Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jančakecalka píše:
Nevim, přijde mi to divný, když chodí holka, u nás vždy chocili jen kluci a chlapi
Prosím tě, kde u nás, to jsi z Moravy, z Vysočiny?
@Bábrdl píše:
Myslím, že pokud nepůjdeš koledovat někam na Moravu, tak dceři normálně vajíčko dají.
A proč by na Moravě vajíčko neměla dostat?
![]()
@Reflex píše:
Prosím tě, kde u nás, to jsi z Moravy, z Vysočiny?
u nás taky chodí jen kluci a chlapi, Morava Zlínský kraj, přece chlapi vyšlehají ženskou- holku, aby se „omladila“, aby byla celý rok zdravá
když budou chodit po pomlázce holčičky s maminkama, tak koho budou ti kluci a chlapi šupat
Tak já se přidám, když jsem byla malá, měla jsem na krátko vlasy, a moc jsem klkům záviděla koledu, tak jsem se připojila k dospělákům a tvrdila, že jsem Karel. Problém nastal, když přišli i k nám, a ptali se mámy, kde má Karla. A ona se moc divila, koho hledají ![]()
U nás moc nechodí, ale třeba mezi přáteli nám to také nevadí a holky i starší chodí.
Jinak včera k té tradici mluvil pán ze skanzenu v Rožnově a říkal, že dopoledne chodili chlapci a odpoledne chodily děvčata. Takže během jednoho dne byli vyšlehané jak děvčata, tak i kluci. To by mi přišlo fér a ne tak jak to je dnes, že jen ženy dostanou na zadek a ještě se mají tvářit šťasně, že dostaly nařezáno a koledníka odměnit.
Velikonoce jsem nesnášela jako dítě a nesnáším je i jako dospělá a je mi jedno, jaká tradice za tím je.
@stinga píše:
u nás taky chodí jen kluci a chlapi, Morava Zlínský kraj, přece chlapi vyšlehají ženskou- holku, aby se „omladila“, aby byla celý rok zdravá
když budou chodit po pomlázce holčičky s maminkama, tak koho budou ti kluci a chlapi šupat
Já jsem taky Zlínský kraj a normálně na Velikonoce chodí sice kluci, ale jen dopoledne a odpoledne kolikrát jdou holky, chodí s větvičkou a zpívají. Já chodila taky jako malá. Ale myslím, že my jsme chodili jiné datum (vyrostla jsem na Hané = taky morava) ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem taky Zlínský kraj a normálně na Velikonoce chodí sice kluci, ale jen dopoledne a odpoledne kolikrát jdou holky, chodí s větvičkou a zpívají. Já chodila taky jako malá. Ale myslím, že my jsme chodili jiné datum (vyrostla jsem na Hané = taky morava)
jo ty holčičky s větvičkou chodily někdy před velikonocemi, smrtná neděle to byla, u nás se jim říkalo „královničky“, ale za mně už tu tento zvyk nebyl, starší „holky“ ještě prý chodily - co mají teď ke 40
Jsem ze západních Čech a chodili tu vždy jen kluci, muži. Táta chodil s bráchou asi do doby, než ten šel do školy, brácha od té doby chodil s klukama. Obešli ves, vyslehaly holky a paní, dostali vejce, chlapi i štamprdli. U nás prostě holky nechodí. Nechodila jsme já, ani kamarádky, nechodila dcera a vnučka taky nebude. Jinak děti, a to i holky dostanou velikonoční nadílku, od rodičů, prarodičů, asi jako mikulášskou.
Jinak se u nás drží dost stavění májky, vynášení Morany a pálení čarodějnic.
@Bábrdl píše:
K Velikonocům patřila celá řada tradic. Malé děti hledaly vajíčka nebo sladkosti „od kohoutka“ (maminky jim říkaly, že jednou v roce snáší vejce kohout a je cukrové) nebo „do skřivánka“.Existovala řada tradic, které byly realizovány dívkami. Různé typy dívčích koled.
To vymizelo a zůstalo jen „dobroty klukům a výprask holkám.“ Což mohutně podporují takové nandy jako ty.
Ale, nanda jsi v první řadě ty, pokud hodláš v diskuzi s dospělým člověkem používat výrazy typu nanda. My tradice dodržujeme, dobroty na zahradě hledáme, vajíčka barvíme, kraslice vyrábíme, dokonce si manžel plete domácí pomlázku, klíčíme pučálku, pečeme beránky a jidáše. Pomlázkou nás nikdo neplátí, nedává nám výprask. S koledou nás vyšupe, abychom neuschnuly. My mu za to dáme pentličku a vajíčko. Dobroty dostávají holky stejně, rozházené po zahradě a plný košík. je až úchylné něco jako Velikonce srovnávat s výpraskem. Jsi s tím až trapná.
@Šáruší píše:
Ale, nanda jsi v první řadě ty, pokud hodláš v diskuzi s dospělým člověkem používat výrazy typu nanda. My tradice dodržujeme, dobroty na zahradě hledáme, vajíčka barvíme, kraslice vyrábíme, dokonce si manžel plete domácí pomlázku, klíčíme pučálku, pečeme beránky a jidáše. Pomlázkou nás nikdo neplátí, nedává nám výprask. S koledou nás vyšupe, abychom neuschnuly. My mu za to dáme pentličku a vajíčko. Dobroty dostávají holky stejně, rozházené po zahradě a plný košík. je až úchylné něco jako Velikonce srovnávat s výpraskem. Jsi s tím až trapná.
Bohužel ne každý muž to tak bere. Znám z dětství kluky, kteří se předháněli, kdo udělá holkám větší modřiny a jelita, od koho to bude více bolet a holka bude více ječet/brečet. I nyní v dospělosti se mi stalo, že mě jeden manželův kamarád vyšupal tak, že jsem se namístě rozbrečela. Rozhodně to nemělo s tradicí nic společného. Je pravda, že ten kamarád pak dostal „nášup“ taky, ale od manžela a ostatních a přišel se omluvit, ale to už mě (jako ženě) moc nepomůže. ![]()
@elen-ka píše:
Bohužel ne každý muž to tak bere. Znám z dětství kluky, kteří se předháněli, kdo udělá holkám větší modřiny a jelita, od koho to bude více bolet a holka bude více ječet/brečet. I nyní v dospělosti se mi stalo, že mě jeden manželův kamarád vyšupal tak, že jsem se namístě rozbrečela. Rozhodně to nemělo s tradicí nic společného. Je pravda, že ten kamarád pak dostal „nášup“ taky, ale od manžela a ostatních a přišel se omluvit, ale to už mě (jako ženě) moc nepomůže.
Jenže od toho jsem tam já, takže si kluci nedovolí dávat nášup dcerám. A chlap by to zkusil jednou, zvládl by maximálně jednu ránu.
@pe-terka U nás v okrese Rychnov nad Kněžnou, nebo aspoň tam kde bydlím, je holčičí koleda vždy v neděli 14 dnů před velikonocema. Docela se to drží, holek chodí dost, my taky s dcerkama chodíme. V Náchodě je taky 14 dnů před velikonocema a v okrajových částech Náchoda týden před ![]()
To je škoda, že je někdo schopný zhádat se i tady, když by to mohla být hodně zajímavá diskuse. Mně třeba došlo, že nevím, jestli ty tradice v „naší“ vesnici, kam jezdíme, jsou i v okolních, nebo je to ovlivněné tím, že je to vesnice osídlená po 2 sv. válce volyňskými Čechy a většina současných obyvatel jsou jejich potomci (těch osidlujících už žije jen pár). A chlapi mají krásnou tradici, že si na začátku dospělosti upletou hodně velkou pomlázku a na tu pak navazují mašle, které dostanou od žen, které vyšlehali. Ti starší už se pak obvykle v rámci let střídají a v houfu nosí jen jednu nebo dvě, jsou už dost těžké i křehké a oni se o ně bojí
O šlehání už se vůbec nedá mluvit ![]()
@Šáruší píše:
Jenže od toho jsem tam já, takže si kluci nedovolí dávat nášup dcerám. A chlap by to zkusil jednou, zvládl by maximálně jednu ránu.
Zažila jsem taky, seřezání bužírkou bandou ožralých kluků. Máma nezakročila, neb tradice. Moje holka velikonoce nenávidí a každoročně se jezdila schovat k mým rodičům, pak už jen k dědovi, když máma (babička) nebyla. Vylezla od nich až po velikonocích. A co pozoruji, čím dál víc lidí, ženských, odjede přes svátky pryč a nebo neotevřou. Dřív chodili koledníci všude, obešli ves nebo město. Dnes je tátové autem provezou po známých a po rodině a je to.