Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ja bych poradila váhu, zvážit před a po kojení, kolik vytáhl. Potom homeopatika, me osobně se nalily prsa tak, že bych mohla kojit i u sousedů. A pokud je to první dítě, tak bych si to uzivala a opravdu kojila a kojila. Držím palce ![]()
Taky jsem ze začátku kojila skoro pořád, doktorku neposlouchej. Po šestinedělí se všechno srovná. A s takto malým miminkem bych teda nikde moc necestovala.
Jak píšou ostatní, v šestinedělí je dlouhé kojení normální, těm mým taky vždycky trvalo, než se naučily jíst pořádně, kojily se klidně hodinu a za hodinu a půl znova, trochu na palici, ale těch pár týdnů se to dá vydržet
ze začátku jsem to dělala tak, že jak z jednoho pily, tak jsem si zatím z druhého odsála odsávačkou a tím jsem pak rovnou stříkačkou dokrmila potřebné množství ![]()
Mě ani to cestování nechybělo - prosakující podprda, pořád jsem hledala záchod, jak jsem se prolévala čajem, čůrala jsem jak na konci těhotenství
navíc rozhozené hormony, pořád někde přebalovat…Lepší být doma v pohodě ![]()
První syn po dobu plného kojení měl režim 45min u prsu a pak 4h spánek a tak to měl od porodnice. Ve 3m vynechal jídlo v noci. V tu dobu jsem ho proklínala za těch 45min, i když spoustu jsem toho přečetla
Vědět, co mě čeká u druhého dítěte, užívala bych si to ještě víc. Holčička jedla sice 15min, ale co 2h až do 7m ![]()
Dala bych tomu ale ještě čas, 10 dní je málo na nějaké závěry.
A ja v ti tom udelam jeste vetsi zmatek: mam ctyrmesicni ditko. Prvnich par dni jsem jen kojila a u toho brecela. Mala se nemohla prisat, takze jen pres kloboucek. Ja nemohla sedet, taze jedine kojeni v leze. U prsu vydrzela prisata podudlavat dve a pul hodiny a pak rvala jak tur. Takze jsem zavedla kojeni 15min z jednoho+15min z druheho+ dokrm. Doktorka ti poradi, kolik toho mas davat celkem Kup si vahu a vaz pred a po kojeni, pak spocti, kolik ma vypit UM. Porad to delam atejne az na vazeni. Uz vim, kolik toho vypije. Doma jsem s kriklounem byla sama, kamaradi a rodina na pomoc daleko, manzel nemuze v 7 vecer po praci jeste vyvarovat a uklizet. Vylety s mimcem mezi lidi mi zachranili mozek, protoze to bylo fakt na palici… Jak nektere pisou, ze je treba si kojeni uzivat, dokud je. Ja tomu nerozumim. Je to bolestive a hnusne. Pokud bych mela jen kojit, nedelam nic jineho. To dam radeji UM a muzu mit taky chvili pro sebe. Navic, ja teda prso na verejnosti netasim. Vytahnu lahvicku a hotovo. Materstvi je fajn a je treba si to uzivat a ne nervovat se zbytecne nad kazdym problemem, ktery vlastne ani problemem neni…
Jak nektere pisou, ze je treba si kojeni uzivat, dokud je. Ja tomu nerozumim. Je to bolestive a hnusne. Pokud bych mela jen kojit, nedelam nic jineho. To dam radeji UM a muzu mit taky chvili pro sebe. Navic, ja teda prso na verejnosti netasim. Vytahnu lahvicku a hotovo. Materstvi je fajn a je treba si to uzivat a ne nervovat se zbytecne nad kazdym problemem, ktery vlastne ani problemem neni…
Mám na to úplně stejný názor - hlavně to, jak ti to tlačí všichni do hlavy. Ale jakmile si z toho uděláš problém, problém to bude. Kojila jsem taky jen přes kloboučky, pak jsem o mléko na 2 měsíce příšla úplně - prostě jsem si vytvořila ten problém, který okolí jen přiživovalo a hlavně bývalá pediatra, podle které jsem byla totálně neschopná (díky, fakt). Takže radím všechny poslat do zádele a udělat si to podle sebe. A ruku na srdce, jsem ráda, že už dávám příkrmy a nemusím si pořád počítat hodiny do kojení…
Tak zakladatelka sama napsala, ze. kojit chce. Já zase kojení úplně zboznuju, ale to je maminka od maminky. U dcery to rozjetí kojení bylo podstatně složitější, ale zvládli jsme to a já si to teď zase užívám. Ale taky nekojim na veřejnosti, to nemám ráda ani u jiných.
