Hrášek - jak pěstovat?

336
20.3.12 18:16

hrášek - jak pěstovat?

Ahojky holky,
nenašla jsem tu téma přímo o hrášku, tak snad se nikdo nebude zlobit, že zakládám.. :oops:
Potřebuji poradit.. Dcerka strašně chce pěstovat hrášek, loni pěstovala jen v takovém velkém betonovém květináči cca metr x metr a celkem se dařilo. Letos mám k dispozici celý záhon (chci tam toho pěstovat víc) a cca 200 semen hrachu.. Tak jak na to?

1. kdy zasít?
  2. jak hluboko?
  3. kolik semínek do důlku?
  4. jak daleko a jak široko od sebe?

Díky moc za jakékoliv rady. K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14777
20.3.12 18:36

my si ho nejdříve necháme naklíčit a pak sejeme tuším že v dubnu to naklíčené hrášky sadíme asi po třech zrnkách a asi 5-10 od sebe do řádku, Sadíme minimálně alespoň 4 řádky asi 2m dlouhé. máme větší spotřebu oblíbené zeleniny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , snad jsem trošku pomohla jinak uvitám i jiné rady ohledně tohoto setí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
20.3.12 18:39
  1. kdy zasít?

nevím, bude to na pytlíku

1. jak hluboko?

lehce bych t zasypala, aby nebyly vidět

1. kolik semínek do důlku?

dělala bych řádky, ne důlky, dávala bych tak tři cenťáky od sebe, ale spíš od oka

1. jak daleko a jak široko od sebe?

řádky tak 15cm od sebe
Díky moc za jakékoliv rady. K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14777
20.3.12 18:41
Alpaka píše:
  1. kdy zasít?

1. jak hluboko?

dělala bych řádky, ne důlky, dávala bych tak tři cenťáky od sebe, ale spíš od oka

řádky tak 15cm od sebe
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
JEŠTĚ LÉPE VYSVĚTLENÉ :oops: :oops: :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23864
20.3.12 19:52
Alpaka píše:
  1. kdy zasít?

1. jak hluboko?

řádky tak 15cm od sebe

Přesně takhle to dělám. Hrášek je úplně to nejjednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
20.3.12 19:57
magda82 píše:
Alpaka píše:
  1. kdy zasít?

1. jak hluboko?

řádky tak 15cm od sebe
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
JEŠTĚ LÉPE VYSVĚTLENÉ :oops: :oops: :oops:
anoli30 píše:
Alpaka píše:
  1. kdy zasít?

1. jak hluboko?

řádky tak 15cm od sebe
Přesně takhle to dělám. Hrášek je úplně to nejjednodušší.

Já si snad začnu myslet, že jsem zahradnice. :smajlíksnosemnahoru:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3270
20.3.12 20:01

ještě bych dodala že není potřeba kupovat „semínka“v sáčku kde jich je za dost peněz pár.Normálně se dá koupit balený zelený sušený hrách a je to stejný.Já v ždy seju tak,že udělám řádek pěkně hlubší a do něj teda ne po jednom ale těsně vedle sebe.Pak zahrnu hlínou a je to.Pravda..hrách pak vyroste poněkud „nahusto“ale ničemu to nevadí a máme víc hrášku z menší plochy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.3.12 20:03

Vysévat se může hrášek už teď, ale bude ještě tak tři týdny „trčet v zemi“. Na druhou stranu, když se vyseje i v půlce června, tak ještě dozraje… čili skoro libovolně.
Jednotlivá semínka dávat tak tři až pět centimetrů od sebe v řádku, řádky tak patnáct až dvacet centimetrů jeden od druhého (boční vzdálenost.) Hlavně ale nad řádky natáhnout provázek, aby se hrášek měl čeho zachytit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
21.3.12 06:58

Hrášku vůbec nevadí, když je nahusto. Já mám třeba menší plochu k dispozici, tak to tam sypu, jak mi to přijde pod ruku. Akorát než vyklíčí, tak ho přikrývám tkanou zahradnickou textilií, aby mi ho nevyzobali ptáci. Je to na ně jak magnet :pocitac:
A sadit ho můžeš opakovaně, tuším až do července, on ti poroste pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23864
21.3.12 10:50

Znám chlapa kterému vyroste dvakrát do roka. První vysévá brzy z jara v červnu sklidí a hned vyseje další a ten mu taky stihne dozrát. Tak jsem přemýšlela že bych to zkusila taky. Ale nevím jestli by mi to tady šlo protože jsem z hor a tady bývá dost dlouho zima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14777
21.3.12 10:57

my taky sejeme dvakrát do roky hrášek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1348
21.3.12 13:04

Tak to já, holky, seju hrášek několikrát ročně :mrgreen: Páč ho má dcerka ráda. Dělám sázecím kolíkem důlky tak 4 cm od sebe a do každého dva hrášky. Řádky tak 20 cm od sebe. A rovnou si nad to udělám „pavučinu“ z provázku, aby se to mělo po čem pnout. Teď už jsem v sobotu vysela první tři řádky a tak za čtrnáct dní dám další. Vegetační doma je cca 60 dní. Takže tak za dva měsíce vysévám další dvoukolo. A pak ještě jedno podle toho jak rychle sklidíme tu první várku. Hrášku zdar :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
17.5.13 09:03

Zkusím obnovit diskuzi, ale s otázkou, jak pěstovat hrášek na balkóně? Momentálně máme truhlíky s rajčatama, bylinkama a jahodama, ale ráda bych zkusila zasít hrášek, jen nevím do čeho a jak… :oops: jestli třeba do truhlíku dát jen jednu řadu nebo jestli by jeden truhlík zvládl dvě? :think:

D´ky moc za všechny rady. Všude jsem zatím narazila jen na to, že se pěstovat dá, ale bližší popis jsem nevypátrala… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.5.13 09:04

@kate02 do truhlíku, jednu max 2 řady a ke každému tyčku.. my je takhle máme aktuálně v bytě :mrgreen: dítko mělo touhu sázet.. našupej nějaké tyčky, spoj je provázkem a hrášek se bude mít čeho chytit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
17.5.13 09:05

@kate02 Letos zkouším poprvé. Mám je v truhlíku ve dvou řadách docela na husto. Teď když to vidím, mohla jsem dát míň :lol: Jestli chceš, zajdu to vyfotit a hodím ti to sem, ať máš představu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí