Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nerozumim argumentum, ze s hypotekou na krku po vypadnuti prijmu padne clovek,,na hubu". Vzdycky se to da nejak vyresit, exekuce je pro banku az posledni reseni. Dneska neni problem prodat nemovitost a soucasne ji z utrzenych penez vyvazat.
Vlastnictvi nemovistosti, at uz bez dluhu anebo s rozumnym dluhem je dle meho nazoru nejlepsim sporenim na duchod. Jsem presvedcena o tom, ze ma generace zadny duchod od statu mit nebude. Argument, ze splatka hypo muze radikalne vzrust neberu - najmy rostou taky. A najem platite az do smrti. Hypoteku,,jen" urcitou cast zivota.
Souhlasim s tim, ze v urcitych lokalitach muze byt levnjesi platit najem nez hypoteku.
Souhlasim s tim, ze vlastni bydleni je jen pro lidi zodpovedne a vyhrale, s dostatecnym prijmem a v pripade hypoteky je navic nutne, aby umeli dobre pocitat a nezili v jakemsi bludu.
Priklad ze zivota: mame dve hypoteky. Prvni na byt, kde je momentalne najemnik a druhou na dum. Po najmech jsme zili hezkych par let, takze mam dostatecne srovnani. Dnes bych se rozhodla stejne. Kdyz mi klesne prijem natolik, ze nebudu mit na splatku bytu, neprodlouzim najemnikovi smlouvu a byt prodam. Kdyz mi klesne prijem natolik, ze nebudu moct splacet dum, neprodlouzim najem najemnikovi a nastehuju se zpet do bytu a dum prodam. Pravdepodobnost, ze nebudu mit ani na jendu splatku je u nas nizka, splatka za byt se nam behem tech let pohybuje v rozmezi 4600-3300. Chce to umet pocitat…
@LucianS No, teď třeba není problém ji prodat - znám ale rodinu, která „padla na hubu“ ve chvíli, kdy se prodat byt téměř nedalo, nikdo neměl zájem (ani pod cenou), přestože byt byl v dobré lokalitě a v novostavbě… Spousta lidí jde do hypotéky bez rezervy na těch několik měsíců (let), kdy se byt prostě prodat nedaří.
S manželem jsme se dohodli na koupi bytu, nastavili jsme si splátky na 10 let s tím, že jsme dali 5letou fixaci a splátky jsou tedy na poměry této diskuze asi vyšší - cca 6500 + energie. Využili jsme dobrého úroku a ještě relativně nízké ceny nemovitosti. Platy nemáme špatné, ale nechtěla jsem to přepálit, takže byt rekonstruujeme z výplat, zároveň si odkládám bokem na umoření co největší částky. Je tedy reálné, že za 5 let splatíme hypotéku na byt 4+1 i s rekonstrukcí a se špuntama… ovšem je taky možné, že si první gauč s televizí koupíme až 6. rok ![]()
Ale není běžné, že má člověk 2 hypo a 2 nemovitosti. Budu v hypo, klesne příjem a? Co když klesnul příjem, protože se přestalo dařit v ekonomice a zasáhne to víc lidí? Co když to bude v době 1. fixu, kde je reálně splacena nevelká část hypo? Co když ta hypo bylo LTV 95-100% a koupená v době drahé nemovitosti? Půjčím si 3 mega, byt má hodnotu 3,1 mega. OK, Za 5 let splatím cca 500.000. Takže dlužím 2,5, ale co asi bude, když díky špatné situaci budou lidi byty prodávat a běžná cena bude 2,6 mega? Potřebuji to rychle prodat a půjde to tak za 2,3 mega? ANO, je to nepříznivý scénář. Ale na takovou situaci musím mít plán. Když jde všechno OK, tak to neřeším… Kolik lidí s hypo si dokáže odkládat/ spořit třeba ještě 50% měsíční hypo splátky?
My to máme tak - jsem na RD a ještě dost dlouho budu (chceme dětí víc). Ve městě, kde bydlíme, nezůstaneme, není tu odpovídající práce. Až se vrátím do práce, tak asi budeme přemýšlet nad vlastním bydlením. To ještě uvidíme.
Teď platíme nájem, který je dost slušný, majitel je férový, sousedi jsou skvělí. Kdyby se sem přestěhovali cikáni, tak není problém se zvednout a jít bydlet jinam. S hypotékou tohle nejde. Třeba kolegyně si koupila krásný byt 3+1, platí hypotéku… jenže předchozí majitel ji tak nějak „zapomněl upozornit“, že pod ní bydlí manželé, on diagnostikovaný schizofrenik, jeho manželka je na tom asi podobně. Dokud tam bydlela, vyhrožoval jí, že zabije jejího psa, jednou ji i napadl (řešila to na policii, chtěla si kvůli tomu pořídit zbrojní průkaz a pistoli). Řekl jí, že jestli se opováží mít děti, tak něco zažije. Kolegyně si teď raději našla práci v jiném městě. Tenhle byt pronajímá, protože při případném prodeji by se jí peníze zpět nevrátily ani náhodou. Až byt splatí, tak ho nejspíš prodá, aby měla od těch dvou už navždy klid.
@rozand píše:
@LucianS No, teď třeba není problém ji prodat - znám ale rodinu, která „padla na hubu“ ve chvíli, kdy se prodat byt téměř nedalo, nikdo neměl zájem (ani pod cenou), přestože byt byl v dobré lokalitě a v novostavbě… Spousta lidí jde do hypotéky bez rezervy na těch několik měsíců (let), kdy se byt prostě prodat nedaří.
Tak výpadek příjmů můžeš pokrýt adekvátním pojištěním.
