Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Ivan PPZ píše:
Ahoj, v několika vláknech se tady řeší Hypotéky (i jiné úvěry na bydlení) a občas se v jednom tématu najdou jak obecné věci, tak konkrétní příklady. Tady bych chtěl nechat obecně platné informace, které si možná lidé s hypotékou ani neuvědomují.
A hned na začátku: Proč platíte nájem 10.000,– někomu cizímu? Vezměte si u nás hypotéku se stejnou měsíční splátku a bydlete ve svém!
Tohle je už delší dobou poselství, které banky rády používají.
Je to opravdu to samé? Co si myslíte?
Nejprve píšu, pak pročtu diskuzi.
Tak tohle dá přece rozum - ne každý si může hypotéku vzít, speciálně nyní, když banky jen neochotně dávají více, než 80% hypo. vypovědět z nájmu zabere měsíc, dva, z hypotéky se člověk jentak nevyváže.
A ne každý ví, kde a jak bude chtít bydlet za rok, dva, takže uvázat se na nemovitost hypotékou na 30let prostě není pro každého. Samozřejmě se dá prodat i nemovitost s hypotékou, ale kdo to někdy zkoušel, tak ví své…
Tak my si ji brali jeste s vyssimi sazbami. Ale hlavne jsem taky brala jako investici do rodiny. Nasi bydli v domku, ale neni tak uplne jejich (slozite rodinné vztahy
) nemluve o tom, ze nemuseji mit sily/penize se o to starat. Takze hypo je na byt. Kde odpadá i cast prace (opravy domu). Za trvani hypo jsme zvladli byt cely zrekonstruovat, takze i kdyby neco. Verim tomu, ze by se dal slusne prodat a jeste by zbylo.
@arinecka O příspěvek na bydlení se sice s hypotékou žádat dá, ale ta hypotéka se nepočítá do nákladů na bydlení, takže dostanete příspěvek výrazně nižší.
Nemyslím si, že je to jen zakořeněná touha něco vlastnit. Dokud je člověk mladý, je nájem a možnost stěhování se benefit - ale co na stáří? Pořád se všude omýlá, že platy jsou nízké, není z čeho šetřit na důchod a navíc, důchody lidí za 40 let budou na životním minimu - jak z toho platit nájem - babo raď. Hypotéku má člověk za 30 let splacenou, pak už zbývají jen měsíční náklady na energie a dát bokem něco na „opotřebení bytu/domu“. To je, dle mého názoru, hlavní výhoda hypotéky - na staří si odlehčit výši měsíčních plateb. Příspěvek na bydlení tu nemusí být donekonečna…
@Moise píše:
hele a že se ti snadněji ráno vstává do práce, když to tu tak čteš![]()
Já si na tyhle příspěvky vždycky vzpomenu, když mě popadne touha dávat něco na nějakou charitu… ![]()
@jannette Spousta lidí kalkuluje s tím, že budou do budoucna něco dědit ![]()
@Tarinka píše:
A kdyz platis najem a vypadne ti rocni prijem, tak jsi taky v sragorach, ne?
Když jsi v nájmu, najmeš si menší byt, požádáš o ten příspěvek atd. ![]()
@jannette Mě by teda zajímalo, jak do téhle kalkulace zapadá braní si ve dvaceti, třiceti letech hypotéky na byty v panelových domech, které mají životnost teď zas o kousek prodlouženou, ale nikdo netvrdí, že tu budou stát za 30, natož 40 let, až tu hypotéku splatíte a budete si chtít užívat důchod.
Určitě je dobré mít vlastní bydlení.
Ale hypo se pro každého nehodí. Třeba my pronajímáme byt mladému páru, oni tvrdí, že si „už brzo chtějí vzít hypo“, ale když je potřeba uhradit nějakou zálohu typu „pět tisíc“ tak nemají našetřeno nic…
Jedou na dřeň i v tom nájmu. A to nemají špatnou práci.
Další věc je, že v nájmu si člověk může dovolit lepší bydlení. Mladí lidé si pronajímají byty v centru, ale na hypo by dosáhli max na panelák někde na Lužinách. A to se jim nechce.
A další věc je, že až se zvednou úrokové sazby, tak budou ty splátky taky jinde. Ta hypo je na 30 let.
Je evidentní, že sem přispívají hlavně ti, kteří nemají s placením hypotéky problém. Čekala jsem, jestli se najde odvážlivec, který sem napíše - Vzal jsem si hypo na hraně svých příjmů a teď se klepu, aby mě nevyhodili z práce nebo aby se mi nerozbil kotel…
. A ještě pro dokreslení momentální situace na poli realit. Můj kamarád obchoduje s nemovitostmi. A ten teď nenakupuje, on šetří a říká: „Jen si berte hypotéky, na které nemáte, a kupujte předražené nemovitosti. Až vám za 5let zvednou razantně procenta, já budu tyhle nemovitosti kupovat za zlomek ceny v dražbách.“ Možná je to kruté, ale bohužel to přesně vykresluje to, co se momentálně děje
. Je moc hezké bydlet ve vlastním, ale opravdu to chce vzít rozum do hrsti.
@rozand píše:
@jannette Mě by teda zajímalo, jak do téhle kalkulace zapadá braní si ve dvaceti, třiceti letech hypotéky na byty v panelových domech, které mají životnost teď zas o kousek prodlouženou, ale nikdo netvrdí, že tu budou stát za 30, natož 40 let, až tu hypotéku splatíte a budete si chtít užívat důchod.
To jsou stále tradované mýty. Udržovaný panelák má životnost v podstatě nekonečnou (ten skelet). Rozvody, okna jádra… To se musí měnit, ano. Ale to všude (v paneláku nebydlím, to pro info.) ![]()
@Janli píše:
Je evidentní, že sem přispívají hlavně ti, kteří nemají s placením hypotéky problém. Čekala jsem, jestli se najde odvážlivec, který sem napíše - Vzal jsem si hypo na hraně svých příjmů a teď se klepu, aby mě nevyhodili z práce nebo aby se mi nerozbil kotel…. A ještě pro dokreslení momentální situace na poli realit. Můj kamarád obchoduje s nemovitostmi. A ten teď nenakupuje, on šetří a říká: „Jen si berte hypotéky, na které nemáte, a kupujte předražené nemovitosti. Až vám za 5let zvednou razantně procenta, já budu tyhle nemovitosti kupovat za zlomek ceny v dražbách.“ Možná je to kruté, ale bohužel to přesně vykresluje to, co se momentálně děje
. Je moc hezké bydlet ve vlastním, ale opravdu to chce vzít rozum do hrsti.
Mno, něco na tom je, ale…
My jsme kupovali byt na investici (na pronájem) v roce 2007 v malém developerském projektu. Spousta lidí nám tvrdila, že je realitní bublina a že ceny půjdou dolů a pak budou nakupovat oni…
Od té doby vzrostla cena toho bytu o MILION! Sama zírám, je to tak. Stejné byty se ve stejné lokalitě prodávají za cenu o milion vyšší! ![]()
@Janli to máte možná pravdu, máme fixaci na 8 let, potom to pujde nahoru stoprocentně, ale ne zase o tolik, kdyz ano pujde nahoru i nájem a jak jsem tady psala ve městě kde jsem žila a mam praci byt hnusný 2kk 10 tis. A vyrazi majitele bytu lidi i z nájmu, s bankou se da také domluvit. Máme ted splatku 2800 ikdyby za 8 let, se zvedla splatka o 2 tis furt takový nájem nesezene a stehovat se nekam jde ten nájem je ale není práce je blbost, máme příjem cca 65 čistého, samozřejmě to nemusí byt do nekonečna, ale třeba v našem miste bydliště se nájem opravdu srovnat nedá.
@Ivan PPZ píše:
Ahoj, v několika vláknech se tady řeší Hypotéky (i jiné úvěry na bydlení) a občas se v jednom tématu najdou jak obecné věci, tak konkrétní příklady. Tady bych chtěl nechat obecně platné informace, které si možná lidé s hypotékou ani neuvědomují.
A hned na začátku: Proč platíte nájem 10.000,– někomu cizímu? Vezměte si u nás hypotéku se stejnou měsíční splátku a bydlete ve svém!
Tohle je už delší dobou poselství, které banky rády používají.
Je to opravdu to samé? Co si myslíte?
No protože myslím víc na děti něž na sebe a plánuju dál, než do příští neděle, tak hypotéka má ten bonus, že děti ji platit muset nebudou, ale budou mít VLASTNÍ DOMOV.
Myslím si, že celá věc má ještě tak nějak další rozměr, že v nás je zakořeněná „touha“ něco vlastnit, když za komunistů nešlo skoro nic. Je to takový stereotyp, samozřejmě ne aplikovatelný plošně na všechny, ale něco na tom bude. Co jsem viděla na západě, skoro všichni v nájmech a tím pádem i za prací se jim stěhuje „samo“.
Taky máme hypo, před 3 rokama jsme vychytali super byt za krásnou cenu a teď ještě supr nízký úrok a podmínky refinancování, rezervu máme ca. 250K, jinak bych neměla lehké spaní. Nájem je na prd, taky jsme bydleli, ale nevyhovovalo nám se furt domlouvat s majitelem, chtěli jsme „své“…