Holčičky a koledovani

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
15.4.19 16:38

@Anna766 kournout je zalezitost stara nekolik desetileti. Ale je to lokalni prihranicni zalezitost. Ja jsem si dlouha leta myslela, ze to tak je v cele CR a v Praze na me koukali jak na tatara :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
@mojmira píše:
Jako děti jsme chodily koledovat, byly jsme 3 sestřenice. Snad to ani koleda doslova nebyla, chodily jsme jen k rodině, neměly jsme ani pomlázku. Vždycky jsme dostaly vajíčka, čokoládu, nějaký zákusek. Bylo to na JM, v malé vesničce.-
Dcera koledovat nechodila, tam kde jsme bydleli to nebylo zvykem. Chodili jen kluci, když byli malí, později už nechtěli.

My jsme chodily jako houf, bratranci a sestřenice. Po vsi na Vysočině, kde jsme měli rodinnou chalupu a žila tam prababička.. Pomlázky jsme měli, ale nikoho jsme nebili. Jen jsme s nima třepali a říkali „Hody hody doprovody, já jsem malý zajíček.“

Už tehdy tam žily hlavně staré paní a připadalo, že jsou rády, že jsme přišli.

Ale měli jsme jen jeden košík, takže pokud nás chtěl někdo „vytrestat“, že by dal jen klukům, tak se to minulo účinkem. Stejně se tehdy dávaly fakt vajíčka, takže nás to tak netankovalo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140230

Koledování už neřeším, je pravda, že od dětství jsem už holčičky koledovat neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:39
@Anna766 píše:
Je hodně věcí, co za mého dětství nebyly a teď jsou-zoubková víla, velikonoční zajíc co dává dary, koledující holky a otcové na RD.

Kam ten svět spěje, co :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148259
15.4.19 16:39
@Šarlota4 píše:
@Anna766 kournout je zalezitost stara nekolik desetileti. Ale je to lokalni prihranicni zalezitost. Ja jsem si dlouha leta myslela, ze to tak je v cele CR a v Praze na me koukali jak na tatara :lol:

Jsem z pohraničí a je to tu posledních pár let. A ještě stále je většina rodičů, co kornout nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148259
15.4.19 16:40
@Bábrdl píše:
Kam ten svět spěje, co :lol:

No jo no :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16091
15.4.19 16:41

U nás (menší město ve středních Čechách) chodí koledovat:
a) malé děti - u věku dejme tomu do 8 let se nerozlišuje kluk-holka, chodí i malé holčičky a nadšeně říkají koledu, chodí takhle celé party malých dětí
b) od toho věku dejme tomu 8-10 let chodí už jen kluci, holky už na ně čekají doma
c) dospělí chlapi za panáka
Na přestupný rok se říká, že můžou holky vzít pomlázku a vyšlehat kluky.
Původní tradice je určitě jiná, ale je to takhle co já pamatuju, a to mi bude 40 a jako malinká jsem chodila koledovat taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:42
@Anna766 píše:
Holky vidím koledovat až poslední léta. My nechodily, rodiče by nás nepustili a byl to trapas, když některá, zpravidla víkendová šla na koledu.
Zajíček tu nechodil. Je to poslední léta, asi jako kornout v září do školy. Ted se zajíček hledá hodně ve školkách třeba.
Ale zase ve většině rodin tu byl zvyk vykoledované dobroty dělit mezi sourozence, takže i sestry. Ale jo, našli se lakomci co nedali, ale brácha se se mnou dělil.
Je hodně věcí, co za mého dětství nebyly a teď jsou-zoubková víla, velikonoční zajíc co dává dary, koledující holky a otcové na RD.

Děsný děsný, tohle přebírání „cizích“ zvyků.
Anebo?

https://books.google.cz/books?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
15.4.19 16:45

U nas nechodi koledovat nikdo a je klid. Jeste toto resit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:46
@Ijen píše:
U nas nechodi koledovat nikdo a je klid. Jeste toto resit. :mrgreen:

Tak to je vůbec nelepší. Doufám, že časem tahle pitomá tradice zajde na úbytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140230
15.4.19 16:47
@Anna766 píše:
Jsem z pohraničí a je to tu posledních pár let. A ještě stále je většina rodičů, co kornout nedá.

kornouty ani zajíce jsme neznali, teď nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148259
15.4.19 16:50
@Bábrdl píše:
Děsný děsný, tohle přebírání „cizích“ zvyků.
Anebo?https://books.google.cz/books?…

Tak Jidáše neznám vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
15.4.19 16:51

My jako deti chodily a dcerka 4 roky taky letos pujde. Nevidim v tom nic spatneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.19 16:52
@Anna766 píše:
Tak Jidáše neznám vůbec.

Hlavně si tam můžeš přečíst, že hledání vajíček či sladkostí „od kohoutka, od skřivánka atd.“ patřilo mezi české tradice odjakživa. Ano, zajíček je německý. Ale i malé české děti hledali v minulosti nadílku, ptačí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59364
15.4.19 16:52

@Kotatko03 my to taky tak máme, jen k nám chodí speciální a bere to oknem a nechává v kuchyni na stole :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí