Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, jdu si k vam pro radu. Mam dve dcerky, jedne bude v dubnu 5, druhe je 20.mesicu. Od kraje podzimu jsou neustale nemocny. Nejprve sedma nemoc, pak nekolik bronchitid, laryngitidy, pak obe zapal plic, mladai i zanet ledvin. Tak sla starsi naposled. Do skolky asi dva tydny pred vanocema. Nechala jsem ji doma jeste tri tydny v lednu, pak jsem ji dala do skolky. Jenze hned 4 den pritahla opet virozu. Takze byla cely tyden doma. Pak tedy sla jen v pondelu do skolky. Protoze tam.byl vyskyt spalove anginy. Jenze jeste ten tyden vbsonotu zacala hrozne kaslat a stale trochu kasle. Je tohlw vubec jeste normalni? Ze sotva do skolky vejde je nemocna. Vzdyt tam nebyla ani tyden vkuse. Zvazuji imulogicke vysetreni, nejlepe u obou ale nechci vypadat jako histerka tal to zatim s dr neresim. Co byste delali vy? ![]()
@Barunkaska syn promarodil od lonskeho podzimu az do kvetna kazdy mesic s necim. Bylo mu 18m - 2 roky. Podle me to chytal v satne ve skolce, kam jsme chodili se starsim (ten mel maximalne rymu). Mel nekolikrat atb. Sama jsem domluvila vysetreni na imunologii (dochazim tam se starsim) a nez k tomu doslo, tak mi pediatricka sama od sebe dala doporuceni. Byla mu zjistena snizena imunita. Dle imunologa by to chytil kdekoli jinde (mhd, obchod,…), pry za to skolka nemuze. Me to ale nevymluvi
Letos uz starsi skolku nenavstevuje a mladsi mel jen ruka-noha-pusa a ted virozu.
Na imunologii je klidne objednej a doktorku pozadej o doporuceni a vypis. Co s nima jet do lazni a nebo v lete k mori (vhodne jsou alespon 3 tydny)?
Kamaradka to tak mela s dcerou, resila to na ORL, vytrhavali mandle a od te doby je to pry lepsi. U nasi dcery nemoci neznam, takze jen co jsme se bavily s kamaradkou
Dcera mela 6 let v rijnu, kamosky dcera mela 6 let ted v unoru.
@luci.no mladsi prave do skolky vhbec se mnou nejezdi. Vsecko chytne od te starsi takze u nas je zasadnimproblem imunita te starsi. More letos nedopadne ale o laznich uz jsem take premyslela. O imumologii jsem mluvila s dr ale u te mladsi ale ted dost zvazuju ze vlastne problem neni mladsi dcerka ale starsi ktera proste jen cuchne ke skolce a je nemocna. Ono je jasne ze ze skolky se tahaji nemoce ale prijde mi divny ze v takovym rozsahu.
Ja bych ji klidne mela doma, o nic mi nejde. Ale ja nemam vubec zadne kamaradky ktere by meli deti v podobnem veku a do center nedokazu chodit. Nejsem prilis komunikativni tip. Takze je skolka jedine misto kde se muze videt s vrstevniky. A po te snizene imunite to resili jak dal?
@shadowbabe no mandle uz me napadli taky. Takze myslite ze nebudu histericka kdyz se na imunologii nebonorl zeptam?
Ahoj, náš 4,7 roční chodí letos prvně do školky a je tam vždy 3 dny max týden a pak minimálně 14dní doma, teď sme objednaní na ko nosních mandlí a pak nás také dětská posílá na alergo imunologické vyšetření, starší nikdy nebyl tolik nemocný, mladší byl v tomhle r. 2020 pět dní ve školce. Takže určitě zajděte
Já bych se zeptala, radši dřív, než se z toho rozvinou nějaké větší problémy (astma třeba) - řešila jsem to samé s prostředním synem, když byl malý (a to už od dvou let - stačil mu kontakt se starším sourozencem). Prostě šel z nemoci do nemoci, po nástupu do školky katastrofa. U něj byl pak problém i to, že z toho měl potíže s uchem, na které postupně přestával slyšet, takže jsme pak řešili ještě nedoslýchavost, míval trubičky v uchu… Docházeli jsme pak (a vlastně stále chodíme) na imunologii/alergologii, dostával nějaké léky na zvýšení imunity na předpis, postupně jsme absolvovali i ty nosní mandle (to teda potřeboval kvůli tomu uchu). A diagnostikovali mu tzv. preastma, jemu se to projevovalo třeba tak, že pokaždé, když vyšel na studený vzduch, tak se mu stáhly svaly okolo průdušek a rozkašlal se. Takže celou zimu venku kašlal… Na to taky bral léky. No potrápili jsme se s tím dost, zvýšenou nemocnost měl ještě i v první třídě. Ale dneska slyší dobře, ucho má v pořádku a astma se mu nerozjelo, výsledky vyšetření mívá už v normě, sportuje a udýchá všechno bez problémů. Dnes zas řešíme jiný zdrav. problém, ale to už s tímto nesouvisí.
@Barunkaska starsi loni uzival na predpis Bronchovaxom. Letos maji oba dva doporuceny „jen“ Imunoglukan. Mladsimu jsou skoro 3 roky a imunolog nedoporucil od zari nastup do skolky. Pry ani do soukrome, kde je mene deti ![]()
Moc vám děkuji za vaše postřehy i rady, nakonec zatím řešíme orl prý prozatím aby se zjistilo zda nemá mandle. Asi by to i odpovídalo. Tak uvidíme. ![]()
@Barunkaska-přesně jak u nás, pak ta allegro imunologická poradna hlavně, aby se vyřešilo kde je problém a začlo se to řešit
@lucypaja takže z mandle to u vás nebylo? já skoro věřím že to může mít z madlí, sedí na všechny příznaky.
@Barunkaska-jdem až 9.3.teď bere léky a má rýmu, lékařka říkala, že na té allergo imunologii by stejně chtěli vědět, jestli má mandle ok, tak nejdřív na orl
@lucypaja aha tak sr pak jeste ozvete. Ja uz dnes nestihla dcerku objednat takze v pondeli. Ale je tam neuaka cekacka takze tezko rict kdy pujdeme na orl.
@Baruskaska-určitě dám vědět, tady to bylo rychlé, jen sme museli dát čas, aby neměl takovou rýmu