Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Russet píše:
A co Chválím tě, země má od Svěráka?
Za to by stopro museli platit. Óda na radost je zadarmo.
Ještě by mě zajímalo, jestli je opravdu cílem vybrat oficiální hymhu školy a jde o akci organizovanou vedením školy, o nějakou studentskoh iniciativu nebo dokonce jenom nějaký projekt „na oko“, na kterém si mají jen vyzkoušet funfování a limity demokratické volby.
Protože mě především přijde nesmysl vybírat na tři kola zvlášť hudbu, jazyk a text s tím, že navrhnout může kdokoli cokoli. Z toho s velkou pravděpodobností vyleze něco naprosto nesourodého a nepoužitelného.
@Russet píše:
To je skvely napad, hod to do latiny a pak se to oseka na tu Odu na radost
mate lravdu, to pude
@Kassy píše:
Za to by stopro museli platit. Óda na radost je zadarmo.Ještě by mě zajímalo, jestli je opravdu cílem vybrat oficiální hymhu školy a jde o akci organizovanou vedením školy, o nějakou studentskoh iniciativu nebo dokonce jenom nějaký projekt „na oko“, na kterém si mají jen vyzkoušet funfování a limity demokratické volby.
Protože mě především přijde nesmysl vybírat na tři kola zvlášť hudbu, jazyk a text s tím, že navrhnout může kdokoli cokoli. Z toho s velkou pravděpodobností vyleze něco naprosto nesourodého a nepoužitelného.
Třeba je to školní projekt jako praktická ukázka, jak demokracie selhává a pravá cesta je anarchie.
![]()
A to je teď normální praxe, že střední školy mají svoji hymnu?
Jsem si vzpomnela, kdyby se odhlasovala němčina, tak by se dalo i takhle
@Janli píše:
Znám benzínovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam jednou škrtneš zápalkou
a letíš do nebes.
Josef Václav Sládek…kch ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem studentka přírodovědně zaměřené střední školy a nyní vybíráme školní hymnu. Celá akce probíhá pomoci několika kol hlasování. První hlasování na téma melodie - zvítězila Óda na radost. Ve středu budeme hlasovat o jazyce (čeština x angličtina x latina), všeobecně se očekává vítězství latiny. Stále je možnost posílat návrhy do třetího kola, kde se bude volit, která se potom napasuji na tu melodii a popř. přeloží do daného jazyka. Zatím padl jediný rozumný návrh - původní text Ódy na radost (přeložený). Jako jo pěkné ale se zaměřením školy to moc nesouvisí. Prosím, nenapadá vás nějaký vhodný text? Měl by oslavovat krásu přírody a zároveň apelovat na její ochranu. Být důstojný, dojemný, krásný i smutný. Snad si to umíte představit. Pro inspiraci heslo školy Homo - naturae - societe (člověk - příroda - společnost) Díky moc za všechny tipy
Já bych ještě zvážil, zda nepoužít hudbu internacionály. Text se na to dá zpívat skoro každý. Klidně:
Umírá bobr, umírá motýle,
k záchraně planety zbývá jen chvíle.
I v čtvrti Lehovec,
taje už ledovec,
z komínu tepláren však stále stoupá dým,
naštěstí jsem tu my, školní ekosupertým.
Příkazy, zákazy, zachráníš planetu,
slony v ZOO i v Africe.
přírodu šetřit, spotřebou pohrdat,
módní směr je to velice.
A pokud to mám brát vážně… Pak zvolit si za hymnu školy Ódu na radost, která je,,hymnou" EU mi přijde natolik příznačné, že bych to slovy nekazil.
@Russet píše:
Tady na epipi je to samý latiník
Hic sunt leones!… to je tak asi maximum ![]()
@Russet píše:
Super!… Teď mě napadlo - není to pro ně málo tragický? ![]()
Mimochodem - proč mám z toho pocit, že tam jsou samí kabinetní ekologové, co sice mají v hlavě latinu, ale neznají hvězdnou oblohu pod širákem?
… a Bortleho škálu… z… z… znáš, pane továrníku? ![]()
Příspěvek upraven 20.10.20 v 10:30
@M_Vladim píše:
Hic sunt leones!… to je tak asi maximum
Jeste dve vety a mame prvni sloku ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Jeste dve vety a mame prvni sloku
Když se dá vykrást Ludvík, půjde vykrást i Nosatec.
![]()
edit: Jen aby to nebylo genderově nevyvážené. ![]()
@M_Vladim píše:
Super!… Teď mě napadlo - není to pro ně málo tragický?
Mimochodem - proč mám z toho pocit, že tam jsou samí kabinetní ekologové, co sice mají v hlavě latinu, ale neznají hvězdnou oblohu pod širákem?![]()
… a Bortleho škálu… z… z… znáš, pane továrníku?
Příspěvek upraven 20.10.20 v 10:30
Tak upraví text. Ale aby se Zdenda nezlobil. On je na texty machr.
@M_Vladim píše:
Hic sunt leones!… to je tak asi maximum
Per aspera ad astra. Cogito ergo sum. To by šlo taky zakomponovat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tak aspoň může dát ve škole přečíst, co si o tom myslí prostý lid…
Vox populi, vox dei…když už trvá na té latině.