Holčičky a koledovani

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6594
15.4.19 20:28

@Šáruší My jsme z města a taky mi to přijde jako hrozný zvyk. Klučičí koleda je krásná tradice, ale ta holčičí je fakt hloupost…jen aby holky o něco nepřišly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
15.4.19 20:32
@Monchichik píše:
@Gorlami Já to teda nevidím jako ubohost, ale holky prostě koledovat nechodí…holky sedí doma a čekají, až je přijde kluk vyšupat a toho obdarují vajíčkem, pentlí atd…aspoň tak to znám já…

Je to trapnej zvyk tak jako tak. Já osobně tyto zvyky nesnáším od dětství. U nás třeba taky holky nechodily (teď už asi nechodí nikdo, nežiju tam dlouho), ale třeba v okolí manželova rodiště (střední Svk) holky chodí druhy den, tam se teda spis polivaji, ale to je jedno. A to jsem si říkala, ze je fajn, ze se aspoň prostřídaj. Nikdy bych nedala, když už bych kolednikum otevrela, holce min a navíc s odůvodněním, ze to děla z hamiznosti :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
15.4.19 20:33

@mumisek79 Tak u nás holky koledovat chodí, jen tedy nechodí koledovat v pondělí(to jsou doma a čekají na kluky),ale chodí lítovat na květnou neděli. Když to řeknu před cizákem, tak všichni kroutí hlavou co je to za deb*lní zvyk, ale nedávno jsem četla, že to není jen výmysl našeho kraje ale skutečně se to tak dělalo jen tedy neberou tu větývku, ale většinou berou pomlázku. Myslím, že to je fajn :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
15.4.19 20:33
@Salorka píše:
@Šáruší My jsme z města a taky mi to přijde jako hrozný zvyk. Klučičí koleda je krásná tradice, ale ta holčičí je fakt hloupost…jen aby holky o něco nepřišly…

a to já mám dvě holky, a obě moje sousedky mají tři holky. To si vždycky v neděli odpoledneme sedneme a holky barví a my láteříme, jak je to nefér, že vydáme tunu vajec a nikdo nám domů nepřinese ani na vajíčkovou pomazánku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16377
15.4.19 20:34

Kde jsem vyrostla, by to teda holky nedaly, pocitaji si, kolik prislo spoluzaku a kamaradu, v utery absence vyctou :lol:, predhaneji se ve zdobeni vajec, davaji se i sladkosti a dospelemu doprovodu tvrdy. Takze rano vede tata deti a poledne se to otoci :roll:. Ale treba u svagra holky chodi, tatinek nese tasku z Ikea, aby bylo koledu kam sypat a odpoledne se deti navzajem chlubi, kolik kdo nakoledoval, nestydi se rict o penize. Takze my supat sestrenice nejezdime, aby nepochytali tyhle moresy. Stejne holky nejsou doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
15.4.19 20:35
@Salorka píše:

To by mě fakt zajímalo, co je na tom krasnyho 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
15.4.19 20:37
@tulipán píše:
Kde jsem vyrostla, by to teda holky nedaly, pocitaji si, kolik prislo spoluzaku a kamaradu, v utery absence vyctou :lol:, predhaneji se ve zdobeni vajec, davaji se i sladkosti a dospelemu doprovodu tvrdy. Takze rano vede tata deti a poledne se to otoci :roll:. Ale treba u svagra holky chodi, tatinek nese tasku z Ikea, aby bylo koledu kam sypat a odpoledne se deti navzajem chlubi, kolik kdo nakoledoval, nestydi se rict o penize. Takze my supat sestrenice nejezdime, aby nepochytali tyhle moresy. Stejne holky nejsou doma.

jak to jako myslíš, že si řeknou o peníze? Jako tady jsme vás vyšupali, vajíčko si nechte, dejte prachy? 8o To bych to hnala tak rychle, že by se to nestačilo ani otočit ve dveřích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18218
15.4.19 20:43
@Marakuja píše:
Vždycky jen kluci. Na holku by lidi koukali divně. Ten zvyk má nějaké opodstatnění, symboliku. To by pak mohli jít koledovat všichni. Myslím, že i důchodcům by se to líbilo :-)

