Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Celina píše:
Podle tradic prostě holčičky nekoledují a basta. Spousta lidí si ale křiví zvyky podle toho, jak se jim to hodí do krámu, takže holčičky koledovat pošlou, na vánoce ozdobí stromek už v lustopadu a k narozeninám klidně popřejí o den dřív
Já tradice ctím, koledníkům peníze nedáváme a naše dcera s pomlázkou chodit nebude
Spousta lidí to vnímá tak, že je to pitomá a škodlivá tradice, aby chodili jen kluci.
@dedrichov píše:
V dětství jsme se sestrou u babičky na vsi koledovaly (u známých).
A děti teď beru zase na koledu já ke svým známým. Každý mají pěknou říkanku, žádné hody hody.
Jakože nejen že chodí koledovat holka, ale ještě ji doprovází máma? Svět se v zadek obrací ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Celina A ja tradice, o kterych si myslim, ze jsou pitome, proste nedodrzuju… S co si o tom mysli okoli, je mi srdecne fuk.
jo jenomže když nedodržuješ tuhle tradici a je ti fuk, tak tím ale v podstatě obtěžuješ ostatní lidi. Pokud nedržíš Velikonoce, nechodíte s pomlázkou, tak pohoda, vaše věc. Pokud ovšem vyrážíte koledovat k ostatním lidem, a koledují holky a ještě je snad doprovází maminka, jak to bylo zmíněné výše, tak to je prostě úlet. Naštěstí u nás je svět ještě v pořádku a nikdo nás nedodržováním tradic neobtěžuje.
@zzpet píše:
To není úplně pravda - právě ta velikonoční tradice koledování je dost odlišná v závislosti na kraji. Takže záleží na tom, kde se koleduje. Například už moje babička (dítě první světové války) vzpomínala, že u nich v kraji to chodívalo tak, že v pondělí koledovali kluci a v úterý jim to chodily holky oplácet. A prý opravdu chodíval odnepaměti celý průvod holek s mrskačkami. Někde je zvykem, že kluci koledují do oběda a od oběda chodí holky. A někde chodí jen kluci. Já jsem z oblasti, kde chodí jen kluci, takže jako holka jsem koledování nezažila a ani moje dcera nikdy nechodila. To je to stejné jako tradice s poléváním vodou - někde holky běžně kluky polévají, jinde to neznají. Tradice jsou různorodé a krajově odlišné. Takže třeba já se řídím vždy tím, co je zvykem v mém okolí.
jak můžou chodit holky v úterý, když je to běžný pracovní den? Asi se to řídí zvyklostmi, my z Čech to prostě neznáme. A to že chodí holky je spíš takové, jak to napsat, až neuctivé, prostě to není běžné. Můj manžel pochází z Moravy, Olomoucko, a žádné holčičí koledování tedy jako zvyk nepamatuje.
@Šáruší A ty máš snad pocit, že ti, kteří tradice dodržují ty ostatní neotravují? Ne každý má na koledující kluky náladu.
@pst007 píše:
Spousta lidí to vnímá tak, že je to pitomá a škodlivá tradice, aby chodili jen kluci.
Já bych řekla, že je to pitomá tradice obecně, jo chápu, že měla v minulosti určitý smysl, ale v dnešní době ho fakt už dávno nemá.
@pst007 píše:
Dobže, tak ale koho potom ta banda těch dětí bude koledovat? Dospělé mámy sedící doma? Nebo je pitomé a škodlivé, aby chodili jen kluci, tak chodí i holky, ale jen do určitého věku? Takže do školního věku nebo do deseti let? Pak už to škodlivé není a sedí tedy doma a čekají na bandu holek a kluků, co chodí koledovat? Pak se tedy úplně popírá smysl toho koledování. Tak koho tedy budou ty děti chodit vyšupávat?
@j.a.n.i1 píše:
@Šáruší A ty máš snad pocit, že ti, kteří tradice dodržují ty ostatní neotravují? Ne každý má na koledující kluky náladu.
Dobře, kdo nemá náladu na šlehající kluky a nechce tuhle tradici, tak ten prostě neotevře, není doma, Velikonoce neřeší. Ale ten, kdo třeba má rád Velikonoce, che dodržovat tradice, tak je otravován šlehajícíma holkama ještě okořeněno maminkama, které je doprovází. Tak co to jako je za tradici? Co to jako je za šupání? Tradice říká, že šupáním se ženám a dívkám předává svěžest jarní vrby, říkalo se, aby dívka neuschla, byla to pro ni čest za odměnu dala vajíčko. Je úplně neuvěřitelné, jak se prostě dokáží zpaskřivit Velikonoce.
@Šáruší píše:
Jakože nejen že chodí koledovat holka, ale ještě ji doprovází máma? Svět se v zadek obrací
Jenomže to co píše dedrichov je něco jiného. Nemyslí tím, že chodí holky s karabáčem, ale to že chodí s Májíčkem (tak se tomu říká alespoň u nás u Ostravy) - tyčka ozdobená květy a krepovým papírem a u toho se říkají básničky ( u nás se chodilo dříve než v pondělí) chodí se po rodině a známých a za to se dostávají buď drobné peníze nebo sladkosti.
@krajta píše:
Jenomže to co píše dedrichov je něco jiného. Nemyslí tím, že chodí holky s karabáčem, ale to že chodí s Májíčkem (tak se tomu říká alespoň u nás u Ostravy) - tyčka ozdobená květy a krepovým papírem a u toho se říkají básničky ( u nás se chodilo dříve než v pondělí) chodí se po rodině a známých a za to se dostávají buď drobné peníze nebo sladkosti.
Aha, děkuji za vysvětlení. Beru zpět.
@Šáruší píše:
Dobře, kdo nemá náladu na šlehající kluky a nechce tuhle tradici, tak ten prostě neotevře, není doma, Velikonoce neřeší. Ale ten, kdo třeba má rád Velikonoce, che dodržovat tradice, tak je otravován šlehajícíma holkama ještě okořeněno maminkama, které je doprovází. Tak co to jako je za tradici? Co to jako je za šupání? Tradice říká, že šupáním se ženám a dívkám předává svěžest jarní vrby, říkalo se, aby dívka neuschla, byla to pro ni čest za odměnu dala vajíčko. Je úplně neuvěřitelné, jak se prostě dokáží zpaskřivit Velikonoce.
Těm holkám přeci otevřít nemusíš. Já jako dítě chodila s bráchou, když jsem byla v mladším školním věku. Později jsem doprovázela kluka, když byl menší. Nevidím na tom nic špatnýho. Tradice se vyvíjí ![]()
U nás (město s cca 7 tisíci obyvateli) chodí holčičky 14 dní v neděli před klucici koledou. A jsem ráda, že mají možnost si to také užít.
@stanuska3 píše:
U nás (město s cca 7 tisíci obyvateli) chodí holčičky 14 dní v neděli před klucici koledou. A jsem ráda, že mají možnost si to také užít.
To až se dostane k nám, tak tu hordu ušmudlaných děcek s jejich matkama z ubytovny budu mít u baráku hned dvakrát ročně ![]()
@lucenka No já si myslím, že tradice je od toho, aby se nevyvíjela…mně se líbí tradice, když ukazujou, jak jsou kluci v krojích a fakt je to hezké, to co je ve městě je parodie…
@hanka.br. píše:
To až se dostane k nám, tak tu hordu ušmudlaných děcek s jejich matkama z ubytovny budu mít u baráku hned dvakrát ročně