Intolerance laktózy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2480
18.3.13 14:06
@jířa6 píše:
Ve Sparu mají od 20.3. do 2.4. slevu 15% na všechny bezlaktozové výrobky Free from :)

Strasne moc dekuji za skvely tip :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5998
18.3.13 14:19

@Anais Děkuji, už nekojím, musela jsem přestat, protože mi šla pořád váha dolů. Ale i když jsem si dávala pozor co jím, tak bolesti měl stále šílený, no naštěstí už je to za námi :hug:
@jířa6 super, moc děkuji, my je budeme zkoušet poprvé, tak jsem zvědavá, jak malýmu budou chutnat :think:
Maminky dávám malýmu Nutrilon low lactose už 11 dní a mám pocit, že se to pomalu lepší. Dneska jsem si ho brala k sobě až kolem čtvrté ráno, což je úspěch :potlesk: jen teda nám jedna plechovka vydrží 3-4 dny, takže těch peněz, no radši to nepočítám. 26.3. jdeme na kontrolu k dr. tak doufám, že mi jich pár napíše na recept a taky doufám, že malýmu začnou chutnat ty jogurty, abychom vysadili jednu dávku mléka.
@Osmanka Jak už tu bylo psáno, kdyby měla intoleranci, tak by ji vadilo vaše mléko stále, protože je v něm laktóza pořád a ne jen v případě, když sníte jogurt, to spíše vypadá na ABKM, ale těžko říct, to by měla určit dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
18.3.13 14:22

@Anie22 neni zac, kamaradcine dceri zjistili intoleranci v 6 ti letech a tak jsem byla dietni sestra na prijmu :)) Ja myslim, jakmile budes moct prejit na „normalni“ stravu, tak zjistis, ze je mu o 100% lip a to, ze bez mlika nemuzem zit je jen nase predstava z toho, jak nas porad masiruji reklamy. Najdi si nejakeho dobreho vyzivoveho poradce a pujde to jako po masle. Ja nic mlecneho nejim 15 let a stale ziju :mrgreen: a zdravotni stav je ok.

• Citovat
  • Upravit
10482
18.3.13 14:35

@Osmanka to určitě není intolerance laktozy. to by nesnášela i tvoje mléko, celou dobu kojení. může to ukazovat max. na alergii na bílkovinu KM, zprostředkovanou přes MM, což je jeden z několika typů ABKM. ale z jednoho jogurtu bych neusuzovala. moje dítě blilo z refluxu a má reflux ještě teď ve 2 letech. a blít začal až ve 4měsících! nebylo to hnedka.. např. vůbec to alergie být nemusí.. :kytka:
(jo, MM obsahuje 7 % laktozy, KM jen 4,8 % )

jinak není pravda, že do MM se automaticky dostává všechno,.. dítě může být alergické na BKM aniž by mu nutně vadilo MM matky která jí mléčné výrobky, dítě může být alergické na lepek (alergie, ne celiakie), aniž by mu vadil lepek, který konzumuje matka. a ten mechanismus přechodu a přenosu alergenu do mlíka nějak nikdo ještě nevysvětlil. jediné, u čeho je prokázán vliv, jsou arašídy, tj. těhotná ani kojící by neměla arašídy konzumovat. když jsem byla těhotná, manžel se o to extra zajímal… (je dr., tak tomu přeci jen trochu rozumí :))

Příspěvek upraven 18.03.13 v 14:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5998
18.3.13 14:43

@Anais To já vím, že se bez mléčných výrobků dá žít. Moje mamka má intoleranci také a teď jí enzym laktaza v tabletách a je to lepší. Spíš se děsím toho, že malýmu bude vadit skoro vše, jelikož měl šílené bolesti i po kousku rohlíku :| no uvidíme časem, třeba to tak žhavé nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
19.3.13 10:08

@Nataša
No vidíš a naše lékařka tvrdí, že se do MM dostává 100% vše. Že se nějaké prtě osypalo, když matka měla pizzu, jiná wasabi apod. U mě říkají, zda to nemá z octa. Potravinové alergie máme vyloučené z krve a při dietě dceři ekzém zmizel. Tak teď mám strach, aby ji zase nevyskákal, hledám důvod.

Jeden lékař mi řekne, že testy na alergii jsou v tomto věku nesmysl a alergoložka mi řekla, že jsou 100% správné, když byla jen kojena. Nějak mi to vysvětlovala.

Řekla bych, že nikdo neví. Nemusí být moc citlivá na laktózu a vadit ji jen když vypiju mléko a dostane se tam toho víc. Já taky pila sunar bez problému od nějakého 3.měsíce a přesto mi vadilo klasické mléko pak později, jogurty jsem jedla. Intolerance byla u mě zjištěna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.3.13 17:42

Osmanko, jenže intolerance laktozy zjištěna v pozdějším věku je klasika, s věkem klesá množství laktazy ve střevě. já to měla stejně. Že ti nevadí jogurty znamená že je slabsiho rázu, že nějakou sneses., poněvadž v nich fakt laktoza je. našla jsem článek s obsahy laktozy v jednotlivých výrobcích. mléko má samo víc, o hodně. Úplně čistě jsou ale jen tvrdě sýry. ale píšu z mobilu tak odkaz jindy.
Mě by jen zajímalo, jak sé to prokazuje, že sé dítě po něčem osype. naše alergo zas říká, že bez pozitivních testů nemá cenu nic vysazovat že stravy protože AE co nás mladej má prostě funguje cyklicky. objevuje sé a mizí bez konretni souvislosti (ale jemu nevyšlo nic pozitivně).a je to fakt,..
ono jsou to jen dohady, důkazy nejsou zatim žádné. podobně jako s vlivem potravin na nadýmání po MM :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
20.3.13 09:48

@Nataša Syn má intoleranci laktozy, má ekzém od narození bez vlivu zda-li dostával laktozu nebo ne. Má ještě alergii na pár potravin, kterým se dá v pohodě vyhnout a nedostává je, nicméně ekzém má poslední dva roky skoro pořád (už je školák). Jako mimino měl období, kdy se osypal po kdečem, co mu předtím a ani potom již nevadilo.

A laktozy zakysáním mnoho neubude. Je to v celkovém poměru moc málo (číslo si již nepamatuji, četla jsem nějakou studii na netu).
A jogurty jsou doslazované laktozou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
20.3.13 12:24

@-Evka- tak vidím, že zkušenost máme stejnou.
bohužel, vzhledem k výskytu ekzemu, ale je to tak.. u nás je zatím ekzem v klidu ale člověk fakt neví, kdy se objeví znovu..

je pravda, že u jogurtů dochází kysáním k poklesu obsahu laktozy o 30 %, ale v okamžiku, kdy jsou zahušťované sušeným mlékem, je pokles obsahu laktozy téměř nula.. lepší jsou zrající sýry, trvdé sýry, kde je obsah lakt. skoro nula.

článek mám stažený v PC, ale výtahem např. plnotučné mléko obsahuje 4,7g laktosy na 100g výrobku, jogurt 4,1, kefír 3,8, tvaroh 3,5, tvrdý sýr nula, máslo 0,7.. v okamžiku, kdy vztáhneme obsah laktozy na porci, dostaneme se na 11,8g u mléka (250ml), a na 6,2 u jogurtu 150g. což je příčinou toho, proč někomu vadí mléko a ne jogurt, relativně totiž do sebe dostane méně laktozy v menší porci jogurtu…
nejen obsah lakozy na 100g ale i celková dávka dané potraviny je rozhodující..,
(sama mám třeba vyzkoušené, že mohu mít trochu mlíka v kávě, ale celý jogurt nedám. a že můžu vypít max dvě kafe za den, jinak už je problém,,, :) a docela mi pomohly laktazové kapsle, mohla jsem zvýšit dávku svého oblíbeného kafe :D samozřejmě, možností je i bezlaktozové mlíko, to bylo uplně fajn, ale když ho piju sama a jen do kafe..)

jinak v čr platí legislativa o obsahu laktozy v tzv. bezlaktozových nebo nízko laktozových výrobků, bohužel, ale tyto pravidla neplatí stejná v celé EU, např. v německu jsou mírnější,.. tohle by se mělo změnit v novém nařízení, ale ještě jsem neměla tu sílu ho celé přelouskat..

docela mě, jako potravinářského chemika (i když hodně jiného oboru, než mlíkaře)ještě trochu víc, štve ta chybnost podávaných informací o laktoze a výrobcích jí obsahujících, vždyť ty informace se dají najít snadno, ale ten úzus kysaný výrobek = výrobek bez laktozy je prostě silnější. nejednou jsem ho sama z úst lékaře slyšela a na moje tvrzení o nevhodnosti jogurtu reagoval velmi překvapeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.3.13 12:50

@martina.se jsi zjistila, že máte alergii zrovna na mléko a smetanu? Mému malému(1rok),byla taky z krve zjištěna alergie na lakt.(má atopik. ekzem),ze tří výsledků má jeden pozitivní, ale já nedávám žádné ml. výrobky, jen sem tam jogurt a zdá se mi, že má i na něho slabší reakci. Naštěstí ještě kojím, už bych chtěla přestat, ale hypoalergenní koj. mléko mu nejede :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
20.3.13 13:11

@Nataša Ano, my na pořekladle, že v jogurtu není laktoza pohořeli u gastroenterologa. Prý když mu vadí jogurt, laktoza to nebude. No, bojovali jsme se zdravotními problémy další 3 roky, než jsem našla jiného lékaře.