Já si myslím, že u tak malého je hodinové kojení úplně normální. Ale pokud si nejsi jistá a chceš kojit, tak si objednej domů laktační poradkyni a pujč/kup si váhu.
@Anonymní píše:
@Heivka kojit chci, ale chtěla bych, aby byl napapaný za kratší dobu, on si tam prsa požužlává, když chce, tak saje, občas i zdřímne.. Trvá to přes hodinu a stejně mu to nestačí. Klidně by pokračoval dál, to jsem ho jednou nechala, až se sám pustil, 1,5h na jenom prsu a měla jsem bradavku krvavou. Dětská dr. říkala, že ho mám nechat max 15min u jednoho prsu a 15min u druhému, že potom už tam nejí.. Poradkyni už jsem doma měla, ale ta by nejraději, abych s miminkem ležela celé šestinedělí v posteli a kojila a kojila. Lahvičku od medely mám, nicméně to z ní teče hrozně rychle a malý potom často blinkal, jak rychle papal..
Ujasni si, co chceš. Jestli chceš kojit, tak se dočasně vyprdni na nějaké cestování, soustřeď se na rozkojení a oběuj ten čas a asi i částečně určité pohodlí a strav šestinedělí s miminem v poteli. Pokud Ti dítě visí přes hodinu na prsu a ještě ho máš do krve, tak je tam evidentně něco špatně s technikou. Žádný učený z nebe nespadl, kojit se učíš jak ty, tak o dítě a je tomu holt potřeba věnovat nějaké úsilí, čas, něco obětovat, než se to rozjede.
Pokud dopěješ k názoru, že potřebuješ pohodlnou cestu (jedno za pro tebe nebo pro díě), tak přejdi na UM.
@MisaHanuska píše:
První syn po dobu plného kojení měl režim 45min u prsu a pak 4h spánek a tak to měl od porodnice. Ve 3m vynechal jídlo v noci. V tu dobu jsem ho proklínala za těch 45min, i když spoustu jsem toho přečetlaVědět, co mě čeká u druhého dítěte, užívala bych si to ještě víc. Holčička jedla sice 15min, ale co 2h až do 7m
Dala bych tomu ale ještě čas, 10 dní je málo na nějaké závěry.
To jsi ještě břídil, malá jedla přes den nejpozději po hodině a půl od cca 2 měsíců do 6. Pak občas vydržela i 2-3 hodiny, ale zase měla mezi 8-10. měsícem periody, kdy potřebovala prso třeba 7× za noc. A přes léto měla odobí, kdy se kojila každých 45 minut. V podstatě do 7,5 měsíce byla kojené plně, kojení jsem ukončila v 11 měsících.
Když se chce, tak to jde. ![]()
@Svistice Tak ona by to ta naše určitě vydržela i déle. Jenže chytla 6tou nemoc a jak jsme do ní rvali ty léky na teplotu horem dolem, tak naprosto odmítla prso a vzala na milost už jen láhev
Pak si ještě občas cucla, ale v 9m jsem to zabalila. Nejlepší na kojení bylo třetí dítko. To jedlo tak nějak tabulkově. Přes den po 2-3h a v noci s jednou delší pauzou 1×.
@Svistice píše:
Ujasni si, co chceš. Jestli chceš kojit, tak se dočasně vyprdni na nějaké cestování, soustřeď se na rozkojení a oběuj ten čas a asi i částečně určité pohodlí a strav šestinedělí s miminem v poteli. Pokud Ti dítě visí přes hodinu na prsu a ještě ho máš do krve, tak je tam evidentně něco špatně s technikou. Žádný učený z nebe nespadl, kojit se učíš jak ty, tak o dítě a je tomu holt potřeba věnovat nějaké úsilí, čas, něco obětovat, než se to rozjede.
Pokud dopěješ k názoru, že potřebuješ pohodlnou cestu (jedno za pro tebe nebo pro díě), tak přejdi na UM.
Přesně jak píšeš - souhlasím. Já jsem strašně netrpělivá osoba, takže kojení a vůbec rozkojení byl vrchol mého netrpělivého ducha
a proto jsem si z toho udělala zábavu (knížky kolem)…Já jsem teda kojila přes kloboučky asi první měsíc, takže prsa do krve neznám, bolelo to ano - ale zas tak moc ne, spíš pak už jen tahalo
Upřímně - víc práce je s UM - vymývat sklenice nebo láhve, něco se musí vyvařovat pořád něco zase vůbec (ty bez BPA), pořád myslet na teplotu jídla, mít to připravené…Prso je furt k dispozici ![]()