Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mojmira píše:
kornouty ani zajíce jsme neznali, teď nevím
Mojmi, když jsem dětem dávala vypadlé zuby pod polštář, že je zoubková víla do rána vymění za penízek, nebo něco…tak na to mojí rodiče hleděli s úžasem, co to jako má být, že to v životě neviděli, neslyšeli, cože je to za novoty ![]()
Vždycky jen kluci. Na holku by lidi koukali divně. Ten zvyk má nějaké opodstatnění, symboliku. To by pak mohli jít koledovat všichni. Myslím, že i důchodcům by se to líbilo ![]()
@Markéta80 píše:
@Kotatko03 my to taky tak máme, jen k nám chodí speciální a bere to oknem a nechává v kuchyni na stole
Je to takový busy-zajíček ![]()
@Bábrdl píše:Četla jsem, zajímavý, fakt to neznám.
Hlavně si tam můžeš přečíst, že hledání vajíček či sladkostí „od kohoutka, od skřivánka atd.“ patřilo mezi české tradice odjakživa. Ano, zajíček je německý. Ale i malé české děti hledali v minulosti nadílku, ptačí.
@Marakuja píše:
Vždycky jen kluci. Na holku by lidi koukali divně. Ten zvyk má nějaké opodstatnění, symboliku. To by pak mohli jít koledovat všichni. Myslím, že i důchodcům by se to líbilo
Na holky vždycky koukali divně, když začaly dělat něco, co bylo do té doby jen doménou mužů. Co naděláš ![]()
@Anna766 píše: Četla jsem, zajímavý, fakt to neznám.
Málokdo tohle umí. Uznat, že něco nevěděl… ![]()
Ale zajoch je germán, to jo. Nám nosilo ptactvo.
@Bábrdl píše:Čím jsem starší, tím víc poznávám že něco nevím.
Málokdo tohle umí. Uznat, že něco nevěděl…
Ale zajoch je germán, to jo. Nám nosilo ptactvo.
U nas jsme jako holky chodili, ale jak jako male deti, nechodilo se barak po baraku, ale jen babicky, pripadne tety. Takze do primereneho veku, proc ne. Ale teorii ze rano chodi kluci a odpoledne holky jsem zaslechla taky, jen nikdy nezazila. A zajicek nam cokoladovy vajicka nechaval na zahrade taky.
Dneska uz Velikonoce neresim. Vajicka se obarvi, upece beranek, udela nejaka jarni-velikonocni vyzdoba. Ale velikonocni pondeli vyuzivame jako volnej den na vylet a na to ze je rodina pohromade ![]()
@Markéta80 píše:
@Kotatko03 my to taky tak máme, jen k nám chodí speciální a bere to oknem a nechává v kuchyni na stole
my po koledě poschováváme bud zajíčky, nebo kinder vajíčka po zahradě, v počtu našich dětí, klučíčí i dívčí
Od zajíčka
Děcka pak hledají, hlavně ty menší, to jsou holky, aby jim to nebylo líto ![]()
@Anna766 píše:
Jsem z pohraničí a je to tu posledních pár let. A ještě stále je většina rodičů, co kornout nedá.
Ze Sudet?
Ahoj, u nás chodí děvčata koledovat co já si pamatuju a je mi přes 40 let, také jsem chodila, tady je to zvykem že se chodí na smrtnou neděli.
Děvčata si sama si vyrobí takzvané Májky/ to je to co drží v ruce, je to z papírových květin a krušpánku/
a zpívají píseň o Panence Marii.
Přikládám foto, takhle to vypadá ![]()
@Bábrdl a pak to vypadalo takhle
Letos mám pár věcí ale nic moc mne nenapadá. Pro sebe asi špunty do uší, Vali se líbilo bille hrací kuře ![]()
@Markéta80 píše:
Tak ten je dobrej, klidně může skočit i k nám ![]()