Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bábrdl píše:
Dobře, tak neotevřeš. To mi přijde furt lepší, než otevřít a kluka pohostit a holku ne.
holky prostě nemají co chodit koledovat.
@mumisek79 píše:
Dobre odpoledne Jsme z města ale na velikonoce jezdíme na chatu Dceri bude v červnu 6 Jak to mají malé holčičky s koledovanim? Já jako malá chodila ale v mém okolí se objevily rozporuplné reakce „holka a koleda“ omlouvám se za kuriózní dotaz
Moje dcera v 6 letech čekala doma, kdo jí přijde nařezat a rozdávala vajíčka… ![]()
Já jsem taky nikdy nikam nechodila, jen čekala, kdo přijde… ![]()
Jako aby mě „vyšukávaly“ holky, to už mi přijde dost trapné, zase bych to s tou rovnoprávností nepřeháněla… ![]()
@Šáruší píše:
no tak v tom případě ale nemáš posílat dceru koledovat s pomlázkou. To se zase kua nelíbí ostatním.
Však neposílám, proboha. ![]()
Psala jsem, co bych dělala, kdybych měla holku a kluka věkově k sobě a moji příbuzní dělali rozdíly. Prostě neexistuje, zasypat kluka sladkostmi a holku zbít. Vy si to na vsi dělejte, prosím. Ale u mě neexistuje. ![]()
@Bábrdl rozhodne nejsem frnda, dokud holka byla mala, tak dostavala stejne jako jeji bracha, ted jako devitileta, by uz snad mela mit rozum a mela by dostat vysvetleno od rodicu, proc chodi jenom kluci. Nevidim duvod holky v koledovani podporovat. Samozrejme je mi jasny, kdyz pro tebe je to trapne, aby tvoje holcicka sedela doma, tak tohle nepochopis. Bohuzel tradice uz se nedodrzuji, ze. ![]()
@Šáruší píše:
Chápu, že to tak vidíš. Pak je lepší demonstrovat tento názor tím, že týmu brácha-ségra (kamarád-kamarádka) neotevřeš, než tím, že kluka pohostíš jak krále a holce dáš tic tac. ![]()
@Bábrdl U nás taky odjakživa chodil zajíc na zahradu, už v 80. letech. Máme německé příbuzné.
Nejlepší zvyk.
Střední Čechy, chodí tu děti, někdy s tátou. Se sebezapřením otevřu, jsem Pražák a nejsem na tohleto zvyklá. Chatu jsme měli na samotě, takže ani tam nikdy nikdo nechodil, maximálně jedni „sousedi“ přes les.
Pro me je to cele traparna, ale co… mame volno, muzeme jet na welnes jsem spoko.
@Dina31 píše:
@Bábrdl rozhodne nejsem frnda, dokud holka byla mala, tak dostavala stejne jako jeji bracha, ted jako devitileta, by uz snad mela mit rozum a mela by dostat vysvetleno od rodicu, proc chodi jenom kluci. Nevidim duvod holky v koledovani podporovat. Samozrejme je mi jasny, kdyz pro tebe je to trapne, aby tvoje holcicka sedela doma, tak tohle nepochopis. Bohuzel tradice uz se nedodrzuji, ze.
Prokrindapána, jak tě mohlo napadnout, že bych se jakkoliv zapojovala do téhle potrhlé tradice? ![]()
Moje dcera je malá a na zahradě hledá s kamarády nadílku od zajíčka.
Poslat ji žebrat plánuju pouze v případě, že by nebylo co jíst. ![]()
Jako děti jsme chodily koledovat, byly jsme 3 sestřenice. Snad to ani koleda doslova nebyla, chodily jsme jen k rodině, neměly jsme ani pomlázku. Vždycky jsme dostaly vajíčka, čokoládu, nějaký zákusek. Bylo to na JM, v malé vesničce.-
Dcera koledovat nechodila, tam kde jsme bydleli to nebylo zvykem. Chodili jen kluci, když byli malí, později už nechtěli.
@Dina31 píše:
@Bábrdl rozhodne nejsem frnda, dokud holka byla mala, tak dostavala stejne jako jeji bracha, ted jako devitileta, by uz snad mela mit rozum a mela by dostat vysvetleno od rodicu, proc chodi jenom kluci. Nevidim duvod holky v koledovani podporovat. Samozrejme je mi jasny, kdyz pro tebe je to trapne, aby tvoje holcicka sedela doma, tak tohle nepochopis. Bohuzel tradice uz se nedodrzuji, ze.
Já naopak vidím spoustu důvodů. ![]()
@Šáruší píše:
No podle tradice fakt nemaji, stejne jako se na vanoce ji br. salat a nektere rodiny jej nedelaji. Co maj sakra co jist neco jineho?!
@Dina31 píše:
@Bábrdl rozhodne nejsem frnda, d
A pro mě je frnda každá, co dělá to, co ty ![]()
Když už, tak vytrestej oba. A nevybíjej si to na holce.
Holky vidím koledovat až poslední léta. My nechodily, rodiče by nás nepustili a byl to trapas, když některá, zpravidla víkendová šla na koledu.
Zajíček tu nechodil. Je to poslední léta, asi jako kornout v září do školy. Ted se zajíček hledá hodně ve školkách třeba.
Ale zase ve většině rodin tu byl zvyk vykoledované dobroty dělit mezi sourozence, takže i sestry. Ale jo, našli se lakomci co nedali, ale brácha se se mnou dělil.
Je hodně věcí, co za mého dětství nebyly a teď jsou-zoubková víla, velikonoční zajíc co dává dary, koledující holky a otcové na RD.
A my jedem letos do Alp, tak naštěstí neřeším. Ale holky bych neposlala na koledu,