Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Vrtacka A kdy jste naposledy viděl zástavní smlouvu od HB nebo ČSOB? Já naposledy v dubnu a v květnu a v obou zástavních smlouvách je zákaz zcizení a zákaz zatížení.
Konkrétně:
IV.
Zákaz zatížení a zcizení Předmětu zástavy
Přiznám se, že kamarád mi ukazoval smluvní dokumentaci k hypotéce od HB. Bylo to cca v březnu. Četl jsem jen úvěrovou, ale zástavní smlouvu ne.
Ale jestli je tomu tak, víceméně zklamání, že i ČSOB/HB konvertovala k těmto paskvilům.
BTW. v článcích popisující tohle se uvádí, že KB používá zákazy a zcizení „individuálně“. Máte nějaké konkrétní poznatky? ![]()
Vrtacko i Poradče, děkuju…dřívější příspěvky jsem k tomu četla.
Dotaz pro Poradce: je negative pledge cosi jako standardní součást úvěrové smlouvy, takže se dá čekat argumentace " s tím nic dělat nemůžeme, změna není možná", nebo byl případ, který zmiňujete víc rizikovější (např. 100% hypo apod.)
Protože jestli je to, co uvádíte, standard, tak to je v pytli.
Předpokládám, že výmaz zákazů z katastru banka nemusí povolit (asi jako u stav. spoření, kdy meziúvěr v podstatě splatit šel, ale byl nutný souhlas spořitelny, který být ovšem udělen nemusel…)
Ještě jednou díky
@beta72×xx Oba případy byly „bezrizikové“, LTV cca 60 až 75 %.
Ale jak zákaz zatížení, tak zákaz zcizení není problém, protože obojí se dá obejít předhypotečním úvěrem, naprosto jednoduše. ( V případech, když to klient nechá na poslední chvíli nebo banka nechce spolupracovat)
Proto se mi nelíbí, jak tady Vrtacka straší a šíří negativní informace, když je to jinak.
Pane poradče… říkáte, že při refinu se „zákazy“ musí původní banka spolupracovat a chudák dlužník se musí vzpamatovat dříve, než mu dojde nabídka na další období fixace. Jinak předhypoteční. Když si otevřete vedlejší vlákno, říkal jsem v podstatě totéž. Ale já šířím negativní informace
.
Přičítám to vysokým teplotám v předchozích dnech.
Ano, ten předhypoteční je řešením, ale všichni víme, jaké sazby mají předhypoteční úvěry. Neříkám, že se to v budoucnu při variantě refin nemůže změnit, ale určitý odstup v úrokové sazbě bude vždy. Přičemž dnes je možné žádat refinancování (v nové bance) klidně 2-3 týdny před koncem fixu. A projde to.
Děkuju opět oběma (nebo oboum?)
Moje nadšení se vzhledem k Vašim informacím scvrkává jako švestka..
Nicméně: výše stojí psáno „banka nechce spolupracovat“
Co to znamená? Že u jednoho klienta banka může a u druhého nemusí ve věci výmazu zákazů z katastru činit nějaké kroky? Že je klient jednoduše v rukou banky a záleží čistě jen na jejích interních postupech či banka musí mít před zákonem pádné odůvodnění, proč zákazy nechce vymazat?
Protože tohle je asi klíčové…
To znamená, že vydání jednoho dokumentu bude trvat třeba měsíc, místo jednoho týdne.
Ale nebojte se, pokud by byly problémy, tím předhypotečním úvěrem se dá vyřešit téměř cokoli.