Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Reflex píše:
No tvl, jak to tak čtu, tak jsme fakt kraj intelektuálů a tolerantní, vlídných lidí. U nás koledujou holky i kluci, taky jsem chodívala. Všichni nám otevřeli a něco dali, kdo nemaloval vejce, tak dal třeba pár čokoládových vajíček, chlapi, co žili sami nebo staří lidé, co nic neměli nám dali třeba dvě syrová vejce
Fakt se nedivím, že Češi mají tak hroznou pověst, teprve v době internetových diskuzí jsem to pochopila. Doteď jsem žila v bublině.
Češi nemají žádnou hroznou pověst…
@lucenka píše:
U nás třeba chlap koledovat nechodí, vadí mu to. Takže jsem podle tvé logiky měla nechat kluka doma, protože ho neměl doprovodit nikdo jiný než matka.
Zjevně ano. A já v tomhle @Šáruší fandím. Čím víc takových jako ona bude, tím dřív tahle pitomost „s pomlázkou“ zajde na úbytě.
![]()
@Bábrdl píše:
K Velikonocům patřila celá řada tradic. Malé děti hledaly vajíčka nebo sladkosti „od kohoutka“ (maminky jim říkaly, že jednou v roce snáší vejce kohout a je cukrové) nebo „do skřivánka“.Existovala řada tradic, které byly realizovány dívkami. Různé typy dívčích koled.
To vymizelo a zůstalo jen „dobroty klukům a výprask holkám.“ Což mohutně podporují takové nandy jako ty.
Krasne si to shrnula…
@j.a.n.i1 píše:
Krasne si to shrnula…
Myslím, že je to ze strany holek, co se tu chlubí, že holce by neotevřely/nic nedaly atd. si řeší nějakou vnitřní zahořklost.
Třeba jedna moje teda kdysi dávno (raná devadesátá) vyloženě bránila své dceři jít na medicínu. Přitom v tom, aby byla zdravotní sestra jako ona ji podporovala.
Ale jak se otevřela ta možnost, byla jak nepříčetná. „Ženské by neměly být doktorky“ atd. Prostě ona tu možnost nedostala, tak si racionalizovala, proč ji nemá mít ani její dcer.
@Bábrdl píše: Češi nemají žádnou hroznou pověst…
Jo, mají. Zeptej se Němců, Angličanů. Akorát že jsou kulantní a nevykřikují to na potkání, ale když provedeš zúčastněné pozorování, nestačíš se divit. Nejhorší je, že ty důvody, které uvádějí, mají opodstatnění.
@Reflex píše:
Jo, mají. Zeptej se Němců, Angličanů. Akorát že jsou kulantní a nevykřikují to na potkání, ale když provedeš zúčastněné pozorování, nestačíš se divit. Nejhorší je, že ty důvody, které uvádějí, mají opodstatnění.
To neberu. I kdybychom byli ze zlata, čím víc na východ se díváš, tím víc národy drbeš a ohrnuješ nad nimi nos.
My taky koukáme přezíravě na Ukrajince, Poláky, Bulhary, Rumuny…
U nas - Liberecko, vesnice chodi koledovat vsechny deti v tlupach, do prvni tridy. Od prvni tridy uz jsou holky „velke“ a dulezite pomahaji mamince pripravovat obcerstveni pro koledniky a rozdavat sladkosti „malym“ detem. Kluci od prvni tridy pak chodi s tatinky „supat“ a dostavaji neco na zakousnuti misto stamprle ( uz ne sladkosti do kosiku) a masle na pomlazku.
Politicky korektni a genderove vyvazene to neni, ale je to tradice. Ja jsem konzervativni „tradicomil“, takze s tim zadny problem nemam… a kdyby prisla koledovat starsi holka, tak ji samozrejme dam nadilku. Nepamatuji ale, ze by se to v posledni dobe stalo, protoze holcicky jsou pysne a dulezite, ze uz jsou „velke“ a muzou rozdavat sladkosti „malym“ ( nekdy i jen o par mesicu mladsim
)
@Reflex píše:
Souhlas - bohužel
@Bábrdl píše:
To neberu. I kdybychom byli ze zlata, čím víc na východ se díváš, tím víc národy drbeš a ohrnuješ nad nimi nos.My taky koukáme přezíravě na Ukrajince, Poláky, Bulhary, Rumuny…
To je sice pravda, ale tohle má reálný základ na základě reálných zkušeností. Jen třeba tady. Zaprdlé ženské vychylují na děti, které chtějí mít radost ze života a jít na koledu. Hamba.
@Reflex píše:
To je sice pravda, ale tohle má reálný základ na základě reálných zkušeností. Jen třeba tady. Zaprdlé ženské vychylují na děti, které chtějí mít radost ze života a jít na koledu. Hamba.
Takové ženské najdeš v každém národě na světě ![]()
@lucenka píše:
Tak rychle naštěstí nezajde.
Ale pracovat na tom musíme už dnes ![]()
Uvidíme, co bude.
Pokud by se transformoval v to, že děcka chodí v chumlu a koledují, vypadlo by z toho to bití a nespravedlnost, tak asi ok. Jinak - smrt pomlázce.
![]()
@stinga píše:
Proč by měly holčičky koledovat? na velikonoce koledují vždy jen chlapci.
Aspon u nás, možná jiný kraj, jiný mrav
mně se to zdá trapné, aby koledovala holka
Taky mi to přijde trapný. Ale koledovat tu chodí hlavně tmavé holky ![]()