Hypo - je to výhodné?

Anonymní
2.4.20 14:30

Hypo - je to výhodné?

Ahoj,
máme hypo a jsme ve situaci, kdy manžel je v této době doma (z práce mu dají cca 50% platu, má tam dvě smlouvy, je to složité), já budu mít 80 % platu. Máme dluh u mých rodičů cca 30 tisíc (chyběla nám hotovost na auto). Uvažujeme, že bychom si přerušili splátky hypo, místo té hypo zaplatili dluh rodičům. Měsíčně jinak ušetříme cca 15 tisíc (když oba naplno pracujeme), takže bychom pak našetřili těch cca 6-7 splátek a dali to zdarma v únoru na mimořádnou splátku. Počítali jsme to mělo by to být výhodnější, protože sice se přerušením natáhne doba splácení o těch 6 měsíců (dobře, plus úroky, takže třeba 8), ale kalkulačka nám vyhodila, že tou mimořádnou splátkou by se nám zkrátila doba splácení o 14 měsíců (tzn že bychom byli 6 měsíců v plusu). CHápu to dobře? Je to výhodné? Díky za rady. Anonym - finance-

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10251
2.4.20 14:39

Jsem z toho trochu jelen, ale logika by velela jinému postupu - splácet hypotéku prioritně (nabývají úroky) a splatit rodičům z toho, co zbyde navíc (předpokládám, že rodiče půjčili bezúročně).
Mimořádné splátky hypotéky - záleží na konkrétních podmínkách smlouvy. Postup (tu část týkající se hypotéky) bych rozhodně nechal spočítat bankou vč. všech poplatků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
2.4.20 14:41

Jsem z toho popisu trochu mimo 8o

Ale co jsem si zjišťovala, tak v globálu je nevýhodné přistoupit na odložení splátek, ač je teď situace jaká je.

Úroky půjdou dolů, pokud vám konci v dohledné době fixace, bude to lepší řešení

Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20898
2.4.20 14:41

No kdyz si to o 6 mesicu prodlouzite a pak date jako mimoradnou splatku 6 splatek. Tak silne pochybuju, ze se vam to zkrati o 14 mesicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15845
2.4.20 14:43

Kolik ušetříte? Dvě koruny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
2.4.20 14:46

Hlavne se to diky tem urokum prodlouzi o vic jak 6 mesicu… Ono logicky by to prodloužení melo byt stejne jako to zkrácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15845
2.4.20 15:01

Je vidět, jak moc chybí povinná maturita z matematiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20898
2.4.20 19:02
@Zumpa píše:
Je vidět, jak moc chybí povinná maturita z matematiky.
Žumpák je zpět! Ke byly tvoje jedovaté sarkastické komentáře? Já se na ně tak těšil, že nebudu jedinej zloun na emiminu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15845
2.4.20 20:50
@Cenarius píše: Žumpák je zpět! Ke byly tvoje jedovaté sarkastické komentáře? Já se na ně tak těšil, že nebudu jedinej zloun na emiminu.

Nabalil jsem na sebe hromadu práce, takže jsem neměl čas na blbosti :mrgreen: Připravoval jsem se na krizi, ta konečně přišla a já s ní zpět na EM! :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
2.4.20 21:00
@Cenarius píše: Žumpák je zpět! Ke byly tvoje jedovaté sarkastické komentáře? Já se na ně tak těšil, že nebudu jedinej zloun na emiminu.

neboj, nejsi tu sám. Jsem tu ještě já, nepopulární prudič a bojové plemeno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.4.20 21:03

Si zas zahraju na ucu. Jestli mate hypoteku chvili, splacite hlavne uroky. Co se stane, kdyz několik mesicu nebudete splacet uroky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15845
2.4.20 22:46
@matkabagristy píše:
Si zas zahraju na ucu. Jestli mate hypoteku chvili, splacite hlavne uroky. Co se stane, kdyz několik mesicu nebudete splacet uroky?

Tady člověk ani nemusí počítat, protože pokud si někdo myslí, že když nebude 6-7 měsíců platit jistinu v době, kdy má platit vysoké úroky + ješte nabydou úroky prodloužením úvěru, a zkrátí si úvěr o 6m, tak je fakt něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.4.20 22:59

Ne zlatíčko, není to výhodný. Jestli si myslíš, že banku nějak občůráš, tak nee. Banka občůrá tebe. Přemýšlej nad tím, že taky budeš jednou potřebovat refinancovat tu hypotéku a i když nebudeš mít negativní záznam v registrech kvůli odkladu splátek, tak každá banka uvidí, že jsi o ten odklad žádala. Ve finále se ti to může taky pěkně vymstít, až se ti nepovede refinancovat a zůstaneš vyset u současné banky za podstatně vyšší úrok než máš teď. A že tu hypotéku nemáte zrovna malou, že? A to, že si i na auto musíte půjčit, tak to komentovat nebudu, protože už dávno jsem vzdala vysvětlovat něco o finanční gramotnosti a dostatečných rezervách…

• Citovat
  • Upravit
527
6.4.20 12:18

@Janli: Až na to, že Velký Andrej se Schilerkou zvedli vklad na KN na 2000, tj refinanc vyjde na 4000, i když nová banka nechce za nic platit. Tím to de facto zabili. Už dříve dělaly banky (minimálně Hypotečka) to, že ti nabídli o 0,1-0,2% víc, než nová konkurence. Tj kdo chtěl refinanc jen (!) kvůli sazbě si hravě spočítal, že mu to za ten fix udělá o 1-2 tisícovky míň, než když zůstane. Většina lidí volí lenost.

Banky umí počítat, tj si budou přirážet víc, než konkurence, vyždímou dlužníky a nedá se s tím prakticky nic dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
6.4.20 12:22

Já myslím že lze pozastavit jen splácení jistoty, ne úroků. Ale možná jsem to špatně pochopila. Raději bych zavolala do banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel