Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jířa6 laktoza je mléčný cukr, nemícháš to trochu
s fruktozou a podobnými cukry…
jinak je spousta bezl. výrobků, kde je minimum laktozy od mlíka přes sýry po jogurty…u nás je problém i minimum laktozy, takže jedem jen rostlinné tuky, rostlinná mléka, občas nějaký sojový či rýžový jogurt, ale ty mi nechutnájí ![]()
člověk se naučí, jen to pěkně leze do peněz ![]()
tak laktoza je mléčný cukr, takže přesně, ten v rajčatech nebude ![]()
Můžu se zeptat na ty rostlinné tuky jaké používáte? Já četla, že snad Perla a Flora je v pohodě.
A co smetany na vaření? Prý taky rostlinné jsou se sníženým obsahem laktozy.
Ja ted používám Rama rostlinna je úplně bez laktozy, ale třeba v Kauflandu, albertu apod. Maji klasické máslo s minimem laktozy…v Kauflandu je takové fialové…ono v Kauflandu maji celou bezlaktozovou fialovou radu: jogurt, smetana, slehacka, mléko, syr atd.
My to ale nemůžeme, takže kupuju např rostlinna mléka a smetany v DM ku nebo zdravých vyzivach…rostlinne v sobě nemívají žádnou laktozu, ale zpočátku musí člověk hodne číst složení
Ahoj, děkuju za tip! dneska zkusím sehnat tu RAMU rostlinnou, snad jí někde mít budou, pak prý i ta Rama kokosová je bez laktozy, ale docela kritizují kvalitu rostlinných tuků, ale co se dá.
tak kafe bez mlíka přežiju, jogurty mi nikdy moc nechutnaly, sýry prý
typu: mozzarella, balkán, čedar, blaťácké zlato atd. můžu (minimum laktozy)
akorát holt na dovče musím vydržet nesežrat nic smetanového a šlehačkového (to je největší děs pro mé břicho),takže holt ani těstoviny s omáčkou atd.
a moje oblíbená svíčková, béééé
Já zas miluju pizzu a lasagne, a smůla no
ale mám koupené laktazove kapsle a jednou za čas zhresim ![]()
Bezmléčná je Stella (na pečení, ale jen obyčejná, ne cukrářská), z margarínů modrá Flora light a Perla plus vitamíny.
Chce to číst složení, oni výrobci pořád něco „zlepšují“ a změní tím recepturu.
Bezlaktozové jsou sýry Mini BabyBel (ty běžně prodávané), některé tvrdé sýry (u nich se obsah laktózy rovná uvedenému obsahu sacharidů), nově i Lučina bez laktózy, v Lidlu někdy mají pomazánky z kozího sýra bez laktózy. Jinak existuje smetana na vaření, šlehačka, čerstvé sýry, bílé i ochucené jogurty, máslo, podmáslí, mléko čerstvé i trvanlivé, zmrzlina, tvaroh,…
Mají je v Kauflandu, Globu - tady mají super výběr, Albertu. A spoustu v Německu.
Rajčata obsahují histamin, ten může někomu působit obtíže, ale laktózu fakt ne.
@catherine100 … koukla jsem s dovolením na misto bydliste. Jste z Varu, tak můžete přece nakupovat v Německu.
Lidl Aldi tyhle bezlaktozove věci maji. Mléko třeba v Aldi je cca 0,89 za litr. Šlehačka 32% 0,2 l cca za 0,45 €..
Tvaroh, máslo a další výrobky většinou spíše jine obchody -kaufland. Sýry jsou většinou oznacene že jsou bez laktozy - většinou tvrde syry - mají i v lidl.
Varit se s tim da normalne - třeba i ta svíčkova.
Lepší než ty sojove veci. I když mandlove mléko prý podle dcery není spatne.
Btw. Když si dáte na pizzu mozzarelu, Emental nebo Butterkase
tak si ji můžete vychutnat i bez tablet ![]()
@Daphnei taky tam nakupujeme, ale dneska je to v pohodě k sehnání í u nás…ale jak jsem psala, bohužel ja mam nulovou toleranci, takže vadí í ta zbytkova laktozy, kterou tyhle výrobky obsahují ![]()
Ja mam vyzkouseno, ze slaba vrstva masla v pohode, cedar ok, mozarella ok, niva taky
Smetana, omacky smetanovy a zmrzlina katastrofa
Mliko max.do kafe trochu
Jogurty skoro nic
Ale objevila jsem Mleko Lehke rano, super!
Ale zjistila jsem, ze i blba klobasa mi nedela dobre, pry tam taky davaji vsechno ![]()
Nejvic mi chybi lasagne a pizza quatro formaggi ![]()
Ale co se da, na spagety hodne % eidam, nebo parmazan, ale to je drahy spaz, takze i mozzarela je ok
Takze se ucim zit bezmlecne, ale furt lepsi nez celiakie…
A dokonce dnes mile prekvapeni, v kavarne mandlove mleko do kafe a nebo sojovy ![]()
PS: ty tablety fakt funguji??? A kolik?
Ja objevila v lekarne tablety,,Laktoleraza,,
Chci to zkusit treba se zmrzlinou, ale v dosahu wc ![]()
@catherine100 … nulova tolerance je neprijemna… U me je to docela v pohode, když používám bezlaktozove veci.
Ale máslo Jihoceske od Madety s čerstvou houskou si neodpustím ![]()
@catherine100
Ahoj, jak se zjistila u tebe ta nulova tolerance laktozy?
Ja jsem zoufala, vyradila jsem skoro vse mlecne, pouze tvrde syry jim.
Piju nizkolaktozove mleko, ale dneska jsem zkusila do omacky smetanu Tesco free from
a normalne asi za 2 hod po obede nadymani, krece a uprk na zachod, prujem ![]()
Nechapu!!! Vzdyt pisou bezlaktozova smetana
@Anonymní píše:
@catherine100
Ahoj, jak se zjistila u tebe ta nulova tolerance laktozy?Ja jsem zoufala, vyradila jsem skoro vse mlecne, pouze tvrde syry jim.
Piju nizkolaktozove mleko, ale dneska jsem zkusila do omacky smetanu Tesco free from
a normalne asi za 2 hod po obede nadymani, krece a uprk na zachod, prujem
Jednoduše tak, že jsem reagovala i na bezlaktozove výrobky, oni tam stejně píšou, že tam nějaké zbytky laktozy jsou…
Jela jsem měsíc úplně bez mléka, pak zkusila ty bezlaktozove a nebylo mi tak zle jak po běžných ml ale i tak me to nafukovalo
@Anonymní píše:
@catherine100
Ahoj, jak se zjistila u tebe ta nulova tolerance laktozy?Ja jsem zoufala, vyradila jsem skoro vse mlecne, pouze tvrde syry jim.
a normalne asi za 2 hod po obede nadymani, krece a uprk na zachod, prujem
ja mam problem s travenim mlieka a ml. vyrobkov. Je mi jedno, ci je mlieko normalne alebo so znizenym obsahom laktozy - je mi zle z jedneho aj druheho. Jedine co mi ostalo je maslo, niekedy tvrdy syr a rondele orieskovy syr. Inak mlieka orieskove - vsetky druhy, ovsenu smotanu z DM, palacinky z ovseneho mlieka a zivot je takmer taky ako predtym
mlieko pouzivam do kolacov - ked peciem. Ako to prejde 180C tak mi to nejako nevadi
Ty jo, tak to bude asi muj pripad, tak uz ani tu omacku si nedam ![]()
Nechapu ale, ze snesu teda mliko se snizenym obsahem laktozy, ale tu smetanu jsem teda nedala ![]()
Musela jsem si vzit Smectu, ale bricho me boli furt jeste…
Jak tedy resis vareni? Omacky, palacinky a tak?