Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@M_Vladim píše:Per aspera ad astra. Cogito ergo sum. To by šlo taky zakomponovat.
Hic sunt leones!… to je tak asi maximum
@Premek_Orac píše:
Já bych ještě zvážil, zda nepoužít hudbu internacionály. Text se na to dá zpívat skoro každý. Klidně:
Umírá bobr, umírá motýle,
k záchraně planety zbývá jen chvíle.
I v čtvrti Lehovec,
taje už ledovec,
z komínu tepláren však stále stoupá dým,
naštěstí jsem tu my, školní ekosupertým.
Příkazy, zákazy, zachráníš planetu,
slony v ZOO i v Africe.
přírodu šetřit, spotřebou pohrdat,
módní směr je to velice.A pokud to mám brát vážně… Pak zvolit si za hymnu školy Ódu na radost, která je,,hymnou" EU mi přijde natolik příznačné, že bych to slovy nekazil.
Ty ses minul povoláním ![]()
Všechno je tu znečistěné
Voda, vzduch jsou nečisté.
My tě, země, uklidíme
třídit budem zajisté.
![]()
@DoktorkaZorkaHorká píše:
A zakladatelka nikde…asi ji vyděsila ta přemíra ekologie…
Kdepak, asi se distančně vyučuje online 😎
@Russet píše:
Všechno je tu znečistěné
Voda, vzduch jsou nečisté.
My tě, země, uklidíme
třídit budem zajisté.
@PaníKadrnožková píše:pecka, pres obed to hod do latiny
Já si dám knedliky. Takže usnu.
@Anonymní píše:
Zdravím, jsem studentka přírodovědně zaměřené střední školy a nyní vybíráme školní hymnu. Celá akce probíhá pomoci několika kol hlasování. První hlasování na téma melodie - zvítězila Óda na radost. Ve středu budeme hlasovat o jazyce (čeština x angličtina x latina), všeobecně se očekává vítězství latiny. Stále je možnost posílat návrhy do třetího kola, kde se bude volit, která se potom napasuji na tu melodii a popř. přeloží do daného jazyka. Zatím padl jediný rozumný návrh - původní text Ódy na radost (přeložený). Jako jo pěkné ale se zaměřením školy to moc nesouvisí. Prosím, nenapadá vás nějaký vhodný text? Měl by oslavovat krásu přírody a zároveň apelovat na její ochranu. Být důstojný, dojemný, krásný i smutný. Snad si to umíte představit. Pro inspiraci heslo školy Homo - naturae - societe (člověk - příroda - společnost) Díky moc za všechny tipy
Zničili jste louky
a zalili je betonem
Pokáceli jste lesy
a zažehli je plamenem
Vadili vám potůčky
a postavili jste přehrady
Umírající ryby a raci
se seřadili do řady
Koukli jste se na nebe
a postavili letadla
Zmizela oblaka, mraky
obloha se zatáhla
Vyrábíte tuny plastů
a házíte je do moře
všem rybám, korálům a medůzám
působíte jen hoře
Takže jděte s hymnou do pr.dele
a zvedněte se od stolu
místo plků filosofických
jděte pěkně pospolu
sbírat bordel do lesů
a čistit potůčky
to je pro mě větší přínos
než skládat blbé básničky
Vaše Příroda ![]()
A ta školní hymna se hraje každý den před vyučováním nebo jen na začátku a konci školního roku? ![]()
Tak jsem pro dnešek dokončila distanční výuku a přečetla si tuto diskuzi. Po dvou letech studia na naší škole už mě opravdu žádná “přemíra ekologie” vyděsit nemůže. Nejhezčí z toho co tu padlo mi připadá “Chválím tě Země má”, když se to vkusně přeloží a napasuje na tu hudbu, tak by to snad mohlo jít. Máme na škole i pár hudebně schopných lidi, ale udělat hymnu celou od píky se nikomu nechtělo. Mě osobně ta Oda na radost až tak hrozná nepřijde, je to krásná melodie, dostatečně důstojna na hymnu. Latina nevím proč, asi aby to bylo dostatečně intelektuálské a světové. Nejedna se o žádný experiment, vedení to mysli vážně, asi zase nějaká nová americká módní vlna… Hymna se má hrát prostě při slavnostních příležitostech školy, použít ve školním propagačním klipu apod.
Tak teď jsem si googlila různá provedení Ódy na radost. Třeba originální hymna EU s latinským textem mi přijde nádherná. https://youtu.be/sf8k-ZB53sw
Ale v češtině s textem o hokeji to zní dost zvláštně. https://youtu.be/oX6OFHN9Two
Mimochodem k tomu vykrádání Ódy na radost -jeden spolužák ve školní skupině taky tu kometu zmínil, prý když si můžou melodii půjčit hokejisti tak proč ne my
Ale to není asi nejlepší argument. Kdyby se například na tu melodii napasoval text v češtině od @free333, asi by to bylo dost zvláštní a možná bych se za takovou hymnu i styděla (nic proti tobě free333).
Máme šikovného latináře i hudebkáře (ten dokonce prý dělal jedné kapele textaře), tak snad by to zvládli nějak aby to dobře dopadlo.
@Anonymní píše:
Tak jsem pro dnešek dokončila distanční výuku a přečetla si tuto diskuzi. Po dvou letech studia na naší škole už mě opravdu žádná “přemíra ekologie” vyděsit nemůže. Nejhezčí z toho co tu padlo mi připadá “Chválím tě Země má”, když se to vkusně přeloží a napasuje na tu hudbu, tak by to snad mohlo jít. Máme na škole i pár hudebně schopných lidi, ale udělat hymnu celou od píky se nikomu nechtělo. Mě osobně ta Oda na radost až tak hrozná nepřijde, je to krásná melodie, dostatečně důstojna na hymnu. Latina nevím proč, asi aby to bylo dostatečně intelektuálské a světové. Nejedna se o žádný experiment, vedení to mysli vážně, asi zase nějaká nová americká módní vlna… Hymna se má hrát prostě při slavnostních příležitostech školy, použít ve školním propagačním klipu apod.
Tak mě zarazilo to, že máte schopné lidi, ale nikomu se nechtělo… A přitom právě s hymnou se mohli předvést…no asi si o tom myslí své. A s tím nápadem přišel ředitel? A jak to vnímají spolužáci?
Jinak momentálně je celkem IN kůrovec (Ips typographus), tak třeba by tam šel taky zakomponovat…
Jeste me napadlo, jakym zpusobem se to bude prezentovat, jestli si zaplati nahravku mistni filharmonie a sboru mistniho divadla a pusti se to nebo to hudebkar zapidla na nejakey keyboard a latinik mu to zakvili. Tam by ta Beethovenova skladba byla trochu prepalena ![]()
Popravdě ani nevím, kdo s tím přišel. Zkratka nám jednoho dne oznámili, ze se bude vybírat hymna pro naši školu. Připadá mi to jako nějaká americká inspirace, to je naši škole podobné
Jo a provést by ji měli ti nejsikovnejsi dobrovolníci-studenti naši školy, kteří to nacvičí a zaplatí se na to nějaké nahrávací studio. Pak se to naučí všichni ostatní, prý ji budeme cvičit na hodinách HV, aby se mohla hromadne zpívat na školních akcích.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.