Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj všichni.
Můžu se zeptat, zda si někdo s přítelem bral hypotéku, když on vydělával a vy studovali?
Moje situace je taková… Přítel vydělává asi 18, ale bude mít novou práci, kde bude mít ještě víc. Já studuju, ale po dobu studia budu pobírat měsíčně 5 tisíc+mám brigády… Mám strach ale jít do hypotéky, která by byla 1,8 milionu. Přítel by jí dostal, ale já nevím, když ještě studuju. Na druhou stranu je to šance, kterou nemusíme už dostat - dobrá lokalita, zahrada, dům celkově předělanej a cena vzhledem k tomu je akorát.
Musím podotknout, že je přítelovi 21 a mě 20. Nejsme typy, co si chce užívat, dovolená taky není prioritou, ale přemýšlím, jestli to není moc brzy se zavázat bance a splácet bůhví do kolika…
Asi mi tady nic neporadíte, spíš jsem se potřela vypovídat a vyslechnout si ruzný postřehy…
Díky jen tomu, kdo to přečte ![]()
Vám oběma společně jí pravděpodobně nedají, jelikož ty nemáš stálý plat, jako studentka jsi neperspektivní platič. Ale je možné, že on sám, by jí dostal. Rozhodnutí je na Vás.
P. S máš tam hrubajznu
Ahoj, napisu ti jen mou zkušenost..!
Mne je 20, pritelovi 23, on vydělává cca 20 tis. Já studuju a beru sirotci důchod 5 tis. A hypotéku jsme si chtěli brát už loni, ale baracek nám nakonec nevyšel a na další jsme se byli podívat v pondělí, ale ten se nám nelíbí, takže budeme pátrat dál ![]()
ale je pravda, že my se už rok snažíme o mimco, máme spolu 2 psy a celkové to spolu myslíme opravdu vážně. Takže jestli to spolu myslíte vážně, tak směle do toho!!
Držím palce! ![]()
Ma zkusenost je z doby asi pred 5 lety takova, ze i student se bral jako pristupitel k uveru, protoze se ocekava, ze za par let bude pracovat.
On by si jí taky bral jen na sebe, je mi jasný, že se mnou by to asi nešlo.
Za hrubku se budu celej de stydět.
@Katy15 píše:
Ahoj, napisu ti jen mou zkušenost..!Mne je 20, pritelovi 23, on vydělává cca 20 tis. Já studuju a beru sirotci důchod 5 tis. A hypotéku jsme si chtěli brát už loni, ale baracek nám nakonec nevyšel a na další jsme se byli podívat v pondělí, ale ten se nám nelíbí, takže budeme pátrat dál
ale je pravda, že my se už rok snažíme o mimco, máme spolu 2 psy a celkové to spolu myslíme opravdu vážně. Takže jestli to spolu myslíte vážně, tak směle do toho!!Držím palce!
Ahoj, to je super
díky za odpověď a držím ve všem palečky ![]()
Já taky beru právě sirotčí důchod, mám brigádu, něco i našetřeno od mamči… Akorátneplánujeme ještě miminko, až dostuduju, ale už si pomalu vybírám štěňátko, tak je to podobný ![]()
Poradit nic konkrétního ti nemůžu, ale oni mají různé banky různé podmínky, takže i kdyby mu to v jedné nedali, jinde mu to třeba dají bez problémů. Nám třeba hodně pomohlo, že měl manžel už něco naspořený na stavebku a přes to stavebko mu dali úvěr a já jsem si musela založit nový stavebko a dali nám to dohromady
Nebyla jsem teda student, ale manžel zase neměl odpracovanýho půl roku ve stávající firmě, zachránilo ho právě to stavebko co už měl založený
Nevím, jak to máte vy, jen píšu svůj postřeh ![]()
@celipipka54 píše:
Poradit nic konkrétního ti nemůžu, ale oni mají různé banky různé podmínky, takže i kdyby mu to v jedné nedali, jinde mu to třeba dají bez problémů. Nám třeba hodně pomohlo, že měl manžel už něco naspořený na stavebku a přes to stavebko mu dali úvěr a já jsem si musela založit nový stavebko a dali nám to dohromadyNebyla jsem teda student, ale manžel zase neměl odpracovanýho půl roku ve stávající firmě, zachránilo ho právě to stavebko co už měl založený
Nevím, jak to máte vy, jen píšu svůj postřeh
On už se i v bance ptal, akorát počítali o 100 000 méně, ale to by snad pořád šlo, 100 000 bychom zaplatili hned a také můžeme ručit chatou ![]()
@martina289
Díky
taky budu držet palce, aby vám to všechno bez problémů klaplo
a vyber pěknýho hafana ![]()
@martina289 Ajo tak to promiň, jsem asi špatně pochopila otázku
Tak jestli jde o to, zda do toho vůbec jít, tak za mě jo
Jestli se vám ten baráček líbí a nezkusili by jste to, mohli by jste toho někdy litovat, ale my zase strašně litujeme toho, že jsme si ten dům koupili
Takže si to chce všechno pořádně rozmyslet, ale myslím si, že my jsme spíš vyjímka a odstrašující příklad ![]()
Dobrý den, asi mě teď ukamenujete, ale vzhledem k vašemu věku a životním zkušenostem bych relativně zásadní životní rozhodnutí ještě o pár let odložil. Jedna věc je získat u banky úvěr (zřejmě ho dostanete, záleží na více okolnostech) a druhá věc je opravdu to dobře zvážit. Emoce a touhy jsou krásná věc, ale je třeba se řídit hlavou, rozumem. Moje doporučení tedy je ještě několik let počkat a v cca 25 letech se tím znovu zabývat. Do té doby si vytvořit finanční rezervy, ochutnat si život a získat životní zkušenosti.
PS: Pěkných nemovitostí je na trhu víc a víc, lidé přeceňovali a přeceňují své možnosti a schopnosti.
@celipipka54 píše:
@martina289 Ajo tak to promiň, jsem asi špatně pochopila otázkuTak jestli jde o to, zda do toho vůbec jít, tak za mě jo
Jestli se vám ten baráček líbí a nezkusili by jste to, mohli by jste toho někdy litovat, ale my zase strašně litujeme toho, že jsme si ten dům koupili
Takže si to chce všechno pořádně rozmyslet, ale myslím si, že my jsme spíš vyjímka a odstrašující příklad
Co se vám přihodilo, jestli to chcete psát?
@martina289 Přímo přihodilo ne, nastěhovali jsme se na vesnici, kterou jsme neznali a byla to chyba. Je tady prostě úplně jiná morálka, než na co jsme zvyklí. Neříkám, že jsou tady lidi horší nebo lepší, jen vím, že sem nikdy nezapadneme. Jenže se nám ten dům tak líbil, že jsme měli růžový brýle
Ale pokud to tam znáte, nebo je ten dům ve městě, tak se vám to určitě nestane ![]()
@celipipka54 píše:
@martina289 Přímo přihodilo ne, nastěhovali jsme se na vesnici, kterou jsme neznali a byla to chyba. Je tady prostě úplně jiná morálka, než na co jsme zvyklí. Neříkám, že jsou tady lidi horší nebo lepší, jen vím, že sem nikdy nezapadneme. Jenže se nám ten dům tak líbil, že jsme měli růžový brýleAle pokud to tam znáte, nebo je ten dům ve městě, tak se vám to určitě nestane
Je to vesnice, ale ta, kde jsem se narodila a vyrostla, hned vedle našeho domu, kde je mamka a brácha ![]()