Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, chtěla bych poradit. Po přečtení několika diskuzí mám podezření, že syn trpí intolerancí laktózy. Začnu od začátku. Už v porodnici mu byl podávám Nutrilon HA-z důvodu hraničně nižší glykémie. Kojit jsem začala 4.den a plně kojený byl od 10.dne. Do té doby totiž ležel na JIP a měl zavedenou sondu do žaludku. Už při SONU v porodnici byla zjištěna vyšší plynatost ve střevech. Asi od 11.dne začalo peklo. Malý sice krásně papal, já měla mléka hromadu, ale on už během kojení vždy začal plakat a to neustávalo. Přestal, až když už neměl sílu a únavou usnul. Každý, kdo nás viděl, tak říkal, že takhle uplakané dítě ještě nikdy neviděl. Nikam jsme nechodili, protože on prostě pořád plakal a uspávala jsem jedině na míči večer i přes den a to třeba i hodiny. Jednou asi v sedmi týdnech mi vydržel vzhůru dokonce i 13 hodin v kuse
všichni mi říkali, že je to tříměsíční kolika a ta časem přejde. Teď bude malému 10 měsíců a prdíky v noci ho trápí pořád. Kojený byl 3 měsíce plně, poté jsem jedu dávku nahradila UM, protože jsem kojila co 1,5 hod. ale žádná změna v nadýmání neproběhla, kojen byl 8 měsíců. Stolici má cca 2× denně, někdy se povede bobek, jinak je mazlavá a je jí hodně. Malej papá bez problémů vše, ovšem poté v noci nastávají šílené bolesti, kdy se kroutí, tlačí a pláče. To se opakuje několikrát za noc, někdy se mu povede prdnout, jindy pláče desítky minut pořád dokola a dokola. Přes den prdí hezky (a taky pěkně smrdí
). Párkrát se i osypal-měl červené tváře a bradu. A všimla jsem si, že když mu dám třeba rohlík, tak poté je ta noc ještě horší.
Myslíte, že by to mohla být intolerance laktózy?
Může.
Popisuješ mého syna. Akorát jemu pomohla až změna lékaře v 5-ti letech.
Ahoj holky, sama mám laktozovou intoleranci- homozygotní mutaci(po jednom z rodičů),moje obě děti mají heterozygotní mutaci (po mě a jejich otci).Já mám větší problémy než děti. Každému se to projevuje jinak. Někomu se tato intolerance může projevit až v dospělosti. Intolerance je genetická záležitost. Pracuji v hematol. ambulanci a tam s etímto také zabýváme. Já nemůžu vůbec nic s laktozou…mléko, sýry, jogurty, sušenky, rohlíky, čokoládu…
Muze, myslim si, ze s temito problemy uz jste davno meli byt na gastroenterologii, kam vas mel pediatr poslat. Jinak muzete zkusit doma sami bezlaktozovou dietu-UM nahradit bezlaktozovym-bud od Nestle AL 110 nebo nutrilon low lactose. U nas bylo zlepseni po tydnu. Ale tu navstevu gastra bych rozhodne neodkladala, obzvlast, kdyz problemy byly uz v brisku. Drzim palce, at je co nejdriv lip ![]()
@matiz2610 Já bych řekla, že nic takového nemám, ale jistě to nevím. Ovšem moje matka něco takového má jednoznačně (ovšem u dr. s tím nebyla) a manžel teda trpí na zažívání též, ovšem tam bych řekla, že je to jeho příšernou stravou. To jsem netušila, že je to genetické ![]()
A teda když mu místo obyčejného Nutrilonu začnu podávat ten bez laktózy a poté mu dám jen ovoce a zeleninu, tak kdyby tu intoleranci měl, tak se problémy s nadýmáním zlepší? Nebo je potřeba změnit ještě něco? Příští týden jdeme do poradny, tak bych se poradila i s dětskou dr.
Ještě jsem zapomněla napsat, že na tu jeho koliku nepomáhalo vůbec nic. Zkusili jsme veškeré možné kapičky - i probiotické. Masáže bříška, nahřívání, dávání na bříško a nepomohlo opravdu nic, jen nás to stálo spoustu peněz a nervů. Jediné plus, co ten jeho pláč měl bylo, že byl hodně silný, takže se už ve třech měsících přetáčel na bříško.
@Anie22
My jsme meli ten samy pribeh, ale klicove je vysetreni na gastru, protoze to taky muze byt alergie na bilkovinu kravskeho mleka, na lepek, metabolicka porucha, taky udelaji sono na vylouceni zuzeni strev atd.
K te diete-je potreba vyloucit vse s laktozou-jogurty, syry, maslo, pecivo atd. Doporucuji navstevu Globusu nebo Sparu-maji velky vyber bezlaktozovych vyrobku-my napriklad pouzivame vyrobky minus L-maslo, jogurty. Na vareni pouzivam sojove a ryzove mleko.
@Anie22 píše:
@matiz2610 Já bych řekla, že nic takového nemám, ale jistě to nevím. Ovšem moje matka něco takového má jednoznačně (ovšem u dr. s tím nebyla) a manžel teda trpí na zažívání též, ovšem tam bych řekla, že je to jeho příšernou stravou. To jsem netušila, že je to genetické
A teda když mu místo obyčejného Nutrilonu začnu podávat ten bez laktózy a poté mu dám jen ovoce a zeleninu, tak kdyby tu intoleranci měl, tak se problémy s nadýmáním zlepší? Nebo je potřeba změnit ještě něco? Příští týden jdeme do poradny, tak bych se poradila i s dětskou dr.
Pokud je to pouze intolerance tak by to pomoct mělo, ale může mít i alergii..
Díky holky, já si myslím, že to bude jen ta intolerance. No uvidíme, každopádně to zkusím vysadit, on toho malej ještě moc nejí, takže to nebude těžké, nejdůležitější je vyměnit to mléko a teda ještě něco místo kaše, kterou má taky denně. Ještě se teda poradím s dr. snad mě nepošle někam a snad nám dá žádanku i na to sono. Určitě dám poté vědět, jak jsme dopadli ![]()
@Anie22 píše:
Díky holky, já si myslím, že to bude jen ta intolerance. No uvidíme, každopádně to zkusím vysadit, on toho malej ještě moc nejí, takže to nebude těžké, nejdůležitější je vyměnit to mléko a teda ještě něco místo kaše, kterou má taky denně. Ještě se teda poradím s dr. snad mě nepošle někam a snad nám dá žádanku i na to sono. Určitě dám poté vědět, jak jsme dopadli
Kase nevadi, jen je potreba kupovat bezmlecne a delat je do bezlaktozoveho mleka. Jedina kase bezlaktozova, ktera se dela do vody je Sinlac od Nestle.
Ahoj,
máme podezření na intoleranci laktózy. Snědla jsem jogurt se smetanou a dcera začala blinkat. Alergoložka mi řekla, že jogurty se můžou, že je to náhoda. Ale mě přijde, že tam může vadit ta smetana, to si stála za svým, že je to jedno, že to stejné, jogurt měl ještě pana cotu. CHápu, že jogurt vadit nemusí, ale když je se smetanou?
@Anie22 já mám alergii na laktozu i kasein, tak jen tip pro kojící maminky, pokud vy samy jíte mléčné výrobky, nebo cokoli na co je dítě alergické, dostává se to k němu právě přes mateřské mléko!! Jinak držím palečky. Dá se to zvládnout, jen jestli ještě kojíš, tak abys upravila i svoji stravu ![]()
Tak napred si musis uvedomit, ze alergie na bilkovinu kravskeho mleka lze u kojeneho ditete resit dietou. Jogurty je potreba vyzkpuset-je uplne jedno, zda je smetanovy nebo ne, jeden alergik jogurty snese, druhy ne. Ale intolerance laktozy (neni alergie!) se neda resit u kojeneho ditete dietou-v kazdem! mlece je laktoza, takze i kdyz budes drzet bezmlecnou dietu, stejne se ti bude v materskem mlece tvorit laktoza. Intolerance laktozy znamena, ze ma clovek nedostatek enzymu laktaza, ktery ve streve stepi mlecny cukr laktozu na jednoduche cukry glukozu a galaktozu. Zalezi, zda telo nejakou laktazu tvori a tedy clovek nejake male mnozstvi snese, nebo ma problem i s malym mnozstvim laktozy. Moje dcerka treba nesnese ani jogurt, ktery ma mene, nez 3% laktozy, snese jen bezlaktozove.
V mateřském mléce je laktoza. Pokud kojení nevadí, tak to bude něco jiného. Třeba bílkovina kravského mléka nebo jiná složka.
Syn měl problémy celou dobu kojení.
Ve Sparu mají od 20.3. do 2.4. slevu 15% na všechny bezlaktozové výrobky Free from ![]()