Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@jindra.kytka V tom případě bych nechal barák napsat na nás oba, ale hypotéku si chci vzít jen na sebe.
@Tichošlápek píše:
Mělo by to byt v klidu. Ručení pozemkem je velké plus. Jen tedy pocitej s tím, ze budeš muset dat cca 10% v hotovosti, pak dan za dům a během stavby se objeví spousta dalších výdajů. Tam vidím problém, protože nemáte dost velkou rezervu
Jakou dan na dům?
@Tichošlápek píše:
Mělo by to byt v klidu. Ručení pozemkem je velké plus. Jen tedy pocitej s tím, ze budeš muset dat cca 10% v hotovosti, pak dan za dům a během stavby se objeví spousta dalších výdajů. Tam vidím problém, protože nemáte dost velkou rezervu
Proč? ![]()
@Tichošlápek píše:
@TMana za nabytí nemovitosti - 4%
Nemají nabytí nemovitosti, mají stavbu.
Příspěvek upraven 27.09.18 v 16:47
@Anonymní píše:
@jindra.kytka V tom případě bych nechal barák napsat na nás oba, ale hypotéku si chci vzít jen na sebe.
Máš v tom hrozný hokej. Jednak si úplně nejsem jistá která banka ti povolí zapsat barák na oba, když hypotéku chceš jen na sebe. Tam by teoreticky mohl vzniknout problém. Za druhé taky záleží na koho je psaný pozemek. Za třetí ano, může zastavět pozemek a pak by ti to mohlo v pohodě vyjít, na druhou stranu jako OSVČ můžeš mít obecně problém - budeš procházet náročnějším řízením než běžný zaměstnanec. Nějaké nedoplacené auto bych neřešila, vyjeďte si registry, pokud v nich není (jakože nejspíš nebude), tak jste v pohodě. Na druhou stranu splácíte-li něco, projeví se to jako další náklad ve vašem rozpočtu.
Co se týče ostatního. Rezervu skutečně nemáte nic moc, otázkou je co za těch 1,5 mil. chcete pořídit. Do hypotéky jde vložit tuna věcí včetně rezervačních poplatků, ale není na to úplně ideální doba.
Příspěvek upraven 27.09.18 v 16:47
@Anonymní píše:
@Premek_Orac Ano, jednalo by se o výstavbu pozemku na našem pozemku.
Na klíč nebo svépomocí? Pokud budete žádat až na jaře, nemá moc cenu teď řešit podmínky, to se ještě může x krát změnit. Možná bych naopak zapřemýšlela nad prescoringem, případně se pokusila nechat schválit hypotéku teď, protože načerpat lze během 2 let + 1 - 2× prodloužení. Na jaře už ty podmínky a úroky budou téměř jistě úplně jiné.
@Nimie s tou dani mas asi pravdu, nedošlo mi, ze jsme ji platili vlastně jen za zahradu - pozemek a nikoli za novostavbu. A on uz pozemek vlastní, takže tam je v klidu. Jinak s těmi 10% to beru podle nás - také rucime jinou nemovitosti a stejne jsme část hypo skládali v hotovosti, přičemž zastavena nemovitost ma zhruba stejnou hodnotu ![]()
@Tichošlápek píše:
@Nimie s tou dani mas asi pravdu, nedošlo mi, ze jsme ji platili vlastně jen za zahradu - pozemek a nikoli za novostavbu. A on uz pozemek vlastní, takže tam je v klidu. Jinak s těmi 10% to beru podle nás - také rucime jinou nemovitosti a stejne jsme část hypo skládali v hotovosti, přičemž zastavena nemovitost ma zhruba stejnou hodnotu
No a skládali jste to za co? Kvůli nedostatečné zástavě?
ono se to řídí odhadem obou nemovitostí, takže se vezme jejich pozemek, udělá se odhad a pak se vezme projekt domu a opět se udělá odhad. A tam záleží na mnoha okolnostech, můžou být hodně za vodou pokud jim vyjdou odhady nadstřelené nebo můžou doplácet klidně půl milionu, protože jim to podhodnotí. Fixní částka tam určitě není pokud mají i jinou zástavu ![]()
@Nimie hele víš ze vlastně ani nevim, jak to vzniklo
obě nemovitosti mají cca tech 6 mil hodnotu. U nás myslím hrálo roli to, ze při složení určitě části byla ta hypotéka s výrazně lepšími podmínkami. Obihala jsem tolik bank, ze uz v tom mam bordel. Nikde nam ale nenabidli 100% hypotéku při ručení jinou nemovitostí.
@Tichošlápek píše:
@TMana za nabytí nemovitosti - 4%
U vlastní stavby se daň neplatí, jak Vás to napadlo?
Dokonce první dva převody do 5ti let od dokončení se nedaní.
@TMana jo uz jsem psala výše, ze jsem to spletla za daň za pozemek ![]()
@Tichošlápek píše:
@Nimie hele víš ze vlastně ani nevim, jak to vznikloobě nemovitosti mají cca tech 6 mil hodnotu. U nás myslím hrálo roli to, ze při složení určitě části byla ta hypotéka s výrazně lepšími podmínkami. Obihala jsem tolik bank, ze uz v tom mam bordel. Nikde nam ale nenabidli 100% hypotéku při ručení jinou nemovitostí.
To je zvláštní, minimálně u těch velkých to není problém.
@Nimie píše:
To je zvláštní, minimálně u těch velkých to není problém.
Přesně.
mám zkušenost takovou, že jsem byla v hodně podobné situaci:
) NO a našetřeno jsem neměla opravdu ani korunu.
podobný věk, jen o pár let víc, stejná částka hypotéky, asi hodně podobný příjem (nějak kolem 40tis hrubého +/-), taky jsem měla pozemek a na něm ale navíc hrubou stavbu. Taky jsem si brala hypotéku sama na sebe jako svobodná, bezdětná. (jako bonus jsem byla teda ve 3. měsíci, ale to jsem bance pochopitelně neříkala
hypotéku jsem v pohodě dostala, bez zaváhání (ale je pravda, že tenkrát byly podmínky obecně mírnější…). Splátka byla tenkrát vyšší, byly vyšší úroky, ale později při současném úroku je z této čátsky splátka jen kolem 6 tis (pokud si to dáš na těch 25-30 let, což vzhledem k tvému věku není problém)