Tak ve vesnici, kde od mala trávím v podstatě každé Velikonoce, chodí koledovat i ti důchodci :mrgreen:. Jednou nám jeden do domu vskočil oknem :mrgreen: :mrgreen:. A co pamatuju, tak tam chodily a chodí holčičky tak do cca 10 let, já před těmi desítkami let taky chodila :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16377
15.4.19 20:43

@Šáruší Jo, reknou a lidi daji, treba dvacku. Tam o Velikonoce nejde, zhledem k tomu, ze zadna holka doma s vejci neceka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16377
15.4.19 20:46
@bertoldina píše:
Tak ve vesnici, kde od mala trávím v podstatě každé Velikonoce, chodí koledovat i ti důchodci :mrgreen:. Jednou nám jeden do domu vskočil oknem :mrgreen: :mrgreen:. A co pamatuju, tak tam chodily a chodí holčičky tak do cca 10 let, já před těmi desítkami let taky chodila :).

Zamnou takle jezdil sef :lol:, tata nestacil zirat, jakeho mam amanta. Nechal si vyjet na uctarne sjetinu s adresami a objizdel kolegyne. Poprve jsem byla tak v soku, ze dostal tatovi vylusku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.4.19 20:47
@mumisek79 píše:
Dobre odpoledne Jsme z města ale na velikonoce jezdíme na chatu Dceri bude v červnu 6 Jak to mají malé holčičky s koledovanim? Já jako malá chodila ale v mém okolí se objevily rozporuplné reakce „holka a koleda“ omlouvám se za kuriózní dotaz

To je různé. Jestli jste z města, tak koledovat půjde stejně jen k vašim známým. A s těmi si to předem domluvíte, jestli budou doma.
Pokud jedete na vesnici, tak většinou chodí koledovat klíči a holčičky do školního věku. Školačky už většinou čekají na koledníky.
Ale i na těch vesnicích se cizím většinou neotvírá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18218
15.4.19 20:48
@tulipán píše:
Zamnou takle jezdil sef :lol:, tata nestacil zirat, jakeho mam amanta. Nechal si vyjet na uctarne sjetinu s adresami a objizdel kolegyne. Poprve jsem byla tak v soku, ze dostal tatovi vylusku.
:lol: Chtěl mít asi omlazený kolektiv :lol:
Zajímalo by mě, jestli to dělá dosud a co na to GDPR :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148219
15.4.19 20:50
@Šáruší píše:
jak to jako myslíš, že si řeknou o peníze? Jako tady jsme vás vyšupali, vajíčko si nechte, dejte prachy? 8o To bych to hnala tak rychle, že by se to nestačilo ani otočit ve dveřích.

Ale jo, k nám už taky ta vymoženost dorazila. Že chodí koledovat i holky a koledníci chtějí peníze místo vajec. Fakt se nedivím, že jim na dost místech neotviraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16377
15.4.19 21:04
@bertoldina píše: :lol: Chtěl mít asi omlazený kolektiv :lol:
Zajímalo by mě, jestli to dělá dosud a co na to GDPR :mrgreen: :mrgreen:

No jo, uz to deset let je :lol:. Ale vlastne to bylo mile gesto, temer projev ucty rekla bych. kdyz si vzpomenu, jak tam stal, ze se mnou chce mluvit, me polil pot hruzy a on z pod kabatu vytahl pomlazku a mlatil me hlava nehlava. A spokojeny odesel s ccokoladovym vajickem. Ja na nej rada vzpominam. Ted mu bude tak sedesat a dela reditele. A tipla bych si, ze stale objizdi :lol:. Ale on byl strasne spolecensky, u nej sjem mela pocit, ze jdyzz se zeptal, jaak se mam, tak to opraveu chtel vedet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1069
15.4.19 21:06
@Tools píše:
Ahoj, u nás chodí děvčata koledovat co já si pamatuju a je mi přes 40 let, také jsem chodila, tady je to zvykem že se chodí na smrtnou neděli.
Děvčata si sama si vyrobí takzvané Májky/ to je to co drží v ruce, je to z papírových květin a krušpánku/
a zpívají píseň o Panence Marii.
Přikládám foto, takhle to vypadá :)

S Májíčkem jsem jako malá taky chodila :palec:. Vim, že jsem u toho říkali nějaké básničky, ale už si nepamatuji jaké. Neporadí mi někdo? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí