Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky tak ja sem ted ve 31+5tt a zacal mi stoupat krevni tlak v roce 2012 sem uz o jedno mimi prisla skrz preklampsii zanedanou ze strany lekare.ted sem od zacatk tehotenstvi na prascich na tlak a celou dobu sem se se celkem dobre drzela a tlak byl normalni a nekdy az prilis nizky a vzdy mi trochu kolisal, ted ale posledni 3dny se mi tlak zvedl a i pri vissich davkach leku neni ten tlak idealni, zitra jedu ke svemu gynekologovi a pocitam s tim ze me zavre do nemocnice, mam ale velky strach z porodu v tomto tydnu tehotenstvi a zajimalo by me jak to miminka v tomhle tydnu zvladaji?(vahovy odhad mame 1800g na kazde mimco).Budu rada za vase rady a zkusenosti s predcasnym porodem v priblizne stejnem tydnu jako sem ted ja
@Leenuska neboj,mimča to zvládnou.. Sousedka porodila 31 tt, váha 1200 g, kluk je šikovný, zdravý, naprosto pohodový.
![]()
@martina.se: je tak to si mi udelala radost, nveys prosim jak dloho musel zustat v porodnici a jestli mel nejake poporodni komplikace?
@Andy27: a jake meli kluci vahy? ja se porad ulkidnuju tim ze mame vyborny vahovy odhad
buď v pohodě, tohle už dneska není pro „medicínu“ problém ![]()
i když se narodí tak brzo, tak budou v pořádku, v nemocnici se o ně postarají ![]()
@Leenuska Ten odhad je fakt dost dobrý na tento týden. Sestřina dvojčata se narodila 34+6 a vážila holka 1750 g a kluk 2200 g. A teď mají v necelých 5 letech skoro 22 kg
. Taky měla začínající preeklampsii(vysoký tlak, bílkovina v moči) a když to zjistili, tak děti šli druhý den hned ven. Neboj, bude to OK
.
@chozin: ja si rikam ze me telo uz ma asi dost velkou zatez tak se brani a dava tak najevo ze uz nemuze a za takove situace je asi fakt lepsi kdyz se mimca dopecou v inkubatoru
Nevím, ale myslím že v 31tt už by to měli zvládnout, v porodnici si tě nejspíš nechaj a budou do tebe navíc ládovat i magnezko, to ten tlak taky sníží a kdyby už to bylo opravdu neudržitelné, tak udělají vše pro to aby to miminka zvládli co nejlépe. Držím palce ![]()
@lemanka: no v tom tydnu co jsem ja je asi nejvetsi nevyhoda ze jeste nemaji dovivinute plice ale pry se pichnou kortikoidi a ty pry zaberou do jednoho dne, jinak si rikam ze snad to zvladneme
@myšák1187: moc dekuji z podporu, muj gynekolog pracuje v nemocnici a rikal neco o infuzi s magneziem a oinjekcich magnezia primo do svalu
@Leenuska Synovec se narodil před dvěma lety ve 30. týdnu, v porodnici byl tuším další 2 měsíce. Je v naprostém pořádku.
@Leenuska neboj zlatko, vše zvládnou, opravdu neměl paniku, 31tt už není tak hrozný, nebude to sranda, ale půjde to ![]()
@Leenuska jj, když jsem byla v porodnici, tak tam se mnou na pokoji ležela holčina který začalo tvrdnout břicho ve 33tt a byla taky na kapačkách magnezka, já tam byla kvůli vysokému tlaku, nicméně já už byla v termínu a nebylo to tak hrozny, ten tlak a dávali mi klasický magnosolv 2× denně na snížení tlaku
@Leenuska dom většinou propouští když maj prťata 2,3kg +-
no nějaký ten týden si tam pobudete