Znám celkem dost lidí, kteří bydlí v nájmu v (širším) centru města, tržní hodnota bytů 8 - 15 milionů, nájem 15 - 20 tisíc (dnes by to bylo víc, ale dřív se takové nájmy daly sehnat bez problémů. Hypotéka by v takovém případě byla pro mnohé nedosažitelná.
Tak my máme hypotéku 2,5M na 20 let, splátka je celkem vysoká, dle toho, co tu čtu - 13 000. I s energiemi jsme na 18 - 19k. Ano, bylo tu unáhlené, říkali jsem si, ať to máme co nejdříve splacené, teď bychom asi uvažovali jinak. Snad nás aspoň omlouvá, že čistý měsíční příjem máme okolo cca 80k, do toho něco našetřeno. Ale i tak se bojím, co kdyby… Nehledě na to, až budu na MD nebo RD. Za 5 let končí fixace, tak to pak asi snížíme… ![]()
@blobfish píše:
Znám celkem dost lidí, kteří bydlí v nájmu v (širším) centru města, tržní hodnota bytů 8 - 15 milionů, nájem 15 - 20 tisíc (dnes by to bylo víc, ale dřív se takové nájmy daly sehnat bez problémů. Hypotéka by v takovém případě byla pro mnohé nedosažitelná.
Hm..člověk musí někde bydlet. U nás byl základní, malej startovací byt za 1,5 milionu. Nájem byl u toho samého malého bytu o něco dražší, než platit hypotéku i se službama. Po pár letech je tržní cena jednou taková. Takže bych si mohl dovolit, zvednout nájem, o trochu nahoru. A pronajímat to. Aby se mě to samo kompletně splácelo. A ještě bych z toho získal příjem navíc. ![]()
@Honza 12 píše:
Tak to je nějaká garsonka s wc na chodbě..
Nebo 5+1 na Mostecku. Nesmis vse pomerovat s Prahou ![]()
@unuděná píše:
Nebo 5+1 na Mostecku. Nesmis vse pomerovat s Prahou
S Brnem..
Ale to je pro tuto debatu prašť jak uhoď.
@Janli píše:
Bohužel si lidé dost často neuvědomují, že pokud jim vypadne příjem a jsou v nájemním bytě, najdou si menší a levnější, požádají o příspěvek na bydlení nebo se odstěhují k rodině. Pokud nájem nezaplatí, bude se s nimi majitel bytu soudit, ale většinou, a bohužel, to hodí za hlavu. Pokud mají hypotéku a vypadne jim příjem, jsou v háji. Když to zajde daleko a nemovitost je prodaná v dražbě, nepokryje to celou dlužnou částku. Do hypoték jdou bez finančních rezerv, jen s holou zadnicí. A další aspekt. Pokud se v nájemním bytě něco rozbije, je potřeba rekonstrukce apod, platí to majitel bytu. U vlastního bydlení si všechno platí sami. Navíc hypotéku splatí za 30let a najednou zjistí, že dům potřebuje kompletní rekonstrukci na kterou si ovšem neměli z čeho našetřit. Hypotéka je opravdu pro lidi s dostatečným a stabilním příjmem. Je prostě potřeba počítat, počítat a počítat a to na 30let dopředu! Že na něco mám teď, neznamená, že na to budu mít i za rok!
Nesmysl. Kdo nemám na hypo, může vzít k sobě spolubydlícího nebo dům pronajmout, pokud není na nesmyslným místě. Mnoho lidi má hypo nižší než nájem, takže jim vznikne rezerva.
@Nowuka2 píše:
Bych ty příspěvky na každý prdnutí hromadně zrušila a je…
přesně. To se to bydlí - za cizí.
@pst007 píše:
Nesmysl. Kdo nemám na hypo, může vzít k sobě spolubydlícího nebo dům pronajmout, pokud není na nesmyslným místě. Mnoho lidi má hypo nižší než nájem, takže jim vznikne rezerva.
Když by byl nájem nižší, jak hypotéka. Tak se lidi do hypoték tak nehrnou, a budou si odkládat stranou. A pak třeba jednou.
@Ivan PPZ píše:
No, hl. lidé s vlastním RD pak zjišťují, jak ty jejich děti moc chtějí zůstat „doma“. Barák dvougenerační a žije tam táta s mámou.
Za mě si nemovitost mají pořizovat lidé, kteří na to mají. Vždycky to tak bylo. Že je hypo za 2% a dosáhne na ní každý snad neznamená, že si jdu kupovat byt, protože na něj zrovna mám. Kdyby byla hypo 6% a splátka 15.000, tak by mě ani nenapadlo si to brát. Ale hypo je na 20-30 (obvykle). Navíc, když nemovitost kupovat, tak v době, kdy jsou solidní ceny.
Teď si berou hypo lidé, kdy jsou sice sazby dole, aby byt je třeba o 30% nad cenou. Za vlastní by to bylo drahé, na dluh je to OK? Není. Navíc s hypo LTV 95% ( raději 100%, ještě půjčit si na daň a rekonstrukci). Není to zase tak neobvyklé. Pokud mám svých 40% a víc, tak asi OK. I tak potřebuji fin. rezervu v rádu statisíců. Protože tady nepotřebujeme probírat, jak to bude s hypo, když vše půjde dobře. Pak jsou rizika minimální. Ale máte řešení, co bude, když sazby vyletí na 6%? Co bude, až se vrátí rok 2008/ 2009? Až klesne cena nemovitostí a banka se ozve, že klesla zástavní hodnota nemovitosti a že máte dozajistit jinou nemovitostí? Každý myslí, že připadaně refixne jinam a do levnější hypo. Ale ony všechny hypo v té době mohou být za 6%.