Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ter85
No je pravda, že je to několik desítek let, ale snad vím, co mám ve zprávě u své pediatričky, která je pediatrem už i mých dětí a proč řeší u mých dětí problémy s mlékem. U syna jsem dávala raději HA mléko a jogurt mohla podat až cca kolem roku a to po půlce lžíčky (neměl jediný náznak problému, i tak jsme naváděli na mléko opatrně). Do základky jsem zvracela z mléka, jogurty jsem jedla hned. Do těď mám s mlékem problémy a jen jogurt je v pořádku.
Laktáza je ve střevech a její nedostatek je tedy problém střev - http://www.galenus.cz/laktaza.php.
Jo a pro jistotu jsem nedávala synovi ani lepek do roka a kousek
.
@Nataša Možná jsem to špatně napsala
,na konto atopik. ekzému, nám bylo kožní doporučeno, udělat test na mléčné výrobky a lepek.
Lepek vyšel negativně a u mléčných výrobků měl ze 3 výsledků jeden pozitivní, tak mi to bylo řečeno dětskou dr.,doporučila po kojení hypoalerg. mléko a jogurty, ty prý bývají dobře toĺerovány.
Příští týden jdeme do poradny, tak to s dr. pořádně proberu.
Je to moje třetí dítě, ale první s at. ekzémem a je to masakr, od 5 týdnů s tím bojujem a nikdy bych nevěřila, že je to jak to potrápí ![]()
@rycovka
To musím smeknout klobouk, že vám někdo něco doporučil. Že to někdo u vás řeší. Já kam jsem se nevnutila, tak jsem neměla. Prostě ekzém může být bez příčiny a byli jsme hotoví
. Je miminko, může se to srovnat - to je řešení od asi 4lékařů.
@Osmanka My to řešíme od 5 týdnů, začalo to seboroickou dermatit.,malý to měl na hlavě, v obličeji a na hrudníku, mokvající stroupky a zarudlé místa, hrůza vzpomínat
,to jsme řešili jen z dětskou dr.,ta měla stejný přístup, jako u vás…pak jsem se nas… a šla na vlastní pěst na kožní, tam nám bylo řečeno, že je to spíš atopik. ekzém, začala léčba, která zabrala vždy jen na 2-3týdny, někdy míň, pak mi kožní doporučila úžasný krém Blue cap a od prosince se to rapidně zlepšilo
ťuk ťuk, ale může to být i tím, že jsme překročili magickou hranici jednoho roku, kdy se údajně ekzém přesune jen na obvyklé místa(ruce, nohy) nebo ekzém vymizí, u nás je ta první varianta. Malý to míval nejhorší na obličeji, zarudlé zanícené tváře, teď už ná obličejík úplně čístý ![]()
@Osmanka píše:
@Ter85
No je pravda, že je to několik desítek let, ale snad vím, co mám ve zprávě u své pediatričky, která je pediatrem už i mých dětí a proč řeší u mých dětí problémy s mlékem. U syna jsem dávala raději HA mléko a jogurt mohla podat až cca kolem roku a to po půlce lžíčky (neměl jediný náznak problému, i tak jsme naváděli na mléko opatrně). Do základky jsem zvracela z mléka, jogurty jsem jedla hned. Do těď mám s mlékem problémy a jen jogurt je v pořádku.Laktáza je ve střevech a její nedostatek je tedy problém střev - http://www.galenus.cz/laktaza.php.
Jo a pro jistotu jsem nedávala synovi ani lepek do roka a kousek.
Laktaza je enzym tvorici se ve streve, ale nemate pravdu, ze jde o problem se strevni mikroflorou a pomuzou na intoleranci laktobacili (ci probiotika). Mikroflora je soubor mikroorganismu vyskytujici se bezne ve strevech. Laktaza neni mikroorganismus, je to enzym a tudiz uzivani probiotik ci laktobacilu nepomuze.
Jsem potravinar a biochemik, o tomhle trosku neco vim ![]()
@rycovka
U nás nikdo nic neřešil a záhadně ji to po podání probiotik zmizelo. Asi záleží na typu. U nás to začalo bolestma bříška ve 3měs. Všude všichni mávli rukou, že to v roce zmizí. Určitě, kdyby to bylo tak jednoduché, tak to je už dávno vyřešené. Ale každému zabírá něco jiného. Jen nevěřím, že ekzém je jen tak bez příčiny a když nemá alergii na nic, tak jedině probiotika ji musela zabrat.
@Ter85
Osobně bych zkusila vše, souhlasím s váma, že enzym je něco jiného než mikroorganizmus. Za pokus vše stojí. A nehledala bych, co nejde. Jsou věci nezjištěné a je jich určitě mnoho. Určitě bych takovou věc, která neuškodí, zkusila.
Tak nám byla přes GE poradnu zjištěna IL asi před 3 měs. Dodnes dodržujeme bezlaktozovou dietu a také každý den, dáváme Lacidofil (probiotikum se sníž. obsahem laktozy), aby se střeva vzpamatovala. IL je totiž nejen vrozená, ale i získaná po prodělaném inf. onemocnění střev. Potomto inf. onemoc. se u někoho poškodí sliznice natolik, že se laktaza (enzym)přestane tvořit v dosttečném množství a IT je tady. Léčba je bezlaktozová dieta a probiotika se sníženým obsahem laktozy. Holt ani potravináři a biochemici nemůžou být všeznalý ![]()
@hezrone píše:
Tak nám byla přes GE poradnu zjištěna IL asi před 3 měs. Dodnes dodržujeme bezlaktozovou dietu a také každý den, dáváme Lacidofil (probiotikum se sníž. obsahem laktozy), aby se střeva vzpamatovala. IL je totiž nejen vrozená, ale i získaná po prodělaném inf. onemocnění střev. Potomto inf. onemoc. se u někoho poškodí sliznice natolik, že se laktaza (enzym)přestane tvořit v dosttečném množství a IT je tady. Léčba je bezlaktozová dieta a probiotika se sníženým obsahem laktozy. Holt ani potravináři a biochemici nemůžou být všeznalý
Tak po prujmovem onemocneni ma prechodnou laktozovou intoleranci kazdy. Protoze je strevo ochromeno, je ochromena i tvorba enzymu, mezi nimi i laktazy.
Pojidani probiotik je jiste pro cloveka velmi prinosne z hlediska strevni mikroflory, ale ne z hlediska tvorby enzymu. Enzymy nejsou vylucovany strevnimi bakteriemi, ale tvori se na zaklade specialniho metabolismu:
Vznik, struktura a umístění laktázy-phlorizin hydrolázy (Troelsen 2005)
a) Produkt LCT genu je vyroben jako pre-pro-LPH. Signální peptid je v průběhu translokace rozštěpen a vzniká pro-LPH. Později je štěpen pro-region a zůstává pouze hotový protein LPH. Sekvenování laktázy ukázalo čtyři inertní opakování, z nichž I-II jsou v pro-regionu a III-IV se nacházejí v těle LPH.
b) Biosyntéza laktázového proteinu probíhá v diferencovaných enterocytech tenkého střeva. Gen o velikosti 49,3 kb je přepisován do 6,2 kb velké mRNA. Překlad z mRNA na pre-pro-LPH probíhá na endoplasmatickém retikulu (I, kroky a-d).
Pro-LPH je transportován do Golgiho komplexu, kde je glykosilován a převáděn na zralý LPH (II). Ten je transportován do membrány mikroklků (III).
Probiotika nemaji a vylucovanim enzymu laktaza nic spolecneho. Po infekci obnovi probiotika mikrofloru streva, ale pokud stena streva byla infekci ponicena tak, ze je ochromen vznik laktazy, je potreba pockat (u nekoho par tydnu, u jineho roky, u nekoho nikdy), az se stena streva vrati do puvodniho stavu. Probiotika jsou bakterie-ty nespravuji stenu streva, jen pomahaji obnovit a udrzet spravny pomer prospesnych bakterii ve streve.
Pokud by probiotika mela takovou lecebnou moc, jakou tady uvadite-tedy obnovu strevni steny, nebylo by osob s celiakii, Crohnovou chorobou, intoleranci laktozy atd. Sotycnym by stacilo zobat probiotika a problemy by byly pryc.
Nehlede na to, ze probiotika jsou prikladem vyborneho marketingu, protoze studie dokazaly, ze se pri uzivani probiotik nijak vyznamne pocet strevnich bakterii, nemeni. ![]()
Obnovuji diskuzi, chtěla bych se zeptat, jestli se intolerance laktózy může projevovat i blinkáním mléka a hleny ve stolici? A jak jste to měly s očkováním. V hexavakcíně je laktóza.. Díky moc ![]()
Ještě dodám kručení v břiše.. to jsou kolikrát zajímavé zvuky, hladem to není to vím jistě..
Dcerka mela prujmy, stolice kysele zapachala.. Mela hlad-mliko jen prosvistelo strevem a v noci se budila co 3-4 hodiny hlady, ac uz nebyla kojenec-i v roce. Celkove neprospivala-temer nerostla a nepribirala., byla porad nemocna. Ockovani mela posunute, ockovana je normalne Infarixem hexa s obsahou laktozy-je ji tam male mnozstvi, navic nitrozilni podani-konzultovano na gastru a bylo to ok.
Maminky, včera synovi zjistili alergii na laktozu. Hledala jsem na internetu nějaké potraviny zbavené laktozy a našla jsem, že německá značka MinusL má těch výrobků opravdu spoustu. Koukala jsem, že se dají na netu objednat, ale jsou dost drahé. Jsem ze severu Čech, občas jezdíme do Žitavy. Nevíte náhodou, zda se tam tyto výrobky dají koupit levněji (předpokládám že ano) a hlavně, kde je prodávají… Je mi jasné, že v obchodě
Ale spíš v jakém řetězci, nebo jaký konkrétní obchod, kde těch výrobků bude opravdu hodně, nejlépe všechny, které tato značka nabízí…
@z.e.l.v.e. píše:
Maminky, včera synovi zjistili alergii na laktozu. Hledala jsem na internetu nějaké potraviny zbavené laktozy a našla jsem, že německá značka MinusL má těch výrobků opravdu spoustu. Koukala jsem, že se dají na netu objednat, ale jsou dost drahé. Jsem ze severu Čech, občas jezdíme do Žitavy. Nevíte náhodou, zda se tam tyto výrobky dají koupit levněji (předpokládám že ano) a hlavně, kde je prodávají… Je mi jasné, že v obchoděAle spíš v jakém řetězci, nebo jaký konkrétní obchod, kde těch výrobků bude opravdu hodně, nejlépe všechny, které tato značka nabízí…
Minus L vyrobky lze zakoupit v Globusu, neco malo i v Tescu hypermarketu (slehacka, mleko a ovocne tvarohy). Levnejsi a sirokou nabidku bezlaktozovych vyrobku ma Spar (maji svoji privatni znacku)-maji jigurty, tvaroh, mleko, maslo, zakysanou smetanu, podmasli, zerve…Doporucuji ten Spar, ty jejich vyrobky jsou bez laktozy. Minus L ma jen snizenou laktozu a to ne kazdy snese-treba dcera na zacatku mela problem i s Minus L vyrobky. Kdyz se ale zazivani diky diete uklidnilo, tak dnes snese i male mnozstvi laktozy.
Ten Spar ma levnejsi vyrobky-ceny jogurtu jsou stejne jako normalni Hollandia. Ale obecne je to draha dieta, vyrobku malo a clovek spise resi a je rad, ze neco sezene, cena se moc neda resit. Minus L vyrobky jsou drahe i v Nemecku, po zvyseni eura jsou jeste drazsi. Navic ani tam nejsou dostupnejsi-rozhodne je nemaji v kazdem obchode
Děkuji vám za informace, podívám se tam. Ve čtvrtek nám to oznámili, tak jsem z toho byla vykulená.
Mám ještě jeden dotaz. Jedná se o 3 a půl letého syna. Má tedy alergii na laktozu a prý i na kravskou bílkovinu. Mám mu koupit Nutrilon HPA a můžu prý kupovat bezlaktózové produkty. Moc tomu nerozumím… V bezlaktozových produktech ta bílkoviny není? To se mi právě moc nezdá…