Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, muzu se taky pridat… Taky mame potvrzenou alergii na kravsku bilovinu, ale mam taky podezreni na laktozu… Byla jsem s detmi v Motole na gastru a tam nam nic nezjistli, takze jeste jdeme na alergelogii do Letnan k Fuchovi, @Petra2829 tys tamprosimte u nej na testech byla?..
@Sylvaa Ahoj ano byla. A nemohu si stěžovat. My máme naštěstí -jen -bkm ![]()
@Ter85 u nás vaříme z náhražkového mléka (sojové nebo rýžové, zn. zajíc). Dá se to dát jen k pití, nebo právě i na vaření, navíc existují náhražkové smetany a pod. Opratrně s tím sójovým, nejprve vyzkoušet pomalu, zda bude tolerovat. Ale potom zvládneš uvařit téměř všechno a dcera to bude snášet v pohodě ![]()
Jůůůů, tak to vám závidím, že můžete aspoň třeba jogurt.To je u nás, stejně jako kterýkoli mléčný výrobek, tabu! Malému je už rok a půl, ale s mlíčkem stále bojujeme. Už ani nevim co mu vařit k jídlu? Je to stále to samé. Klidně přihoďte nějakou inspiraci, budu vděčná ![]()
@pikolino píše:
Jůůůů, tak to vám závidím, že můžete aspoň třeba jogurt.To je u nás, stejně jako kterýkoli mléčný výrobek, tabu! Malému je už rok a půl, ale s mlíčkem stále bojujeme. Už ani nevim co mu vařit k jídlu? Je to stále to samé. Klidně přihoďte nějakou inspiraci, budu vděčná
Tak my solidarne drzime dietu s dcerkou a rozhodne nemam problem co varit. Vsude tam, co bych dala normalni mliko (hlavne buchty), davam ovesne nebo ryzove. A na obedy varim stejne-ryby, maso, zelenina, ryze, brambory, testoviny…Na svacu davam bud bezlaktozovy jogurt nebo maznu chleba maslem, varim puding ze sojoveho nebo ovesneho mleka, ovoce neji, mlicko pije bezlaktozove-podle toho co maji v lekarne-bud al 110 nebo nutrilon low lactose a na chut je dobre, bala jsem se, ze to bude horky humus…jedine, co nas malinko omezuje, je pecivo, v samosce baleny nemaji a volne nekupuju, mela po chlebu prujem (sypou tam suseny mliko) a v rohlikach mliko je. Tak pecu uz jen doma, nastesti jsme pekarnu meli, tak je akorat vytizenejsi. Ale cela rodina je nadsena z domacich chlebu a rohliku ![]()
@martina.se píše:
@Ter85 u nás vaříme z náhražkového mléka (sojové nebo rýžové, zn. zajíc). Dá se to dát jen k pití, nebo právě i na vaření, navíc existují náhražkové smetany a pod. Opratrně s tím sójovým, nejprve vyzkoušet pomalu, zda bude tolerovat. Ale potom zvládneš uvařit téměř všechno a dcera to bude snášet v pohodě
Taky tak varim, pouzivam hlavne ovesne mleko, prijde mi nejchutnejsi, smetany pouzivam dost malo, daam ty sojove.
Tak když to tak čtu, bude to zajímavé..ale naštěstí pekárnu tady máme kvalitní. Tak že se bát nemusím mléka. Jsem tam i pracovala. Mléko zatím máme Neocate. A dál se uvidí. My moc nepojídáme mléko v omáčkách. Prostě nejsme omáčkový. A pudinky dávm zatím rýžový. Ještě kouknu po jiném sortimentu.
@Petra2829 věř, se se to rychle naučíš.. četla jsem dobře, že máte jen BKM? mladý má toto plus tu laktózu, začátky byly těžké, ale dá se to. teď už i on sám víc, že prostě nemůže jídlo jentak z automatu ve škole a to školní musím koukat předem, co mají nebo mu přeobědnat, popř na některé dny dát oběd sebou. škola spolupracuje, takže zvládáme.. ![]()
@martina.se Lactoza je napořád že,? Ach jo..Ano máme naštěstí jen BKM. Obdivuji opravdu obdivuji.
Jeste jsem chtela napsat, ze obcas chodim na obed do restaurace nebo na kafco do kavarny. A vsude nam vysli vstric-v restauraci se zeptam, kdyz si nejsem jista, popripade mi i kuchar uvaril extra jidlo mimo menicko, abych mohla dat i maly-jako aby to nevypadalo, ze je na gulasi-je to restaurace, kde vari z cerstvych surovin, pouzivaji bylinky, malo soli…ted naposledy nam pan kuchar uvaril protekcne nudle s tunakem a rajcaty…
No a v kavarne maji vzdycky nejaky bezmlecny dortik, od te doby, kdyz jsem jim rekla, ze nemuze mala mliko, maji vzdy jeden dort bez mleka:-) Zatim jsem nenarazila na neochotu…jen asi se to chce ptat
@Petra2829 nejspíš napořád, ale zase to není tak hrozné. Máme kámoše - teda syn, a ten je celiaklik (či jak se to píše). Zjištěno ve 3 letech, mamča se teprve ohání. Klukovi musí vařit do školy a pod, protože tohle by tam nezvládly. Takže zlatá bmk a laktóza.. stačí při vaření nahradit mléko a pročítat cedulky na jídle.
@martina.se Já znám jednu fenilketonuričku a to je taky děs to máš pravdu-Já se stím poperu neboj.Ale jsi dobrá že to tak bereš.
@Ter85 ahoj,reaguji na tvuj pribeh.mam 8mesicni holcicku.dnes jsem byla u dr na preventivce a postezovala jsem si.mala byla od narozeni hodnoucka, nez zaclo zlobit brisko asi ve 4tydnech prestala pres den spinkat a jen plakala spala pouze v kocarku za jizdy, pevne zavinuta. kojena byla do 6tydnu, dostala jsem zanety do obou prsou a mala prestala pit. najeli jsme na nutrilon comfort, po nem mela boleni vypila max 90ml na davku a kakala smradlavou tuhou stolici, pak jsme presli na bebu, ale to same tak jsme vyzkouseli hipp, po tom zacla kakat hezky, ale to uz bylo v dobe prikrmu. nepapa hodne, na obed malickou sklenicku domaciho prikrmu, jogurty nechce zadne, presnidavky tak max 10 lzicek, kase vubec a pak se v noci dopiji mlekem to vypije vecer 180ml a 2× v noci po 140ml. v noci spala hezky, ale kolem 6 se zacina budit, je videt ze ji zlobi brisko, protoze strasne prdi. zacla kakat vzdy rano a je to nyni kysele pachnouci ridkou naloz. pokud sni trosku bananu den predem tak je kakani hustsi. jinak pres den stale spinka malo a spatne, jen v kocarku uvozena, postylka nema sanci:-(.dnes nam teda dr poradila koupit bezlaktozove mlicko, zda se stav nezlepsi.po precteni tveho prispevku se mi zda ze se v mnohem shodujem.jsem sama zvedava, jestli se nam intolerance laktozy potvrdi.
Drzim palce, at bezlaktozove mleko pomuze. U nas bezlaktozova dieta je zazracna:-) Mame doma uplne jine dite
Tak at vam to taky pomuze
V budoucnu doporucuju vysetreni na gastru, at mate jasno, ale pry to nema driv jak v roce cenu…