Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Babs18 on to nedělá schválně. On rychleji jedna než myslí.
Za co dát na zadek, že se celý počůrá a pak brečí, protože je mokrý a nelíbí se mu to. Kolikrát si musel vše přeprat. Je mu to jedno.
A ano, na zadek dostal. Je mu to jedno. Je to typ dítěte, co vyleze na strom, spadne dolů, natrhne si nohu, zastavíme krev a jde lézt znovu.
Je nepoučitelný.
Ja myslim, podle toho, co popisujes, ze je to ve tvem pristupu…musis najit neco, co na nej plati…pocurany cely zachod jsme meli nekolikrat, proste distsl na zadek a vysvetleni, ze takhle se nechova a je klid…kdyz nechce uklizet hracky, tak je proste mit nebude…kdyz zlobi na hristi, jdeme domu…a jsem tak nejprve napomenuti, pak uz trest…5ti lete dite tohle chape az moc dobre a ver mi, ze spoustu veci schvalne dela, proste zkousi tvoji trpelivost…
@Babs18 co dělá schválně, tak odnese. Ale třeba to počůrání schválně nedělá. On jde na záchod, pere se prádlo, jak začne odstřeďování, tak se otočí a je to v háji. Stejně tak, když někdo zazvoní, začne štěkat pes, něco někde bouchne…
On hračky uklidí. Nádobí vystěhuje.
To, co tu popisuju, souvisí s nepozorností a temperamentem.
Vracím se ke své diskuzi.
Ještě tři týdny prázdnin před námi a já mám pocit, že si rezervuju nějaký ozdravný pobyt někde vysoko v horách. Teď s ním budu 2 týdny sama doma. Máme naplánované výlety, ale buď půjdeme do lesa a budeme tam jen spolu, tak se nebudu stydět, nebo pojedeme někam pryč a to zase budu ve stresu, co provede.
O víkendu si ho vzala babička a už včera mi volala, že má díru v hlavě a vyjmenovala mi, co rozbil a trvale přesunul (rozumej ztratil). Má neuvěřitelnou mánii v tom, že přesouvá klíče a další drobné věci. Jednou jsem nasla 5 lžiček pod polštářem.
Dneska mi ho vrátila a od té doby mele a mele. Do toho vymýšlí nesmysly. Nechám ho vystěhovat myčku a on postaví pyramidu ze skleniček. Pošlu ho nakrmit psa a on ho zavře a udělá mu bludiště z granulí. Nechám ho samotného na WC a on vytahá dva toaleťáky.
Do toho zase přestal jíst. Takže má hlad a je protivnej.
Přiznávám, že už jsem na něj dost často protivná taky.
Takže dámy, doporučte nějaké akce a „atrakce“, kde se podobné dítě dá urvat a máma nemusí hnout prstem.
Opravdu se těším do práce, až mladoch půjde svým chováním těšit učitelky do školky.
Necetla jsem predchozi diskuzi, ale co popisuje zni jako super sranda
jinak nevím, prostě si rozplanovat aktivity i odpočinek. Cetla jsem, ze dulezitejsi nez dite urvat, je vybudovat pravidelny rezim a pretazene dite je jeste hyperaktivnejsi. Ale poucovat nebudu, nevim o tom mnoho. Kazdopadne muj kluk blbe ji, kdyz ma rozhozeny rezim, na coz jsou prazdniny fakt vyborne ![]()
Sport, ale to se ustves i ty. Na druhou stranu endorfiny a splnene kardio doda dost pozitivnich vln.
Kolik mu je? Kolohriste na kopeccich, bazen, trampolinove centrum, lanove centrum podle veku (ale tam byva moznost, ze se ztrati), hriste s velkym piskovistem, aby mohl hrabat tunely.
@Kačus82 kluk má různá období. My držíme pevný režim i o prázdninách. Přetažení je u nás o tom, že nesmí mít spánkový deficit. Takže držíme večerku i budíček, jako když je školní rok.
Pokud je unavený fyzicky, tak to je pohoda.
@tulipán je mu 5. Doma máme pískoviště 3×3 metry.
Bazén máme doma, ale to ho nebere. On má v uších trubičky, tak musí být v kruhu, aby si nenamočil hlavu.
Zatím jezdíme na kole, ale on nemá výdrž. Ujedeme půl kilometru, sesedne a začne se vztekat. Za domem máme slepou ulici, která vede jen k vodárně a nikdo tam nejezdí, to ho baví. Může si jezdit, jak chce. Chvíli jezdí, chvíli cucha ke kytkam.
Trampolinove centrum pohledam.
@Anonymní píše:
@tulipán je mu 5. Doma máme pískoviště 3×3 metry.
Bazén máme doma, ale to ho nebere. On má v uších trubičky, tak musí být v kruhu, aby si nenamočil hlavu.
Zatím jezdíme na kole, ale on nemá výdrž. Ujedeme půl kilometru, sesedne a začne se vztekat. Za domem máme slepou ulici, která vede jen k vodárně a nikdo tam nejezdí, to ho baví. Může si jezdit, jak chce. Chvíli jezdí, chvíli cucha ke kytkam.
Trampolinove centrum pohledam.
U nás je za nejbližším městem výborná věc - lanové trampolíny umístěné v lese mezi stromy ve výšce - jsou tři, spojené lanovými tunely a dřevěnými mostky. Děti tam blbly pěkně dlouhou dobu a vyřádily se jako nikdy. Zkus pohledat nějaké takovéhle akce poblíž..i když..samozřejmě to něco stojí. Ale za tu hodinu, dvě klidu dole na lavičce by ti to myslím stálo..
Mám úplně stejnou dceru. ADHD nakonec nemá. Ale já s ní šla jen do PPP, ta řekla, že to úplně nevidí. Tak jsem dál neřešila.
A problém nevidím v něm, ale v tobě. Já jsem extrovert a tohle chování mě nijak nenervovalo. Mě napadají Bachovky. Zkus si buď sama vybrat nebo nechat namíchat. Mohli by tě zklidnit. Ono čím ty budeš víc v klidu, tím víc bude v klidu on
@Evulina Asi nechces prozradit nazev, vid? Treba do SZ, ja bych tam vzala deti, pokud to neni na Morave.
Anonymni - bazen skoda, v kruhu by me to take nebavilo extra dlouho. Jinak v peti letech moje deti ujely minimalne 15 km, nez zacaly remcat, tak tady bych videla svetlo na konci tunelu - donutit ho k vetsim vykonum, 10km zdravy petiletak ujede. ![]()
@Anonymní píše:
@tulipán on by to fyzicky dal. Ale nedokáže tak dlouho jenom jet.
Tak delej prestavky na cuchani ke kytickam nebo co je zvykly, ale at tu trasu ujede. To nevadi, ze tim stravite pul dopoledne, ale bude mit vetsi fyzicke vyziti.
@Anonymní píše:
@Kačus82 kluk má různá období. My držíme pevný režim i o prázdninách. Přetažení je u nás o tom, že nesmí mít spánkový deficit. Takže držíme večerku i budíček, jako když je školní rok.
Pokud je unavený fyzicky, tak to je pohoda.
Jo, to jste dobry
za me urcite pozvat nejake jine deti, jinak u nas (a kupodivu s dost altivnim klukem, co byl na navsteve) stacilo urvat obden, oni ten druhy den dojizdeli hry z predchoziho dne. Delali jsme pro ne treba opici drahu, hezky se stopkama, hazeni míčem do kose, do kýble, mame tu v okoli par kesek, tak jsme je chodili kontrolovat, mohla bys ho uz zacit zamestnavat v domacnosti nebo na zahradě, zjistila jsem, ze kdyz vyhlasim, ze pujdeme prehravat(povinnost), ze se dokaze „jeste chvilku“ zabavit jakkoli dlouhou dobu😃
Jestli je vyloženě hyperaktivní, tak by mohla pomoct metoda eeg-biofeedback. Bude pak mít i lepší sebekontrolu a víc se ovládat - třeba i v těch zvukových projevech.