Nicméně našim dětem vadí obojí laktoza + BKM (neprokázaná asi intolerance). Synovi tablety laktázy nepomáhají 100%, u dcerky to byla zprvu BKM a později se přidala laktoza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.3.13 13:18

@rycovka kluk má intoleranci laktózy a abmk.. ta laktóza mu asi zůstane, abmk už se dost zmírnilo.. zjistila jsem, když jsme chtěli dávat um, začaly problémy… jinak reakce může mít i na jogurt, to je fakt dítko od dítka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
20.3.13 15:33
@-Evka- píše:
@Nataša Ano, my na pořekladle, že v jogurtu není laktoza pohořeli u gastroenterologa. Prý když mu vadí jogurt, laktoza to nebude. No, bojovali jsme se zdravotními problémy další 3 roky, než jsem našla jiného lékaře.Nicméně našim dětem vadí obojí laktoza + BKM (neprokázaná asi intolerance). Synovi tablety laktázy nepomáhají 100%, u dcerky to byla zprvu BKM a později se přidala laktoza.

tak to je drsné, že ani odborník tohle ještě nenačetl :nevim:

ona ta laktosova intolerance může dost snadno přijít, když se vynechají mléčné výrobky, ve střevu je pak laktasy méně a méně a buch, intolerance je na světě.

@rycovka ale na laktozu nemůže být alergie jako taková, není to bílkovina.. bud je to laktozová intolerance, nebo pak alergie na některou z mléčných bílkovin (kasein, či syrovátka).
další možností jak alergii jako takovou prokázat, jsou kožní prick testy,.. ale u malých dětí se podle naší alergoložky nedělají často..
hypoalergenní mléko ti stejně nepomůže, buĎ je třeba speciální mléko s uplně štěpenou bílkovinou, nebo bezlaktozové (v případě lak intoler.)
pokud by ale měl intoleranci laktosy, vadilo by mu ale ve stejné chvíli jako ten jogurt i tvoje mléko! (protože obsahuje dokonce více laktosy, než kravské mléko..skoro jednou tolik) tam není rozdíl ve stejnou dobu mezi kojením a jiným mlékem.
takže spíš to pak bude alergie, tam by vadilo KM a MM ne.

navíc, intolerance se zjišťuje výdechovým testem, měřením glykemie, možností je i pH stolice, nebo přímo ze střeva, ale ne při běžných alergo testech,

rozhodně ale pokud v testech není vše OK, tak se poraď s alergologem o mléčných výrobcích, jak on to vidí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
21.3.13 09:58

@Nataša Četla jsem, že 50% ekzémů je otázka přecitlivělosti, ne alergie. Je to problém ve střevech. Reaguje se na danou potravinu až s odstupem času - třeba i 5ti dní. Proto se to většinou nezjistí a ekzém časem může zmizet u dětí díky dozrání střev. I tak se doporučuje zkusit eliminační dietu. A danou potravinu časem opět zkusit.

U nás je totiž zajímavé, že přes negativní alergie ji ekzém zmizel při dietě, hned po týdnu začal se klidnit, že by náhoda, když měsíc před tím se zhoršoval? A po měsíci zmizel. Dala jsem probiotika. Třeba ji pomohla probiotika. Po porodu jsem měla problémy sama se střevy a musela probiotika užívat, jinak jsem měla křeče - tak je možné že jsem neměla moc co předávat. A dcera sama měla občas bolesti bříška ač jsem nejedla nic nadýmavého (cca měsíc před ekzémem) a nyní sním kapustu, zelí a ani malinká bolístka.

Nejde jen o ekzém, ale měla jednu nožku hodně suchou a najednou je tam ta kůžička vláčná, jako by se to tělo uklidnilo a začalo promašťovat.

http://www.proalergiky.cz/…i-do-tri-let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
21.3.13 10:53

@Osmanka Než jsem zjistili příčinu problémů našich dětí, tak už jsem jim ze zoufalství dělala „léčebné kůry“ z probiotik. Cca 4-6 týdnů dostávaly probiotika ve velkém množství - dávkování, které nám doporučovali v nemocnici při průjmech. Pomohlo to, ale jen na čas - logické.
Po dietě se zlepšovaly, při velmi malém množství laktozy (do 10mg/den) byly lepší o dost, nicméně zcela se zlepšily až po striktní dietě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek