Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ebynka Tak bez laktozy je doma pečený chleba. Já peču velmi jednoduchý na plechu v troubě (ale na míchání používám robota
). Chléb se dá mazat třeba kokosovým olejem (chová se jako sádlo, takže je tuhý a v teple měkkne). Co se týče zakysaných výrobků, tak tam toho mléčného cukru bývá méně, jelikož ho snědly kvasinky. Kupříkladu spousta laktozy se odstraní i se syrovátkou, ale takovéhle experimenty bych asi nechala na pozdější dobu. Co se týče ovoce, tak zahušťuju rýžovou krupičkou, nic dalšího k tomu není potřeba. Jinak myslím v kauflaundu (a možná i jinde) se dají koupit bezlaktozové výrobky, jako kravské mléko, jogurty a tak. Ale kravské mléko stejně zatím dávat nebudeš. Jo a teď jsem si vzpomněla, že u nás v tesku kupuju bezlaktozovou lučinu, ale nepamatuju si výrobce.
Tady je takový hezký přehled co a jak:
@Ebynka normálně bych dávala příkrmy, je to jen zelenina a maso ![]()
piškoty bych nedávala do roka, stačí ty kukuřičné křupky, a pak po roce zkoušet…mému prckovi pečivo nevadíl…ve většině piškotů laktoza neni, v některých sušenkách taky ne…holt pak člověk začne zkoumat složení všeho co chce koupit, časem už budeš vědět co může a co nemůže…
a taky to chce po tom roce občas zkoušet, některé dítko nemůže nic s laktozou (jako to moje) a některé třeba jogurty, smetanu, sýr dává…ale i tyhle věci se dají koupit ve formě bez laktozy, jen to chce pohledat v obchodech…ideální je mít blízko Německo, tam mají všechno ![]()
Ahoj, chci se zeptat, potřebuju koupit čokoládu nebo nějaký pamlsek pro dítě, které je údajně alergické na mléko. Jde o intoleranci laktozy nebo mohou být i jiné typy? Abych se nesekla a nekoupila něco jinýho? Kam mám pro to jít? do DM drogerie? díky.
@tasa
pokud se nepletu, tak v pohode je treba Lindt cokolada a podobne kvalitni tmave cokolady.
@tasa, tak pokud je intolerantní/alergické na mléko, tak všeobecně je třeba číst etiketu a hledat mléko, sušené mléko, syrovátka, kasein, mléčná bílkovina apod.
Ze sladkostí jsou dobré gumové medvídky, lipo, z čokolád jsou hodně ty vysokoprocentní. Taky záleží na věku já ocením pro své dítko třeba i křupky (kukuřičné, od Sunarky srdíčka, kroužky apod.).
Pokud má pouze omezení na mléko (mléčné výrobky) tak se dá ještě i vybírat.
@Ali-Ali píše:
@tasa
pokud se nepletu, tak v pohode je treba Lindt cokolada a podobne kvalitni tmave cokolady.
to jsou horke cokolady?
ja nasla odkaz na coko. z DM, pak z biovyzivy a myslim, ze pry se da nějaká koupit i v lékarně
http://rodina.cz/…vep_tree.asp?…
@elen-ka píše:
@tasa, tak pokud je intolerantní/alergické na mléko, tak všeobecně je třeba číst etiketu a hledat mléko, sušené mléko, syrovátka, kasein, mléčná bílkovina apod.Ze sladkostí jsou dobré gumové medvídky, lipo, z čokolád jsou hodně ty vysokoprocentní. Taky záleží na věku já ocením pro své dítko třeba i křupky (kukuřičné, od Sunarky srdíčka, kroužky apod.).
Pokud má pouze omezení na mléko (mléčné výrobky) tak se dá ještě i vybírat.
takže tyto složky to nemá mít:mléko, sušené mléko, syrovátka, kasein, mléčná bílkovina apod., chápu to dobře?
vysokoprocentní čokolády? to myslíš ty, kde je hodně kakaa? copak tam není mléko? někde jsem četla, že v hořkých není.
Ještě mě napadlo, je mléko a mléčné produkty např. v burském másle?
@tasa píše:
takže tyto složky to nemá mít:mléko, sušené mléko, syrovátka, kasein, mléčná bílkovina apod., chápu to dobře?
vysokoprocentní čokolády? to myslíš ty, kde je hodně kakaa? copak tam není mléko? někde jsem četla, že v hořkých není.
v Lindt cokolade je jenom kakaova hmota, kakaove maslo a cukr, nic jineho. tech znacek je vic, obecne proste v cokolade nema mleko co delat, pokud neni oznacena jako mlecna. jenze dbaji na to jen nekteri.
@tasa píše:
Ještě mě napadlo, je mléko a mléčné produkty např. v burském másle?
burske ani kakaove maslo neobsahuji laktosu. ale pokud kupujes treba samotne burske maslo v doze, tak se mrkni na slozeni, nekdy tam byva pridane kde co.
ale pokud je to vypsano jako slozka ve vyrobku, tak samotne burske maslo ja v pohode.
@tasa Koukni na složení čokolády. Pokud tam je kakao, kakaové máslo, cukr a většinou ještě emulgátor - sojový lecitin, či něco jiného.
U burského másla kouknout na složení. My ho děláme doma a máslo tam nedáváme, žádné mléčné výrobky. Ale záleží jak se dělá „velkovýrobně“.
@tasa píše:
jj, chápeš to dobře, ještě může být někde napsaná laktoza, smetana apod. Pokud bych si nebyla jistá na co přesně dítě reaguje, tak bych opravdu pořizovala cokoliv bez jakýchkoliv mléčných výrobků - tvaroh, jogurt (pozor na polevy třeba u musli tyčinek) apod.
@tasa Buď nějakou tu vysokojakostní čokoládu, jak tu holky psaly a to je pak jedno jakou, je fůra druhů, nejen lindt, ale je potřeba, aby měla vysoký obsah kakaa. My třeba kupujeme 74% a víc.
Jinak záleží na tom, jestli je alergická a nebo má jen intoleranci. Při alergii je to většinou na tu bílkovinu, což znamená veškeré výrobky, při intoleranci je problém s laktozou a tu obsahuje i syrovátka, kterou dneska cpou fakt do všeho. Já zbožňuju burákovou pomazánku (takovou tu nugetu, vyrábí to víc firem) a díky syrovátce si jí dát nemůžu. Teda můžu, ale pak trpím jako pes.
@tasa http://www.dietyinshop.cz/…v%C3%BDrobky
Obchod v Praze..Objedná se jednou měsíčně a vozí to PPL. Mají Nutelu, sušenky atd… Jinak mléko, smetana, jogurty, hermelín a sýry jsou v Kauflandu. V Albertu mají máslo, mléko a jogurty a v Tescu mají máslo, tvaroh a jogurty.. Beru to tedy co je u nás v Písku. Kdyby jsi potřebovala radu, tak napiš, mám tohle štěstí už 7 let
@Ebynka
Příspěvek upraven 22.08.15 v 15:19