Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bábrdl píše:
Mně se zdá mnohem trapnější učit dceru trpně sedět doma, nastavovat pudel a pak ještě vyšlehání odměnit.
To bych ani neřekla, kolik je tu odpovědi, ze chodi jen kluci. Já jsem tedy jako malá chodila koledovat společně s klukama a přišlo mi to normální az do ted ![]()
@Tools píše:
Ahoj, u nás chodí děvčata koledovat co já si pamatuju a je mi přes 40 let, také jsem chodila, tady je to zvykem že se chodí na smrtnou neděli.
Děvčata si sama si vyrobí takzvané Májky/ to je to co drží v ruce, je to z papírových květin a krušpánku/
a zpívají píseň o Panence Marii.
Přikládám foto, takhle to vypadá
u nás se to nazývalo „královničky“ ale já už tento zvyk nezažila, ale mamka než mě měli, tak prý ty královničky chodily - něco zpívaly a dostávaly taky drobné a sladkosti - Jižní Morava
Mně se teda líbí víc než celé koledování a „šlahání“ - u nás se říká šlahat a šlahačka - ten zvyk s těmi čoko vajíčky od zajíčka, že se hledají, to asi zavedu
U nás na vesnici chodily koledovat děti, takže kluci a holky. Se sestrou jsme chodily koledovat asi do 10 let, většinou jako parta dětí. Pak už se to bralo, že jsme slečny a koledovat už jsme nechodily. Dcera taky chodí koledovat, buď s tátou v „jeho“ vesnici nebo v „mojí“ vesnici, nijak divně si nepřipadá. Chodí holky běžně.
V dětství jsme se sestrou u babičky na vsi koledovaly (u známých).
A děti teď beru zase na koledu já ke svým známým. Každý mají pěknou říkanku, žádné hody hody.
Podle tradic prostě holčičky nekoledují a basta. Spousta lidí si ale křiví zvyky podle toho, jak se jim to hodí do krámu, takže holčičky koledovat pošlou, na vánoce ozdobí stromek už v lustopadu a k narozeninám klidně popřejí o den dřív ![]()
Já tradice ctím, koledníkům peníze nedáváme a naše dcera s pomlázkou chodit nebude
@Celina A ja tradice, o kterych si myslim, ze jsou pitome, proste nedodrzuju… S co si o tom mysli okoli, je mi srdecne fuk.
@Celina píše:
A mě zase vůbec nezajímá tvůj názor, tak piš obecně a necituj
To je ale tvůj problem, ja si budu citovat koho budu chtit, neb je to verejna diskuze…
@Celina píše:
Podle tradic prostě holčičky nekoledují a basta. Spousta lidí si ale křiví zvyky podle toho, jak se jim to hodí do krámu, takže holčičky koledovat pošlou, na vánoce ozdobí stromek už v lustopadu a k narozeninám klidně popřejí o den dřív
Já tradice ctím, koledníkům peníze nedáváme a naše dcera s pomlázkou chodit nebude
To není úplně pravda - právě ta velikonoční tradice koledování je dost odlišná v závislosti na kraji. Takže záleží na tom, kde se koleduje. Například už moje babička (dítě první světové války) vzpomínala, že u nich v kraji to chodívalo tak, že v pondělí koledovali kluci a v úterý jim to chodily holky oplácet. A prý opravdu chodíval odnepaměti celý průvod holek s mrskačkami. Někde je zvykem, že kluci koledují do oběda a od oběda chodí holky. A někde chodí jen kluci. Já jsem z oblasti, kde chodí jen kluci, takže jako holka jsem koledování nezažila a ani moje dcera nikdy nechodila. To je to stejné jako tradice s poléváním vodou - někde holky běžně kluky polévají, jinde to neznají. Tradice jsou různorodé a krajově odlišné. Takže třeba já se řídím vždy tím, co je zvykem v mém okolí.
@Celina píše:
Podle tradic prostě holčičky nekoledují a basta. Spousta lidí si ale křiví zvyky podle toho, jak se jim to hodí do krámu, takže holčičky koledovat pošlou, na vánoce ozdobí stromek už v lustopadu a k narozeninám klidně popřejí o den dřív
Ty tradice jsou ale v kazdem kraji jine. CR je velka zeme a nez jednotliva zakouti pospojovala draha, telefon a internet tvorily se vsude jine zvyky. A tezko nekdo ve vesnicce na jihu moravy vedel, jak se slavi Velikonoce na severu Cech.
@j.a.n.i1 píše:
To je ale tvůj problem, ja si budu citovat koho budu chtit, neb je to verejna diskuze…
tvoje odpovědi jsou stejné, jako tvoje názory ![]()
@Dina31 píše:
@Bábrdl kdyz se u me objevi na koledu sousedovic deti (holka a kluk), tak kluk dostane vajicko plus neco sladkeho, holka vetsinou jenom bonbon. Proste u nas nikdy holky koledovat nechodily, vzdy doma cekaly na koledniky. A jenom pro to, ze nekdo zase hamty hamty, aby si mohl co nejvic vykoledovat i pro holku, tak ji posle. Za me je to hodne trapny, kdyz jde koledovat holka. Pardon.
Trapné.
U nás koledujou holky i kluci, kolikrát je parta koledníků třeba jen z holek. Jsou to teda děti, tak cca do deseti let. Vejrostci u nás koledovat nechodí, jako někde na Moravě ![]()