaznamenaných případů je to pouze teorie, není velká vypovídací hodnota a vše může být jinak. Nemůžu mít žádnou slabší formu, dostanu plnou pálku. Čekat na porod se bohužel také nemůže
Nemám osobní zkušenost. Ale znám osobu která byla během těhotenství onko nemocná. Tady taky nevěděli moc jak s tím naložit. Díky konexím se dostali k nějakému profesoru do Švýcarska. A ten jim na rovinu promluvil do duše, že ukončení těhotenství je velká byť bolestivá šance na záchranu. Že chemoterapie je pro dítě nebezpečná, ať tvrdí kkokoliv cokoliv. Neexistují totiž rozsáhlé studie. A to že se miminko narodí zázrakem bez potíží, nic nevypovídá o možnosti jeho onko onemocnění do budoucna, kvůli léčbě v prenatálním věku.
Ukončovalo se v šestém měsíci. Díky tomu se mohla použít léčba potřebného kalibru. Paní se uzdravila a dnes mají po letech děťátko. Asi jsi toto slyšet nechtěla. Ale měla bys teď myslet jen na sebe
těhotenství je zátěž. Držím palce a přeji hodně zázraků.
@Anonymní píše:
@lasička1 Bohužel jáJsem ve 21tt a o ukončení těhotenství jsme s manželem vůbec neuvažovali…pokud je jakákoliv naděje, že to zvládneme obě (čekáme holčičku
, tak to chceme zkusit. Včera jsme absolvovali sezení s lékaři a dohodli jsme se na zahájení léčby, miminko bude pod dozorem a kdyby byli jakékoliv problémy, půjde ven. Pokud problémy nebudou, proběhne porod mezi 30-34tt a pak se bude pokračovat v léčbě. Chtějí, aby malá absolvovala co nejméně dávek v bříšku. Samozřejmě se bojím, proto sháním jakékoliv informace. Problém je, že lymfom, který mám, je v těhotenství velmi vzácný a ještě vzácnější ve 2.trimestru (v 1. se řeší potratem, ve 3. předčasným porodem), celosvětově je nás prý na prstech ruky. Jiné nádory se řeší chemoterapií v těhotenství běžně, ale každá chema je jiná a nelze to prý srovnávat. Statisticky to vychází docela dobře, ale vzhledem k počtu zaznamenaných případů je to pouze teorie, není velká vypovídací hodnota a vše může být jinak. Nemůžu mít žádnou slabší formu, dostanu plnou pálku. Čekat na porod se bohužel také nemůže
vím, že asi se mnou se moc bavit nechceš, nesu smrt ![]()
ale přesně toto řekli nám. Typ lymfomu, co měl synek, má 5 dětí v republice ročně. Uspěšnost léčby 85 % nám dali. My jsme bohužel byli ti pátí…
O nějaké slabší verzi chemo taky nebyla ani řeč. Léčba probíhala podle neúprosného protokolu, z kterého nelze slevit. Slevíš - li, dostaneš se pouze do paliativní léčby.
Máš to na plicích?