Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ZDRAVÍM VŠECHNY ![]()
Naše malá hrozně spí.Je jí skoro 9 měsíců, a asi 3 týdny je strašně neklidná.
Večer ji uspím,půl hodinky je v klidu, a pak sebou začne házet otáčí se na všechny strany, Chvíli je na břichu , na boku na zádech, hlavou naopak, nebo napříč postýlky, kolikrát spí s rukama pod sebou, a vystrčeným zadkem nahoru…
no katastrofa. a do toho se co 10-15 minut budí, a usne zpátky, jenom když se mě drží za ruku.to trvá tak 2 hodinky
, pak už se tak nebudí, ale pořád je neklidná a háže sebou.v noci když se pak vzbudí, musím jí přes šprušle postýlky strčit aspoň prst, jinak mě pořád hledá a šmátrá kolem sebe. Jako by se bála, že tam zůstane sama.Když jí nedám najevo že tak jsem s ní tak se rozbrečí, a nedá se utišit.Myslela jsem že to jsou zase zoubky ( dva už máme, ale nebyla to taková katastrofa) ale tentokrát to na zuby nevypadá.
Co myslíte, nemohla by trpět nějakým strachem, že mamka nepřijde?
Nebo jen zkouší… ![]()
máte s tím někdo zkušenosti? ![]()
Jak ujistit prcka že jsem s ní a že ji tam nenechám samotnou?
Tak s tím zkušenost moc nemám, malá (19m) mi usíná s plínkou jako s „muchláčkem“ a teď už je sama naučená, že jak se jí chce spát, vezme plínku, dudlík a zamíří k postýlce…Tak mě napadá - co zkusit dát jí na muchlání nějaké tvoje tričko? ![]()
Plína nepomůže, náš malej se mele úplně stejně… Pak brečí, protože když je šprajclej v blbé poloze nedokáže se dostat na pohodlnější pozici… Taky nevím co s ním.
Náš malej se mlátí noc,co noc,jako urvanej ze řetězu.Až mne to kolikrát vzbudí.Zjistila jsem,že když je velkej posteli,leží napříč postele,ne tak jak je jeho postýlka,hlavou k oknu,nebo dveřím,ale ke zdi.Zkusila bych mu postýlku,otočit,ale u nás to nejde. ![]()
to mi dělá malá taky, ale až začala kolem roku lozit atd. Má 16 měsíců a cestuje po postýlce, dokonce usne pomalu v sedě atd. chodím ji předělat když jsem spát a pak se v noci ještě tak 1× budí, takže ji spravím …
Poslední týdny máme to samé, od včera jsme na návštěvě, tak jsme musely spát v jedné posteli, hrůza, mydlila mě rukama, nohama a nevím čím vším, celou noc
. V noci, když se vzbudím, tak jí jdu srovnat.
zkus jí dát do postýlky nějaké svoje oblečení, aby tě z něho cítila… kamarádce to pomohlo… jestli má strach, že je máma pryč, tak tohle by zabrat mohlo…
jinak náš malej měl taky období, kdy se hrozně vrtěl a každou chvíli se přetáčel do různých poloh. Jeho ale spíš budilo, že se třeba praštil do hlavy o šprycle nebo že si zaseknul nohu… po čase se to srovnalo.
díky holky. skusím jí dát svoje triko , snad to pomůže… doufám, že se to brzo spraví, nebo se z ní zblázním ![]()
Ještě mě napadlo spíte spolu v pokoji? Když jsem jí odstěhovala do pokojíčku a dala jí peřinku, tak se v noci nebudí, jen už se strašně mele.
@micelinka píše:
Ještě mě napadlo spíte spolu v pokoji? Když jsem jí odstěhovala do pokojíčku a dala jí peřinku, tak se v noci nebudí, jen už se strašně mele.
jo malá je takový mámin mazel
spíme spolu v ložnici.. mám postýlku hned vedle postele…vždycky jí strčím mezi šprušlama ruku, to ji uspokojí, a zklidní se. a jak ji vytáhnu, tak sebou do 5 minut zas mele
i když včera v noci jsem jí dala do postýlky moje triko co v něm spím, a zdála se mi klidnější. tak to asi fakt funguje
uvidíme dneska
snažím se ji nedávat k nám do posele, protože já se tak vůbec nevyspím.
@s-l-u-n-í-č-k-o Tak snad už se obě v klidu vyspíte
. Já si to neumím vůbec představit.
@micelinka píše:
A dát na špršle tem mantinel?
mantinel jsme sundali, když se začala malá stavět v postýlce
pořád po něm šlapala ![]()
Ahoj maminky, tak to tak čtu a toužím po radě. Moje malá se mele v postýlce každou noc. Je jí 6 měsíců. Přes den ji uspím a usne, spinká hodinku´dopo a odpo někdy 2 hodinky. Ale v noci je to děs, už sotva chodím, jak jsem unavená. Uspím ji večer po sedmé, ona vydrží spinkat půl hodinky, pak pláče, jdu za ní a utešuju ji, zase ji uspávám, ale to už se obraci z boku na druhý bok a pořád dokola a u toho mrčí nebo pláče. Kolem desáté konečně usne, ale na hodinku, pak je to znovu. U toho mrnění má zavřené oči, mlíčko nechce, ale čaj vypije hooodně. Není tom, že by nechtěla spinkat, ale něco ji určitě trápí. Už jsem pžed dvěma měsíci předělala celou ložnici, abycj mohla otočit postýlku. Postýlku mám přimo u postele. Vrtí se takto až do rána a stává s usměvem v sedm. Já bych ji nechala cestovat po postýlce, ale ona u toho pláče, vypadnejí dudlík a chce utěšit. Už nevím co s tím. Posledních 14 dní spím 2 hodiny v noci v kuse. Pak hodinku a hodinku přes den. Mám totální kruhy pod očima a o energii nemluvím. Jo a poslední dva dny mi vůbec nechce papkat, sní jenom ovocnou přesnídávku, polívečku a mlíko ani kaši nechce. Doktorka mi řekla, že se to upraví. Ale to spaní trvá už 3 měsíce a já stále čekám. Poraďte, už jsem zoufalá
![]()