Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hrají si vaše 5lete děti sami? Dcerka vyžaduje neustálé něčí asistenci při hraní s hračkami, sama si téměř nehraje, porad jenom mručí že se nudí
obcas už je to dost vycerpavajici, někdy si s ní také pohraju ale nejde to porad
Dcera bude mít 5, umí si sama krásně hrát, ale musí na to mít náladu, např. když dojdeme z venku nebo hodně ráno hned po vstavani… Pokud vidí, že jsem „volná“, tak preferuje hru se mnou. Hodně si vyhraje i s mladším (2a půl), dneska si hráli snad dvě hodiny na rodinu. Jinak dcera je od mala na panenky, postavičky, vymysli příběhy, léta s nimi do vesmíru apod., má velkou fantazii, je kreativní. Naopak syn si hraje vyloženě na to, co „zná“, kopíruje chování, práci…
4 lety si hraje výhradně sám, když si chci hrát s ním, tak mě vyhazuje že to dělám blbě
takže s ním hraju leda deskovky, ale s hračkami si hraje sám odjakživa.
Řekla bych, že teď, když je větší( taky 5 let) si chce se mnou hrát víc, než když byla malá. Ale klidně si bude 2 hoďky sama. Občas přijde, že chce s něčím pomoci a pak zase pokračuje v hraní
Dcera si taky nikdy sama nehrala, zacala postupne teprve v 1.tride, ted je druhacka a napadu na hru ma spoustu (akorat je z toho desny bordel
). Synovi je 5 a ze by si nejak hral
- ale on se bimca a neprudi, dcera byla prudici typ. Pripadne syn ceka, co vymysli dcera, a pak se prida. Nejmladsi dcera jenom lita a nesedne si ani na minutu. Te je 2.5r.
@maminka2014 Moje první dítě je typ, co okolo sebe potřebuje neustále někoho, byť už jen v roli pozorovatele. Okolo těch 5 let už teda vydržel zaparkovaný u lega nebo puzzle, ale bral to jako nouzovku. Nás dost zachránil mladší sourozenec, takže si vystačí povětšinou takhle ve dvou. Jinak by mě z něj už dávno jeblo. Že by si vzal třeba sám od sebe třeba pastelky a maloval, to přišlo na řeadu až v šesti letech a stejně to chodí co 5 minut ukazovat. Výborné je, když je na zahradě a chodí mi neustále dovnitř každých 5 minut hlásit, jaké projelo auto, co přeletělo za letadlo a co které ze sousedovic dětí udělalao či řeklo nebo jak se mu povedlo salto na trampošce. ![]()
Jak které. Spíš to neumí a pokud se to mají naučit, tak je potřeba nevyměknout a posílat ji aby si našla zábavu sama a být připravena i na fázi, že si začne vynucovat pozornost zlobením.
A je teda dobré se s ní domluvit na nějaké době, kdy se zabaví sama a když to zvládne, tak pak bude následovat nějaká drobná odměna spojená s tím, že se jí budeš věnovat.
A postupně prodlužuj interval, který má vydržet sama se sebou.
Mimochodem je to dost potřebná vlastnost a je dobré ji trénova a dítě učit a to i když z počátku samozřejmě nebude úplně nadšené.
Spíš než hraní s hračkami má větší šanci třeba kreslení, nebo jiné rukodělky.
Na samostatnosti a vlastním určování aktivit je postavený montessori přístup, tak se zkus inspirovat.
https://www.kosmas.cz/…skolni-leta/
https://www.svojtka.cz/…ity-pro-deti
@Ou píše:
Jak které. Spíš to neumí a pokud se to mají naučit, tak je potřeba nevyměknout a posílat ji aby si našla zábavu sama a být připravena i na fázi, že si začne vynucovat pozornost zlobením.
A je teda dobré se s ní domluvit na nějaké době, kdy se zabaví sama a když to zvládne, tak pak bude následovat nějaká drobná odměna spojená s tím, že se jí budeš věnovat.
A postupně prodlužuj interval, který má vydržet sama se sebou.Mimochodem je to dost potřebná vlastnost a je dobré ji trénova a dítě učit a to i když z počátku samozřejmě nebude úplně nadšené.
Spíš než hraní s hračkami má větší šanci třeba kreslení, nebo jiné rukodělky.
Na samostatnosti a vlastním určování aktivit je postavený montessori přístup, tak se zkus inspirovat.
https://www.kosmas.cz/…skolni-leta/
https://www.svojtka.cz/…ity-pro-deti
ty jo já si úplně vzpomněla na tu situaci, nechat dítě hrat si sám…
Co děláš Pepíčku? Číhám, Číhám…(Stříhám, Stříhám…) Rozstříhaná záclona
Jinak moje holka na to byla šikovná, ale právě vždycky po ní zůstala nějaká pohroma
mokro v koupelně, lepidlo všude, modelína všude, ostříhané panenky
rozstříhané oblečky na panenky…vůbec u nás jsou nůžky nebezpečná zábava, minule ostříhala mladšímu vlasy ![]()
zkus modelínu Play doh, nebo tekutý písek, ale připrav se, že si možná bude hrát sama, ale pak po ní budeš muset uklidit ![]()
@welovefashion jo nůžky jsou katastrofa
u nás to teda končí jenom miliardou malinkejch papírků všude po bytě, ale třeba ségra v tomhle věku ostřihala našeho psa ![]()
@Kriss Tina píše:
@welovefashion jo nůžky jsou katastrofau nás to teda končí jenom miliardou malinkejch papírků všude po bytě, ale třeba ségra v tomhle věku ostřihala našeho psa
tak papírky ještě dobrý, to vysaju nebo zametu za 5 minut, ale ty písky a play doh, modelíny, lepidlo, to pak nacházím třeba ještě 3 dny…na rohu stolu, po zemi, na oblečení atp.
ale právě s těmito kreativními věcmi si moje děti vyhrajou víc a delší dobu, než s panenkama a autíčkama
@welovefashion jo to syn taky, radši něco lepí, maluje, a patlá
ale ten bordel za ten klid teda stojí ![]()
Starší si vyhrál sám od malinka, ale uklízím to po něm dva dny. Naposledy to teď o prázdninách znamenalo jeden den piliny z křeččí klece po celém pokoji (ty se záhadně objevují doteď), druhý den zkonfiskoval celý prášek na nádobí, další den zase papíry na mililmetrové kousky, v tom naházené hračky a lego (což se opravdu nezamete hned. Uklízet to pak odmítá.
Mladší je spíš zvyklý na to, že všechno vymyslí starší. Když už si ale hraje sám, maluje, staví duplo, tak mi co minutu chodí všechno ukazovat včetně pastelky, kterou na to použil/„mami, pojď se podívat, přidal jsem tam jednu kostku“.
Starší je zvyklá od malinka se zabavit sama. Musela, nejsem šašek a s dětmi jsem si hrála minimálně. Max se nechávám léčit, pojídám uvařené pochutiny z kuchyňky a dělám paní učitelku plyšákům ve školce. Občas jsme něco postavily z lega. Ale jinak si hledá zábavu sama a teď, ve skoro 6 letech, se v pohodě zabavila 2 dny při nemoci. Trvalo to než se naučila, dlouho chodila a mami pojď si hrát. Mladší, teď 2,5, si taky hraje hodně sama. Ta interakci ode mě nikdy moc nevyžadovala. Mají jedna druhou a vystačí si i spolu. Mladší je opice a kopíruje tu starší. Jako asi jsem v tomhle “hnusná” matka, ale nikdy mě hraní s dětmi nebavilo ![]()
Muj 5,5 lety syn si taky sam docela vyhraje. klidne hodinu v pokoji, ale taky musi mit naladu a napad. Dokaze si pohrat se vsim. Momentalne do hry zapojil krome hracek listu na zaclony a silikonovy odkapavac, ktere nechal u nej v pokoji mladsi bracha
Jinak, kdyz byl maly, tak dlouho vyzadoval mou asistenci anebo abych byla aspon s jim v pokoji.