Invalidní důchod - nadeponované srážky

536
20.2.13 18:12

invalidni duchod- nadeponovane srazky

Dobrý den,
Prosím o radu. Dnes manželovi, který je v částečném inv. důchodu, přišel dopis, že v měsíci dubnu mu budou zaslány nadeponované srážky z důchodu, ve výši asi 56 tisíc korun. Přišlo to z úřadu finančního a exekutorskeho. Vůbec netušíme, co to je, zítra tam budeme volat. Nemá s tím někdo zkušenost? Není to náhodou nějaký nedoplatek? Bojím bojím…:-(. Je v důchodu asi 6 let, nikdy nic takového nepřišlo, budu vděčná za vaše názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1207
20.2.13 18:19

Já bych řekla, že mu z důchodu něco exekučně strhávali a teď mu to vrátí. Vy o ničem nevíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
20.2.13 18:24

No právě že vůbec netušíme…žádnou exekuci jsme nikdy neměli a má normálně práci, tak by si to asi strhavali tam, kdyby něco bylo…nebo ne?? No uvidíme, přišlo to normálně, ani ne doporučeně, tak snad to bude ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.2.13 19:06

A manželovi doposud chodil důchod ve výši, v jaké mu byl přiznán? Našla jsem na seznamu jen jeden dotaz, z toho jsem vyrozumněla, že někomu byly omylem strhávány srážky od exekutora a nedoponovatelná částka mu bude nyní vrácena. Takže bych řekla, zda není možné, že mu něco z důchodu strhávali a nyní si toho všimli že omylem a vracejí mu peníze zpět?
Druhá možnost, co mě napadla-kamarádka měla invalidní důchod. Několik let. A najednou jí na účet přišlo doela dost peněz, tuším 30-40 tisíc. Pátrala co je to za peníze a bylo jí řečeno, byl původní důchod špatně vypočítán, tak jí jednorázově doplatili co měla dostat.
Tím že píšeš, že mu budou zaslány, tak bych řekla, že to jsou peníze, které manžel dostane, ne které zaplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
20.2.13 19:22

Doslova je tam napsáno- V měsíci duben 2013 vám posíláme nadeponovane srážky z duchodu ve výši 56 tisíc. Odesílatel je cssz ústředí odboru realizace exekucnich srážek z dávek důchodového pojištění.
Důchod mu chodi složenkou, je tam částka brutto a netto, rozdíl je asi 800 kč. Má to tak od zacatku, mysleli jsme, ze je to jak výplata- hrubý, čistý plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
20.2.13 20:52
@dinulka píše:
Doslova je tam napsáno- V měsíci duben 2013 vám posíláme nadeponovane srážky z duchodu ve výši 56 tisíc. Odesílatel je cssz ústředí odboru realizace exekucnich srážek z dávek důchodového pojištění.
Důchod mu chodi složenkou, je tam částka brutto a netto, rozdíl je asi 800 kč. Má to tak od zacatku, mysleli jsme, ze je to jak výplata- hrubý, čistý plat.

V dubnu dostanete (manžel dostane) 56.000,– Kč. Možná bych se snažila zjistit přímo na ČSSZ proč, od kdy do kdy, pro koho to deponovali, ale pro jistotu vše rovnou písemně a doporučeně, dovolat se tam a rozumně si s nimi promluvit se stejně nedá (určitě ne na oddělení exekucí, tam se člověk nedovolá vůbec). To vše proto, abyste po nich mohli chtít třeba úrok z prodlení, kdyby se ukázalo, že určité částky po určitou dobu nevypláceli z vlastní chyby (pouze úvaha :think: ), případně, aby se zjistilo, jestli to není nějaká administrativní chyba, když vy o žádném nedoplatku (srážkách) nevíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.2.13 22:55

@dinulka Tak je vidět, že manželovi nejspíš neoprávněně strhávali z důchodu 800,– a nyní je dostane jednorázově vyplacené zpět. Manžel bere důchod a na složence je přesně částka, kterou mu vyměřili na sociálce. Jen je zázrak, že si někdo povšimnul, že strhávají peníze, aniž by je strhávat měli.
Takže neměj strach, nic platit nebudete, naopak, dostanete pěknou sumičku korunek. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
20.2.13 23:28

Díky za odpovědi, zítra zkusíme zjistit co a jak a napíšu, sama jsem zvědavá co to bude:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
21.2.13 11:48

Tak případ vyřešen:-). V době, kdy byl manžel nemocný a šel pak do ID, podala jeho ex zřejmě exekuční návrh, protože se nevědělo, jak to bude, zda bude pracovat a platit výživné. Návrh byl podán jménem jeho tenkrát ještě nezletilé dcery. Nikdy to ovšem nebylo dokončeno a exekuce provedena, výživné platil pořád, OSSZ jako vykonavatel musel prý ale peníze zadržet. Teď se prostě rozhodli, že už je to 6 let, nikdo se o ně nepřihlásil, tak že je manželovi vrátí. Jedná se o onen rozdíl 800 kč každý měsíc, což je za tu dobu velice sympatická částka:-))).
Jen trochu nechápu, že jsme o exekuci vůbec nevěděli, ale to asi nemá cenu zpětně řešit.
Všem děkuji za příspěvky:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
21.2.13 13:16

No na jedenu stranu super, místo strachu že budete platit tak vysokou částku, tak peníze dostanete.
ALE-co mě zaráží, tak někdo vidí, že expartner je nemocný a přijde mě jako hyenismus si toto pojistit návrhem na exekuci. A dotyčný nic netuší a strhávají mu peníze. Chápu, když nemáte zkušenosti s pobíráním invalidního důchodu, tak vás ani nenapadne, že není částka čistá a hrubá, ale jen jedna, čistá.
Důležité je, že nikdo nezamlčel, že peníze máte někde schovaný a sami vám je pošlou. Dnes bych čekala, že o co se člověk nepřihlásí, tak to nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat