Hypotéka a půjčka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Janli
2.6.20 11:02
@Veru1987 píše:
@Martinamimi1 hypo dají plných 100%

Kde ti dají hypo 100%? To by jsi musela mít další zástavu, aby to pokrylo 20% LTV

• Citovat
  • Upravit
1757
2.6.20 11:05

@Janli ne nemusela, psala jsem jak to máme my. Minulý rok jsme si brali hypotéku na byt 80% a 20% bylo z překlenovacích úvěrů. Žádnou zástavu nemáme. Když máte šikovného poradce tak to lze takto udělat. Samozřejmě né každá banka to umí, ale jde to. Každý tvrdí jak musíte mít 20% ze svého, ale vůbec to tak není.

Příspěvek upraven 02.06.20 v 11:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
2.6.20 11:10
@Martinamimi1 píše:
@Janli ne nemusela, psala jsem jak to máme my. Minulý rok jsme si brali hypotéku na byt 80% a 20% bylo z překlenovacích úvěrů. Žádnou zástavu nemáme. Když máte šikovného poradce tak to lze takto udělat. Samozřejmě né každá banka to umí, ale jde to. Každý tvrdí jak musíte mít 20%, ale vůbec to tak není.

Ale vsak vy jste meli tech 20% z tech uveru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1757
2.6.20 11:13

@Simmcaa ano měli a to znamená že nemusí mít 20% ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.6.20 11:19
@Martinamimi1 píše:
@Janli ne nemusela, psala jsem jak to máme my. Minulý rok jsme si brali hypotéku na byt 80% a 20% bylo z překlenovacích úvěrů. Žádnou zástavu nemáme. Když máte šikovného poradce tak to lze takto udělat. Samozřejmě né každá banka to umí, ale jde to. Každý tvrdí jak musíte mít 20% ze svého, ale vůbec to tak není.Příspěvek upraven 02.06.20 v 11:14

Jenže ti taky musí vycházet poměr celkových splátek a příjmů. Samozřejmě, že to jde, ale není to tak jednoduchý a nedosáhne na to každý. A pokud má zakladatelka ještě další úvěr, tak se o tom dá pochybovat. Nicméně tohle řešení je dost nešťastný. Taková proůvěrovanost je většinou předzvěst pořádnýho průšvihu, zvlášť v době, kdy se na nás valí krize.

• Citovat
  • Upravit
5074
2.6.20 11:22

@Martinamimi1 no vzali jste si uver, abyste meli zaklad na hypo. Nevim, zda je to reseni pro zakladatelku, kdyz uz jeden ma. Plus uver bude mit horsi urok nez hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1757
2.6.20 11:30
Ano to samozřejmě musí, my jsme si brali celkem 2,5milionu a splátku máme cca 13000,– což si myslím že není moc. My máme rezervu a dál šetříme. Za mě je lepší vložit takovou splátku do vlastního než do nájmu. Možná je to dle Vás špatné řešení, ale ne každý má to štěstí že mu třeba spoří rodiče. My jsme měli oba holej zadek a nějak jsme začít museli a připadalo nám lepší to investovat do svého. Samozřejmě kdybych byla na rd tak bych si hypotéku nebrala, ale my jsme měli jasně dané že prvně svatba, bydlení a až potom děti.
@Janli píše:
Jenže ti taky musí vycházet poměr celkových splátek a příjmů. Samozřejmě, že to jde, ale není to tak jednoduchý a nedosáhne na to každý. A pokud má zakladatelka ještě další úvěr, tak se o tom dá pochybovat. Nicméně tohle řešení je dost nešťastný. Taková proůvěrovanost je většinou předzvěst pořádnýho průšvihu, zvlášť v době, kdy se na nás valí krize.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1757
2.6.20 11:34

@Simmcaa já neříkám že je to řešení pro zakladatelku, jen říkám že to takto lze udělat. Ano úvěr má vždy horší úrok než hypo, proto je dobré mít poradce který je schopný sjednat s bankou lepší úrok. Jak jsem psala na rd bych si hypotéku nebrala, počkala bych až nastoupím zpět do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
2.6.20 11:34

My řešíme hypotéku teď. Splátka hypotéky nesmí překročit 50 % měsíčního příjmu rodiny, takže jde hodně o to, kolik byste si chtěli půjčit a jaké by byly měsíční splátky. Být vámi určitě bych oslovila finančního poradce z okolí, bez něj bychom nevyřídili hypotéku ani za rok. :) Většinou bývají fakt ochotní udělat vše tak, abyste vyšli co nejlépe. Nám náš poradce dělá i finanční bilanci na roky dopředu s různými možnostmi spoření, investicemi atd. Já teda na mateřské ještě nejsem, ale půjčujeme si na celou kupní cenu domu včetně provize a ještě něco navíc na rekonstrukci a zajistili jsme si to ručením další nemovitostí - třeba byt rodičů, prarodičů… My to máme spočítané, že cca za 5-7 let můžeme tu druhou nemovitost člena rodiny nechat z ručení vymazat. Určitě se obraďte na toho poradce, řekne vám přesně na co byste dosáhli a co je třeba nad vaše možnosti. My měli taky nejprve schůzku kvůli přehledu, ať víme po jakých domech se dívat, a konkrétní dům jsme si našli až necelý rok na to. Přeju hodně štěstí. ;) Já už se nemůžu dočkat, až bude hypotéka celá vyřízená a domek konečně náš. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
2.6.20 12:42

Moje rada zní nekupovat dům v hodnotě milion korun a nebrat si hypotéku s tímto příjmem. I kdyby to nějakým způsobem vyšlo, život ve stresu a bez peněz není fakt jednoduchý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.6.20 13:06
@aknadar píše:
Moje rada zní nekupovat dům v hodnotě milion korun a nebrat si hypotéku s tímto příjmem. I kdyby to nějakým způsobem vyšlo, život ve stresu a bez peněz není fakt jednoduchý.

Ale pochop, že ve spoustě míst je to normální plat a normální cena domu. Lidi tady za to žijí, mají hypotéky a je jim fajn. Každý nežije v krajským městě a nepotřebuje novostavbu bungalovu. Lidi klidně koupí starší domek na vesnici a pomalu ho rekonstruují. Pro někoho je život ve stresu být ve městě v bytě. Radši se uskromní a budou ve svým domku na vesnici.

• Citovat
  • Upravit
1237
2.6.20 13:17

@Janli dům, který má hodnotu milionu, bude potřebovat určitě rekonstrukci. Ať už je kdekoliv. Na tu si také vezmou půjčku? Za mě nerozum, bohužel. Minimálně bych počkala než půjde zakladatelka do práce. A pokud jsou mladí, tak určitě šetřit, ať si peníze odkládají a uvidí jak to budou zvládat. V jejich současné situaci je to velký risk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.6.20 13:34

@aknadar při milionové hypotéce budou mít splátku cca 4000. Pochybuju, že za tu cenu sehnali někde nájem. Dřevem dneska topíš zadarmo, protože jsou ho plný lesy a nikdo ho nechce. Dřevo je dneska za vytěžení a za odvoz. Takže za nějakých 6tisíc budou mít pokrytou hypotéku a inkaso. To jí z mateřské zbydou ještě čtyři tisíce + celá jeho výplata. Zdá se ti to málo? Mě ne. Žiju v kraji, kde je tohle naprosto běžné. Záleží na jejich životním stylu a potřebách. Pokud jsou skromní a šikovní a zvládnou rekonstrukci sami, tak není důvod je z principu odrazovat. Já vím, že se to takhle zvládat dá, záleží už jen na nich, jak se k tomu postaví.

• Citovat
  • Upravit
3153
2.6.20 15:36

@Janli, zajimaly by mě regiony, kde se dá koupit obyvatelný dům před rekonstrukcí za milion a kousek. Vážně, ať mohu závidět.
U nás je thle běžný příjem (i docela slušnej, lidé kolem mě běžné vydělávají 20000 až 25000 hrubého), ale nemovitosti tu jsou o dost dražší. Máme koupenou ruinu za lehce přes milion, ale kromě krovů bude vše nové (naštěstí máme šikovné rodiče a kamarády, takže se dostaneme na pěknou cenu za rekonstrukci).
Vždycky žasnu, když tady čtu, že 30000 čistého u chlapa je ostuda. U nás to rozhodně všichni nemají. Jihozápadní Čechy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.6.20 19:35

@AnnieTRoj bydlím na Svitavsku. Ve vesnicích se tady dají koupit domy do milionu a půl, kde se dá hned bydlet. Pravda, není to luxus, spíš se člověk musí uskromnit, ale pokud chce někdo opravdu bydlet v domku na vesnici a je ochoten pomalu rekonstruovat, tak to jde. Já začínala v době, kdy tohle bylo naprosto normální, i my jsme tak začali s bydlením. Dnes každý považuje za standard, že se musí udělat okamžitě komplet rekonstrukce nebo rovnou novostavba a člověk se musí stěhovat do paláce a pokud to někdo chce dělat jinak, je pomalu vyvrhel.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný