Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@-Evka-
Tak my jsme to asi tak hrozný neměli, měla to měsíc, nasadila jsem dietu a probiotika a začalo se to klidnit. Já držela bezmléčnou dietu a teď jsem začala jíst jogurty a jako by se nechumelilo
.
Jo u nás intolerance laktózy byla vyloučena, protože to vzniklo až ve 4.měsíci. U nás to může být fakt nedostatkem ve střevní mikroflóře, alergie žádné.
Holky mám dotaz, poslední dobou se občas stane, že malému zčervenají tváře a brada, přehřátý není a je to vždy po mlíku. Vždy to cca do hodiny zmizí, nenapadá vás, čím by to mohlo být?
Jinak už dva týdny pije Nutrilon low lactose a lepší se to, i když ještě stále to není ono a prdíky v noci stále trápí.
@Anie22 Dělá se to našemu mladšímu dítěti. Nevím z čeho, něco vadí. Taky mám pocit a manžel si toho všimnul taky, že v té době má i jakoby nateklý obličej, ale běžný člověk si té změny nevšimne. Pak začne málo jíst - to je reakce těla na zátěž, takže ji k jídlu nenutím. Malé se to dělá od narození a už je jí 7.
@Anie22 píše:
Holky mám dotaz, poslední dobou se občas stane, že malému zčervenají tváře a brada, přehřátý není a je to vždy po mlíku. Vždy to cca do hodiny zmizí, nenapadá vás, čím by to mohlo být?
Jinak už dva týdny pije Nutrilon low lactose a lepší se to, i když ještě stále to není ono a prdíky v noci stále trápí.
Tak jeste muzete zkusit All 110-to je uplne bez laktozy. Nutrilon ma jen snizeny obsah laktozy a nekomu nedela dobre. Treba nasi maly bylo po Nutrilonu lip, ale totalni zlepseni a obrat nastal az s al 110.
@-Evka- píše:
@Anie22 Dělá se to našemu mladšímu dítěti. Nevím z čeho, něco vadí. Taky mám pocit a manžel si toho všimnul taky, že v té době má i jakoby nateklý obličej, ale běžný člověk si té změny nevšimne. Pak začne málo jíst - to je reakce těla na zátěž, takže ji k jídlu nenutím. Malé se to dělá od narození a už je jí 7.
7 mesicu? Nemuzou to byt zuby?
Díky za rady, ještě počkám týden, v úterý jdeme na kontrolu k dr. tak se s ní kdyžtak domluvím a zkusím to All 110
já myslela, že je to to samé jako nutrilon, tak děkuju ![]()
@Anie22
Jestli nemůžete to mít zkombinované ještě s alergií na bílkovinu.
@Osmanka je zajímavé, co píšeš zrovna o tom nadýmání, což je trochu potvrzením mojí teorie, že za nadýmáním v kojeneckém věku nestojí nadýmavé potraviny sněděné matkou, ale samotné střevo kojence, nezralé, nepřipravené. A právě probiotika v tomto dítěti pomáhají. (nadýmání totiž vzniká díky nadměrné tvorbě plynu ve střevě a nerozumím tomu, jak toto způsobí mnou sněděná kapusta přeceděná přes MM
(další příčinou je pak samozřejmě samotné spolykání vzduchu při jídle, a na to žádné probiotika nezabírají
, tam pomůže jen symeticon a cvičení na prdy)
nicméně, co se ekzémů týká, u nás přesně mizí a objevuje se v intervalech nevyzpytatelných, bez ohledu na cokoliv, co sní, spíš to souvisí s psychickými stavy, rozpoložením, mi přijde (nástup do jeslí, bráchův nástup do školky po prázdninách, apod.), ale ne 100%.
(jinak prokázanou alergii nemá mladej na nic, z toho, co se dělá klasicky z krve,..)
jinak suchou kůži, doslova loupající se, měly obě moje děti jako novorozeňata a kojenci, různě dlouho, a u mladšího se vždycky objeví jako předzvěst problému suché podkolenní. když je klid, je to ok..
@Nataša píše:
@Osmanka je zajímavé, co píšeš zrovna o tom nadýmání, což je trochu potvrzením mojí teorie, že za nadýmáním v kojeneckém věku nestojí nadýmavé potraviny sněděné matkou, ale samotné střevo kojence, nezralé, nepřipravené. A právě probiotika v tomto dítěti pomáhají. (nadýmání totiž vzniká díky nadměrné tvorbě plynu ve střevě a nerozumím tomu, jak toto způsobí mnou sněděná kapusta přeceděná přes MM(další příčinou je pak samozřejmě samotné spolykání vzduchu při jídle, a na to žádné probiotika nezabírají
, tam pomůže jen symeticon a cvičení na prdy)nicméně, co se ekzémů týká, u nás přesně mizí a objevuje se v intervalech nevyzpytatelných, bez ohledu na cokoliv, co sní, spíš to souvisí s psychickými stavy, rozpoložením, mi přijde (nástup do jeslí, bráchův nástup do školky po prázdninách, apod.), ale ne 100%.
(jinak prokázanou alergii nemá mladej na nic, z toho, co se dělá klasicky z krve,..)
jinak suchou kůži, doslova loupající se, měly obě moje děti jako novorozeňata a kojenci, různě dlouho, a u mladšího se vždycky objeví jako předzvěst problému suché podkolenní. když je klid, je to ok..
Zaslechla jsem i nazor, ze se dite do 2 let adaptuje na tento svet a zadne alergie, ekzemy atd, by se nemely resit, az po tom 2. Roce. Mozna na tom neco je, ale ja jsem potravinar-chemik a tak nejak mam v sobe zakoreneno, ze jidlo proste muze i zabit. Nicmene s tou kapustou a jinymi nadymavymi potravinami-oligosacharidy zpusobujici nadymani a plynatost, ktere jsou v lusteninach, zeli atd. prechazi do MM a zpusobuji problemy pak u ditete, takze drobna uprava jidelnicku je na miste. Takze svym zpusobem je nadymani u kojencu normalni-polykani vzduchu pri kojeni, nezralost streva, strava matky. Ale treba moje holka mela obrovske problemy od narozeni, nesnesla byt na brisku, prujmy, cele dny jen proskucela, ze me delali hysterickou matku, co si to moc bere. Az kdyz dite pul roku nepribralo a prestalo rust, zacali me doktori poslouchat. Pritom se to dalo vyresit jednoduse hned, ale proste mame kult kojeni a kdo neni kojeny, tak se to na nem podepise a nekojici matka je divna. Chapu, ze vrozena intolerance laktozy je vzacna, ze kojeni je dulezite, ale mame 21. Stoleti a naprosto nic by se nestalo, kdyby holka byla na UM od zacatku, ba naopak, usetrila by se tech mesicu v bolesti.
Takze ne vsechno je nezralost streva a ne se seda resit probiotiky ![]()
@Nataša
Taky nechápu, že by vše přecházelo do MM - zase jsem někde četla, že MM je částečně hypoalergení.
@Ter85
Intolerance laktózy je problém též ve střevech, schází enzym. Možná by byl projev menčí při užívání probiotik.
Já to měla taky a pak se to srovnalo, střeva dozrála. Mikroflóra vzpamatovala.
@Osmanka píše:
@Ter85
Intolerance laktózy je problém též ve střevech, schází enzym. Možná by byl projev menčí při užívání probiotik.Já to měla taky a pak se to srovnalo, střeva dozrála. Mikroflóra vzpamatovala.
Intolerance laktozy je vrozena metabolicka porucha, kdy se netvori enzym laktaza bud vubec (nas pripad) nebo jen castecne. A s probiotikama a nedozranim strev, to nema nic spolecnyho. Nema to nic spolecneho se strevni mikroflorou. Tyhle rady jsou k nicemu, probiotika urcite jsou dobra vec, ale rozhodne nevyleci intoleranci laktozy.
Takze tezko si mela intoleranci, mozna rozhazeny traveni. Pletes hrusky s jablkama ![]()
Právě kvůli probiotikům mě napadla ta intolerance. Malému jsem totiž po vyzkoušení naprosto všeho (kapky, masáže, jídelníček atd.) vše bez sebemenšího úspěchu, začala dávat kapky Bio Gaia, všude samá chvála a u nás stejně naprosto žádná změna! Třeba nakonec tu intoleranci mít nebude, třeba je prostě jen citlivější, co já vím. Přibývá hezky, průjem nemá, jen ho trápí už od prvních týdnů nadýmání. Ale opravdu ve velkém. První půlrok jsme ani nechodili ven, protože pořád, ale pořád plakal! Když jsme měli jít třeba k doktorovi, tak už mi pár dní před bylo zle. Všichni na ulici na mě koukali a dávali rady, jak má malej asi hlad atd. že chudinka tak pláče a já byla na ty řeči už alergická. Divím se, že mi nehráblo, i když chvilkama jsem byla hooodně na dně. Teď je malému 10m a nadýmání ho trápí už jen v noci. Uf, ještěže už je to za námi, ale mrzí mě, že jsme si ty první měsíce absolutně neužili…
@Anie22 Nám k podezření napomohl čaj slazený laktozou. Po každém návratu z pobytu mimo domov, měl syn průjem, jinak krom bolesti bříška a nadýmání byl dobrý. Časem mi došlo, že na cestách pije granulovaný čaj a ejhle - ve složení byla laktoza. Dostával ji více než obvykle. Ono tělo si zvykne na nějaké množství „jedu“ a jede v nějakém režimu. Vybočením reaguje jinak.