Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás to je jinak v neděli týden před svátky chodí holky, ale ne s pomlázkou jen s lítem. Takže to je vyvážené je to už dlouhý zvyk a nazývat ho trapným je zvláštní.
Já se přiznám, že s koledováním holčiček problém mám. Mám tedy problém s celým tímhle zvykem, ale aby holka holku řezala pomlázkou a vykřikovala Hody Hody, to už mi přijde hodně zoufalý.
@Lifka píše:
U nás to je jinak v neděli týden před svátky chodí holky, ale ne s pomlázkou jen s lítem. Takže to je vyvážené je to už dlouhý zvyk a nazývat ho trapným je zvláštní.
Takový dlouhých zvyků, co jsou trapné, je…
@hanka.br. píše:
Já se přiznám, že s koledováním holčiček problém mám. Mám tedy problém s celým tímhle zvykem, ale aby holka holku řezala pomlázkou a vykřikovala Hody Hody, to už mi přijde hodně zoufalý.
To je tím erotickým rozměrem Velikonoc. ![]()
Jak už někdo psal, vyrůstala jsem ve východních čechách a tam se drží holčičí koleda 14 dní před tou klasickou. Jen se chodí v neděli. Jinak chodí jen kluci, ale nějakou tu sladkost od příbuzných dostanou i holky nebo se brachové podělí. ![]()
@hanka.br. Já asi budu hnusná, ale tady není zvykem, aby holky koledovaly, takže bych jí ani žádnou koledu nedala
kromě toho nechápu, kdyby koledovali holky i kluci tak jako koho? kdo zůstane doma, když budou všichni koledovat? já to prostě znám tak, že koledujou kluci…
@Lifka píše:
Jen protoze je neco dlouhe neznamena, ze mi to nemuze připadat trapne…
@j.a.n.i1 píše:
Jen protoze je neco dlouhe neznamena, ze mi to nemuze připadat trapne…
Přesně ![]()
@Monchichik píše:
@hanka.br. Já asi budu hnusná, ale tady není zvykem, aby holky koledovaly, takže bych jí ani žádnou koledu nedalakromě toho nechápu, kdyby koledovali holky i kluci tak jako koho? kdo zůstane doma, když budou všichni koledovat? já to prostě znám tak, že koledujou kluci…
Dospělí? ![]()
Když už teda někdo musí „koledovat“ a někdo „rozdávat“?
A jinak u nas taky chodi deti… A jestli jeste nekdo dalsi netusim, neb ja jezdim k babicce do Prahy ![]()
@hanka.br. píše:
Když o tom tak přemýšlím. Jsme otevřená společnost. Co holky, které si už prožily svůj coming out? A chtějí jít vyšupat pěkné spolužačky?
taková přeci nebude čekat doma na kluky, co by z toho měla? ![]()
@Bábrdl píše:
Když o tom tak přemýšlím. Jsme otevřená společnost. Co holky, které si už prožily svůj coming out? A chtějí jít vyšupat pěkné spolužačky?![]()
![]()
taková přeci nebude čekat doma na kluky, co by z toho měla?
@Bábrdl já teda ještě pochopím udržování tradic na vesnicích…ale tady ve městě, kdy tady běhá akorát houf spoluobčanů a zvoní na cizí lidí? neotvírám…
@j.a.n.i1 píše:
A jinak u nas taky chodi deti… A jestli jeste nekdo dalsi netusim, neb ja jezdim k babicce do Prahy
A to si představ, že nějací ekonomičtí migranti se nám tady snaží šířit svoje potrhlé zvyky i v Praze. (Ale on jim nikdo neotevře, tak je to přejde. Vrátí se na svátky domů na Moravu, navzájem se zmydlí a stěžují si, že s těmi Pražáky nic není. Že Jožin chtěl seřezat vnadnou sousedku a ona neotevřela) ![]()