Hypotéka nebo stavebko?

Anonymní
1.7.10 10:38

Hypoteka nebo stavebko??

Ahoj,
mela bych dotaz,s pritelem(nejsme svoji,bez deti) chceme kupovat nejaky byt v praze nejlip 3kk kolem 3milionu..
nasporeno mame zatim hotove 120tis. (asi padne za rezervaci bytu), mame dve stavebka u lisky ja na 300tis a tam asi 60tis nasporeno, pritel na 4miliony a nasporeno kolem 150tis.
cim byste financovali? jde o to, ze banky chteji vetsinou 15%hotovosti a az pak pujci dobry urok. vsichni rikaji, ze stavebko je lepsi, ale zas preklenovak u techto castek vychazi hrozne moc.. nebo nejak nakombinovat?

a s tim souvisi druhy dotaz… kolik byste mysleli, ze tak muzeme splacet?? pocitam inkaso bude tak 4-5tis na tom byte. ted sice mame dost penez (ja 30tis, pritel 20tis + premie co 3 mesice asi 10tis.), jenze planujem miminko a to muj plat nedostanu.. (materska predpokladam kolem 22tis, pak dvoulety rodicak) takze z 50tis bude tak 30 tis v nejhorsi dobe.. na jak dlouho byste si teda rozvrhli splatky a kolik splaceli, kdyz ocekavate takovy vypadek?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
1.7.10 11:09

Noo, já myslím, že nejlepší bude dojít si do banky a do stavební spořitelny pro konkrétní nabídky a ty pak konkrétně porovnat.
Co se týče částky 3 miliony, tak ti spousta lidí řekne, že je lepší hypotéka. Já nemůžu posoudit, podmínky hypoték, které se poskytují dneska, neznám :nevim:

Jenom k základním principům:
hypotéky máš fixační období, během kterého platíš fixní částku, po uplynutí tohoto období je třeba počítat, že se budou splátky pomaloučku zvyšovat, třeba i každý rok. To už je na kokrétní bance.

U stavebka byste se dostali do meziúvěru, tam je splátka vyšší, ale až se dostanete do úvěru řádného, splátky se sníží. Což je opačně než u hypotéky. Navíc u úvěru ze stavebka dnes víš, kolik za x let budeš splácet přesně. Vypočítají ti i náklady, kolik na úvěru přeplatíš. Nikdy ti nemůžou splátky zvýšit, to je ve smlouvě.

Opravdu si všechno oběhej, přines si domů konkrétní nabídky a v klidu prostuduj :palec:

• Citovat
  • Upravit
5429
1.7.10 11:25

Nevím přesně.Vy budete žádat o mnohem víc peněz než my.
Také jsme takhle posuzovali a přemýšleli,ale chtěli jsme na přestavbu domu asi 350tis.
Což je značně rozdílná částka.
Nakonec máme ze stavebního spoření a od lišky bylo to mnohem výhodnější něž třeba u buřinky.
doporučila bych finančního poradce-nám hodně pomohl a ušetřil dost peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
1.7.10 12:20

Ono se říká, že do milionu je výhodnější stavebko, nad milion hypotéka. Ale žádnou studii s čísli jsem neviděla :nevim:

My máme tedy úvěr na bydlení 800 tis. u Lišky a jsme maximálně spokojení. Můžeme kdykoliv dávat mimořádné vklady, jednorázově splatit bez sankcí, v případě nouze nám jednou povolí půlroční odklad splátek..

Hypotéku jsem ani nestudovala, nenechala si udělat nabídky. Mě tam děsí ta možnost, že si vlastně banka může po uplynutí fixačního období, co chce. Moje kamarádka, která dělá u Lišky, měla několik klientů, kterým dělala refinancování, po uplynutí té doby jedněm lidem zvýšili splátku jednorázově o 4tis. 8-o

• Citovat
  • Upravit
16492
1.7.10 12:36

Určitě je lepší stavebko.
My máme od lišky a zatím žádný problém.
Hypotéka má fix. období a po jeho skončení se klidně splátky mohou navýšit i o tisíce.
U stavebka se po „dospoření“ úrok snižuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.7.10 12:53
madi píše:
Ono se říká, že do milionu je výhodnější stavebko, nad milion hypotéka. Ale žádnou studii s čísli jsem neviděla :nevim:

Přesně tak, před cca 3 lety jsme si dělali ty výpočty sami, resp si nechali poslat nabídky a jelikož úvěr máme hodně přes mega, šli jsme do hypošky. Je fakt, že se musí hodně spekulovat o délce fixace, protože ty úroky se mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.10 13:09

diky za odpovedi a nazory, no prave se taky bojime te hypoteky kvuli tomu uplnynuti fixace, zvlast, kdyz krize pominula a uroky se zvysi…
ale zas pry u stavebka se prvni splaci jen uroky a az pak jistina?? to sem ted zaslechla…

• Citovat
  • Upravit
15674
1.7.10 13:16
Anonymní píše:
ale zas pry u stavebka se prvni splaci jen uroky a az pak jistina?? to sem ted zaslechla…

A u hypotéky ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.7.10 13:23
hkac píše:
Anonymní píše:

U hypošky splácíš pouze úroky až do okamžiku, kdy ji uzavřeš, nebo celou vyčerpáš. Pak ti naskočí i jistina a to jsou pak ty pálky :mrgreen:
Ve stavebku snad musíš taky rovnou splácet jistinu z toho překlenovacího úvěru, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
1.7.10 13:35
Gina108 píše:
madi píše:
Přesně tak, před cca 3 lety jsme si dělali ty výpočty sami, resp si nechali poslat nabídky a jelikož úvěr máme hodně přes mega, šli jsme do hypošky. Je fakt, že se musí hodně spekulovat o délce fixace, protože ty úroky se mění.

Gino, já s tím zas až tolik nesouhlasím, jen jsem to slyšela.

Teda může to být tak finačně, ale pro mě osobně je mnohem důležitější mít tu jistotu, že dnes vím, kolik budu platit splátku za x let. Bude stále fixní, až se dostanu do řádného úvěru, tak se dokonce sníží.

Fixaci u hypotéku dostanu tak na pět let a co potom, když mi budou splátky zvyšovat? Co když to jednoho dne prostě neutáhnu? Viděla jsem už dost takto zoufalých lidí, kterým dělala moje kamarádka refinancování hypotéky úvěrem ze stavebního spoření.

• Citovat
  • Upravit
teresa20
1.7.10 13:38
hkac píše:
Anonymní píše:

To nevím, jak to je. Ale nesázela bych na to.

U stavebka je to tak, že platíš úroky jen za tu dobu, co máš úvěr. Pokud po pěti letech vyhraješ sportku a úvěr budeš chtít splatit hned, platíš úroky jen za těch pět let. Alespon tak je to u Lišky, nevím jak u ostatních.

Řekla bych, že se umořují úroky i jistina současně. Liška má k mému účtu povolení k inkasu a každý měsíc si strhává splátku rozdělenou na dvě částky…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.10 13:40
hkac píše:
Anonymní píše:

me prave zarazilo to JEN uroky, ale taky mi to prijde divne, no to se musim poradne poptat :-) proto me zajimalo, jestli to tu vite presneji :-)

• Citovat
  • Upravit
16492
1.7.10 18:02

Anonymní u stavebka se první splácí překlenovací úvěr + úroky - tn. že se posílají úroky a k tomu částka na spoření- Po určité době (u nás 6let) doplatíš (dospoříš) překlenovací úvěr a dále platíš splátky stavebka a ještě se ti sníží úrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16492
1.7.10 18:03

Dám př. na začátku platíš 10 000 a potom 7 tis (je to jen příklad :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
1.7.10 20:17

Jak už tu padlo: říká se, že do 1 mil. je lepší stavebko, nad 1 mil. hypoteka.
Podle mě je nejlepší kombinace hypotéka s nastaveným stavebkem tak, aby končilo před fixací hypotéky a stavebkem pak při refinancování kus hyptéky umořit.
Dále je taky platné, že ze stavebka platíš větší částky, ale po kratší dobu. Takže záleží na situaci.
Asi bych prolezla všechny kalkulačky na netu, či poradce, oni rádi pomůžou, když zavětří peníze :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel