Holčičky a koledovani

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
148217
15.4.19 16:53
@mojmira píše:
kornouty ani zajíce jsme neznali, teď nevím

Mojmi, když jsem dětem dávala vypadlé zuby pod polštář, že je zoubková víla do rána vymění za penízek, nebo něco…tak na to mojí rodiče hleděli s úžasem, co to jako má být, že to v životě neviděli, neslyšeli, cože je to za novoty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
15.4.19 16:53

Vždycky jen kluci. Na holku by lidi koukali divně. Ten zvyk má nějaké opodstatnění, symboliku. To by pak mohli jít koledovat všichni. Myslím, že i důchodcům by se to líbilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:54
@Markéta80 píše:
@Kotatko03 my to taky tak máme, jen k nám chodí speciální a bere to oknem a nechává v kuchyni na stole :mrgreen:

Je to takový busy-zajíček :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
15.4.19 16:55
@Bábrdl píše:
Hlavně si tam můžeš přečíst, že hledání vajíček či sladkostí „od kohoutka, od skřivánka atd.“ patřilo mezi české tradice odjakživa. Ano, zajíček je německý. Ale i malé české děti hledali v minulosti nadílku, ptačí. :mrgreen:
Četla jsem, zajímavý, fakt to neznám.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:56
@Marakuja píše:
Vždycky jen kluci. Na holku by lidi koukali divně. Ten zvyk má nějaké opodstatnění, symboliku. To by pak mohli jít koledovat všichni. Myslím, že i důchodcům by se to líbilo :-)

Na holky vždycky koukali divně, když začaly dělat něco, co bylo do té doby jen doménou mužů. Co naděláš :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:58
@Anna766 píše: Četla jsem, zajímavý, fakt to neznám.

Málokdo tohle umí. Uznat, že něco nevěděl… :kytka:
Ale zajoch je germán, to jo. Nám nosilo ptactvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
15.4.19 17:00
@Bábrdl píše:
Málokdo tohle umí. Uznat, že něco nevěděl… :kytka:
Ale zajoch je germán, to jo. Nám nosilo ptactvo.
Čím jsem starší, tím víc poznávám že něco nevím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
15.4.19 17:10

U nas jsme jako holky chodili, ale jak jako male deti, nechodilo se barak po baraku, ale jen babicky, pripadne tety. Takze do primereneho veku, proc ne. Ale teorii ze rano chodi kluci a odpoledne holky jsem zaslechla taky, jen nikdy nezazila. A zajicek nam cokoladovy vajicka nechaval na zahrade taky. :wink:Dneska uz Velikonoce neresim. Vajicka se obarvi, upece beranek, udela nejaka jarni-velikonocni vyzdoba. Ale velikonocni pondeli vyuzivame jako volnej den na vylet a na to ze je rodina pohromade :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
15.4.19 17:10
@Markéta80 píše:
@Kotatko03 my to taky tak máme, jen k nám chodí speciální a bere to oknem a nechává v kuchyni na stole :mrgreen:

my po koledě poschováváme bud zajíčky, nebo kinder vajíčka po zahradě, v počtu našich dětí, klučíčí i dívčí :think: Od zajíčka :P Děcka pak hledají, hlavně ty menší, to jsou holky, aby jim to nebylo líto :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
15.4.19 17:13
@Anna766 píše:
Jsem z pohraničí a je to tu posledních pár let. A ještě stále je většina rodičů, co kornout nedá.

Ze Sudet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4586
15.4.19 17:16

Ahoj, u nás chodí děvčata koledovat co já si pamatuju a je mi přes 40 let, také jsem chodila, tady je to zvykem že se chodí na smrtnou neděli.
Děvčata si sama si vyrobí takzvané Májky/ to je to co drží v ruce, je to z papírových květin a krušpánku/
a zpívají píseň o Panence Marii.
Přikládám foto, takhle to vypadá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
15.4.19 17:24
@Šarlota4 píše:
Ze Sudet?

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
15.4.19 17:30
@Anna766 píše:
Ano.

Tak to je zvlastni :)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59358
15.4.19 17:31

@Bábrdl a pak to vypadalo takhle :mrgreen: Letos mám pár věcí ale nic moc mne nenapadá. Pro sebe asi špunty do uší, Vali se líbilo bille hrací kuře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
15.4.19 17:33
@Markéta80 píše:

Tak ten je dobrej, klidně může skočit i k nám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect