Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den Mám dcerku 18 měs. od malička pila mléko a byla neustále zahleněná, okolo 1.roku jsem ji mléko vysadila a zkoušeli jsme být několik dní bez něj a pak ho dát znova. Bez něj byla bez zahlenění a kašle, když jsme ho dala znova běheme chvilky byla opět zahleněná. Dnes je již pár měsíců bez mléka na alergo. jdeme za měsíc chtěla bych se Vás tu zeptat jestli dle popsání by to mohla být intolerance na laktozu nebo ABKM? Předem moc děkuji za odpovědi
![]()
@dawe10 Já sama mám s mlékem problémy a když jsem byla naposledy u lékaře na kontrole po kolonoskopii, tak se vyjadřoval v tom smyslu, že se velmi těžce zjišťje, zda je to intolerance či abkm. Každopádně při intoleranci na laktozu by nebyla zahleněná, ale měla bolesti břicha, případně průjem.
Pokud jde o alergii, jsou v krvi zvednute protilatky, byvaji kozni projevy-vyrazky, exemy…Jde o problem celeho tela.
U intolerance laktozy jsou protilatky na nule, z krve nevyjde absolutne nic, nebyvaji kozni projevy-problem je jen a pouze ve strevech. Da se to pomerne dobre otestovat bezlaktozovou dietou-tedy konzumaci bezlaktozovych mlecnych vyrobku, ktere sice neobsahuji laktozu, ale obsahuji mlecne bilkoviny. Pokud je to abkm, tak potize pretrvavaji i pri bezlaktozove diete, pokud je to untolerance laktozy, dotycnemu se ulevi.
Amys Děkuji moc, pokud dostane něco v čemkoliv je mléko je takřka ihned zahleněná. Tak to asi bude mít to abkm. Břicho ji nebolí a na průjmy netrpí, na vyrážky ano. No jsem zvědavá co ji nakonec zjistí :/
@Ter85 Děkuju moc je úplně bez laktozy i mlečné bílkoviny, zkoušela jsem dávat i bezlaktozové výrobky a stejně byla zahleněná.
@dawe10 dle zkušeností a toho co mi který lékař řekl, bych to taky viděla na abmk nebo alergii, ale ne intoleranci ![]()
@catherine100 Děkuji ![]()
A nevíte jak se takhle malým dětem dělají testy na alergie a imunitu?
@catherine100 taky mám dotaz, myslíte, že i u 6m by se dělaly nějaké testy? Mě naše dr. říkala, že u tak malých dětí se to nevyšetřuje a druhý dr. říkal, zas že jo
jinak my už skoro 14 dnů valíme bezmléčnou dietu a kadí stejně furt do zelena a i dost blinká po tom spec. nutrilonu, takže nevěřím, že alergii má. Spíš mu prostě nesedí něco v nutrilonu nebo už fakt nevím ![]()
@Ale85 tak na abmk testy udelaji, to jde z krve, na laktozu těžko
A muze mit jak nejakou alergii ci intoleranci, tak muze vadit nutrilon, moje mala nutrilon nesnasi jsme na beba AL bez laktozy, ale ted kvuli exemu budem zkouset Nestle Althera (tak nejak se to pise), ta je bez laktozy ui ma nastepenou bilkovinu
@catherine100 já to do malého hlavně lomím hodinu, než vypije flašku…předtím jsme měli nutrilon ar, protože byl strašně blicí, ten pil v pohodě, ale pak dostal průjmy, sem tam zelené a dr. usoudila, že je to abkm. Průjem už nemá, zeleně kadí dál a šavlí o 106, flašku mu dávám už jen ráno a před spaním, jídlo jinak nahrazuju. Ale i tak je to boj.
@Ale85 tak průjmy může mít i z laktozy…
já bych asi zkusila různé druhy UM, každému sedí jiné…
taky se snažím mlíko nahrazovat, rostlinýma mlékama, běžným jídlem, ale ona to celkem bojkotuje, takže stále přes den hodně pije UM a nemůžem se zbavit exému ![]()
@catherine100 náš Davča je naštěstí jedlík, takže příkrmy mu chutají, ale dle mého je malý na to, aby byl už úplně bez um. Za den vypije s bídou 400 ml…zkusím ještě týden vydržet a pak u asi fakt změním, protože toto mu prostě nejede a efekt žádný. Dle dr. by se mu mělo upravit i to blití
@Ale85 no tak on je ještě prtě, moje už má skoro 11 měsíců
jako malá taky ublinkává pořád, ale u ní to je asi reflux, protože to dělá se vším ![]()
Dobrý den, já mám seboreu už 18 let a jediný, co mi na to pomáhá je Wolf Basic Creme, navíc je u něho výhoda o proti jiným mastím, jako třeba Excipial, Linola atd., které jsem také zkoušel, ale bez výsledně, že se na obličeji neleskne a tudíž nepůsobí mastně, takže nikdo ani nevidí, že jste něčím namazaný, problém je, že se před několika lety přestal vyrábět, nyní jsem na něj zase narazil, ale ne v české republice, pokuď ho budete chtít dovést nebo zjistit více informací, tak mi napište na tomaxx@seznam.cz