Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
mám dotaz pro ty, kteří si už žádali o hypotéku - jedná se mi, jak konkrétně se bance některé věci potvrzují. Hlavně pokud chci žádat o hypo u banky, u které jsem zatím neměl účet, takže mě „nezná“.
První věc - chcete si vzít hypotéku na 70% hodnoty nemovitosti, 30% máte svých. Jak se bance dokazuje, že těch svých 30% máte? Jde o to, že nemám své peníze na jednom místě, mám dva spořáky u dvou různých bank a stavební spoření ve výpovědi.
Pak banka bude chtít za poslední rok výpisy z účtu, na který chodí výplata. Stačí, když si ty výpisy vytisknu z internetového bankovnictví nebo to budou chtít nějak potvrzené z pobočky?
Díky za vaše zkušenosti, je to pro mě jako hypotečního nováčka dost nepřehledné.
@rayon Prijem budou chtit primo od zamestnavatele a to, kolik jsme meli svych penez jsme nijak nedokladali. PRoste je nejaky odhad a z toho da banka urcite procento. Kde clovek sebere ten zbytek je ji asi jedno, zastavuje si nemovitost celou.
@Cuddy Od zaměstnavatele ho chtějí potvrdit taky, ale v tomhle případě budou chtít i výpisy z účtu, kam chodí výplata. Takže banka si nijak neověřuje, že ty peníze máte? A jak pak probíhá placení majiteli, to banka pošle nejdřív mě a já to zaplatím nebo se to pošle přímo jemu?
Příspěvek upraven 18.01.15 v 12:33
Ja vlastni zdroje dokladala vypisem z uctu, na kterem jsem ty penize mela, ale to az pred cerpanim uveru. Tedy myslim, ze jsem dokladala az ten prevod vlastnich zdroju prodavajicimu (puvodnimu majiteli bytu).
@rayon Meli jsme hypoteku na stavbu, takze banka uvolnovala penize po castech, nebylo to jako kdyz se kupuje byt.
Peníze banka většinou převádí do úschovy advokátovi nebo notáři. To bude dost záležet na tom, jestli kupujete přes realitku nebo přímo od prodejce.
Bance je jedno, jestli a kde ty peníze máš. Je zajímá, kolik si chceš půjčit a jaká je zástavní hodnota bytu/domu a z toho spočítá procento úvěru.
My jsme dokládali potvrzení o příjmech od zaměstnavatele a výpisy stačily vytisknuté z int. bankovnictví. Ale to se dozvíš, nejlépe od poradce. I když já osobně bych už možná raději vyřizovala hypotéku sama, nebylo mi dvakrát příjemné, že jsem neměla věc ve vlastních rukou a nevěděla jsem, co se se zrovna děje a proč se pořád čeká. Nehedě na to, že banka se mnou ni nechtěla moc komunikovat, protože to prostě vyřizoval poradce a to mě i dost rozčilovalo.
@rayon my teda dokladali potvrzeni prijmu od zamestnavatele, vypisy uctu nikoho nezajimali.
@rayon My jsme žádali o 80%.
Co se týká příjmů - chtěli potvrzení od zaměstnavatele a výpisy z účtů (ty jsem normálně vyjela z internetového bankovnictví).
Ty naše vlastní prostředky ve výši 20% nechtěla nijak banka dokládat.
U nás to bylo tak, že prodávající měl také hypotéku, takže banka uhradila tu jeho nesplacenou část hypotéky přímo té jeho bance, část peněz poslala banka do advokátní úschovy, kterou jsme měli sjednanou a bance jsme dávali smlouvu o té úschově.
Tam už bylo přesně pospané, za jakých podmínek dostanou prodávající ty zbývající peníze.
@rayon my dokazovaly svoje peníze výpisem. příjmy chtěli od zaměstnavatele na jejich dokladu. Jinak není problém mít víc účtů, dolož výpisy a hotovo. ![]()
Dobrý den, nepíšete, co má být účelem hypotéky, ale předpokládám, že účelem bude koupě.
V tom případě je v budoucí kupní smlouvě/kupní smlouvě uveden peněžní tok.
První půjdou vaše vlastní zdroje, jako poslední půjde hypotéka.
Podmínkou čerpání hypotéky bude potvrzení o úhradě první části kupní ceny, tedy potvrzení o převodu, případně výpis z účtu.
A k těm příjmům, záleží na struktuře příjmů… Pokud jste zaměstnanec, tak platí předchozí příspěvky.
OK. Právě nevím, jak se postupuje, pokud má člověk účtů víc - mohl by si vytisknout výpis z jednoho, hned potom je přeposlat na druhý a vzbudit zdání, že toho má víc.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak rychle vše probíhá a jak by banka brala zůstatek na vypovězeném stavebním spoření. Dal jsem výpověď už teď, ale peníze dorazí kvůli výpovědní lhůtě až někdy na začátku května. Nemám ještě konkrétní byt ke koupi, jen maximální částku, kterou jsem ochoten dát. Tak by mě zajímalo, jak moc předem se tak můžu začít domlouvat s prodejci, pokud budu mít všechny peníze pohromadě až na začátku května. Předpokládám, že je nějaká doba mezi rezervací (na kterou samozřejmě hotovost mám) a dnem, kdy se musí nemovitost zaplatit. Jsou to dny nebo týdny nebo měsíce?
@rayon Všechno to je o dohodě, ve smlouvě se dá dohodnout cokoli, jakékoli termíny, jakékoli lhůty.
Banka vám úvěr schválí, aniž by viděla, že vlastní zdroje opravdu máte. Pokud je nemáte, budete mít problém vy, protože nebudete moci vyčerpat hypotéku a budete platit sankci.
Takže má smysl se ucházet o konkrétní nabídku už teď, i když peníze budu mít k dispozici až za více než 3 měsíce?