Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dvě školkové děti a musím se jich zeptat, jestli smějí ve školce splachovat. Co se týká svačin, tak mě to dost překvapuje, u nás nám tvrdí, že dle hyg. předpisů nesmí že školky vydat nic co není v původním stavu. Takže když chodíme po obědě, tak je to téměř každý den domů suchá houska, max jablko a co mi leze krkem jsou mini hnusná máslíčka a marmelády. Kéž by se i u nás dali svačiny odhlásit. Takže pokud vám dávají domu nějaké pomazánky atd. tak podle mě porušují hygienické předpisy
tak já nevycházím z údivu, splachovadla na šňůře - to fakt ještě někde ve školce mají?
![]()
jestli dítě může splachovat, to by mě ani nenapadlo se zeptat, no možná, že taky ne, protože doma taky přestala splachovat - no ale když 20 dětí čurá, tak kdyby každé spláchlo, než zas znova doteče voda, to by čurali hodinu, to je fakt
doufám, že po velké se splachuje
se svačinkama nevím, jak to je, pracuji do 15.30, v miniškolce, kde byla dcera předtím, se dalo jakékoli jídlo odhlásit
S těma svačinama - u nas pry kvli hygienicke vyhlasce - ted nesmi dostaval domu kazici se slozky svaciny. tedy, pokud je na svacinu houska s lucinou, domu dostaneme pouze housku.
Docela me ty hygienicke normy stvou, ale chapu, proc to je - kvuli rodicum, co rejou.
pochybne kelimky asi budou pouzite umyte keliky od neceho, tedy je to neco, co chrani zemi a snizuje spotrebu plastu. tleskam. U nas to pohodlne balej do novych mikrotenovych sacku.
@Pudloslava ja mam syna ve skolce od září a svacinky nosi zabalene v papirovem ubrousku plus nejaka ovocna kapsicka nebo kus ovoce. A vetsinou je to chleba s pomazankou, lucinou..tak ted koukam, jak se to různě liší
Svačiny u nás nedávají a ani bych je nebrala. Splachují sami a za těmi co neumí spláchne téměř okamžitě učitelka, ale u nás je max. 15 děti na dvě učitelky.
@a12 píše:
Nam dokonce loni na schůzce říkaly, ze uz se svacinky domu davat nesmi, ze je to nejaky novy nařízenídřív jim braly i na vylety svaciny ze skolky, ted uz nemuzou.
Letos teda o tom nic neříkaly, tak nevim jestli se to nezměnilo zas. Ale svaciny domu nedostáme, ale myslím, ze kdyz jde po o a je to nahlaseny tak se taky neplati
Nám nesnědenou svačinu domů nedají, ale na výlet jim s sebou sváču mažou. Zas teda nesmíme nosit o narozeninách dortík samodomo. Jen trošku cukroví, ale pšššt.
@citlivaduse píše:
@Pudloslava ja mam syna ve skolce od září a svacinky nosi zabalene v papirovem ubrousku plus nejaka ovocna kapsicka nebo kus ovoce. A vetsinou je to chleba s pomazankou, lucinou..tak ted koukam, jak se to různě liší
vyhlaska je stejna, jen na to na ruznych mistech ruzne kaslou. ja bych to uvitala i u nas, ale zase slycham, ze chodi kontroly a tak chapu, ze se boji a chteji to mit v poradku. Spis kroutim hlavou nad tema vyghlaskama.
Copak je normalni v dnesni dobe zakazal lidem, aby si na zmrzlinu prinesli vlastni termosku a vnutit jim novou plastovou krabicku?
Po splachování jsem nepátrala. Svačinu dostávají v papírovém sáčku + ovoce. Nevidím v tom problém.
@Russet píše:
Nám nesnědenou svačinu domů nedají, ale na výlet jim s sebou sváču mažou. Zas teda nesmíme nosit o narozeninách dortík samodomo. Jen trošku cukroví, ale pšššt.
Tak to my zas nosit mužem ![]()
Jen se na schůzce ptali jestli s tim někdo nema problém
@Keyllah píše:
u nás je zákaz splachování taky. Mají tam ještě ty splachovátka na šňůrkách, kdy za to všichni tahali, věšeli se na tom a co týden tam byl opravář. Tak to nakonec museli omezit…blbý na tom je, že malá teď občas zapomene někde spláchnout, jak to má zafixované ze školky
NO, právě.
U nas se splachuje hromadne, pokud jdou deti hromadne curat, treba pred prochazkou. Jinak si splachuje kazdy sam. To, jak to delaji u vas by mi asi nevadilo, pokud by dite pak nezapominalo splachovat mimo skolku. Ostatne je to ekologictejsi. U nas doma kdyz jdou deti hned po sobe, tak splachne taky az ten posledni.
O narizeni se svacinkami nevim, my normalne svacinky domu dostavame (temer vzdy je to chleba v papirovem ubrousku), v nasi jidelne totiz odhlasit nejdou. Bud clovek odhlasi cely den, nebo nic. System odhlaseni jednotlivych chodu neumoznuje. Pokud bych svacinku prevzit nechtela kvuli tomu, ze mi vadi obal, tak bych si ji proste nebrala.
Můžu se jenom zeptat? Já už mám děti dospělé a nevím, jak to chodí ve školkách. Ale už vícekrát mě tu v diskusích překvapila jedna věc. To chodí všechny děti na malou organizovaně najednou a ne když se jim chce? I předškoláci?
@Hoa Mai Aha, teď jsi mi to vlastně vysvětlila. Tak to má logiku - před procházkou, před spaním, po spaní a tak..
@Paoloska píše:
@Hoa Mai Aha, teď jsi mi to vlastně vysvětlila. Tak to má logiku - před procházkou, před spaním, po spaní a tak..
No, oni hlavně třeba ty maly si neřeknou, doma třeba jo, ale v ty skolce když tam jsou novy ne, tak chodi hromadne, plus samozřejmě když se nekomu chce tak kdykoli..
A u nás teda chodi holky a pak kluci
Překvapuje mě že spoustě z vás to přijde normální… ano jsou to děti… ale zkuste se vžít do dané situace… představte si že jdete na veřejný záchod… otevřete kabinku a tam nadilka se vším všudy… mě osobně byse zvedl žaludek a šla bych hledat čistý záchod! Další věc je že mi to nepřijde hygienické…když jdou děti jednotlivě po sobě… a ještě je služba která slachuje za všechny… V předchozí školce se na hygienu dost dbalo a tady je to takto, tak jsem z toho dost rozcarovana a nevím co s tím. Ty svačinu si taky myslím že z důvodu hygieny nemají dávat do čeho si umanou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.