Máme právo na nějaké dávky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Po porodu na rodičák určitě ano, na porodné jen pokud přítel vydělá míň než cca 17000.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na rodičovský příspěvek má nárok každá maminka. Podle toho co píšeš, si ale nebudeš moct zvolit jeho délku, takže půjdeš automaticky na čtyři roky. A co se týče porodného, tak to se vypočítává z posledního čtvrtletí před porodem si myslím. A jestli váš příjem za toto období nepřesáhl 18500,–Kč měsíčně (což asi nepřesáhl, podle toho co píšeš) tak byste nárok mít měli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na rodičak má nárok každej, v tvým případě na 4 roky a přes přítele asi taky volit nemůžeš, pokud nemá účast na pojištění 270 dní, mateřskou nedostaneš, nemáš odpracovano, nemají ti to z čeho vypočítat. Porodný se taky bere z příjmu, tady bych kecala, jestli to taky není jen pro ty, co pracovali, to fakt nevím.
Edit: aha, tak porodny asi jo.
Příspěvek upraven 20.02.13 v 11:06
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale když je student a končí až v květnu a do práce nastupuje od 1.6. ( termín mám 11.6. ) z čeho se nám rodičovský příspěvek vypočítá?
- Citovat
- Upravit
Rodičak je danej všem stejně, 220 tisíc. Tady je jedno, že jsi nepracovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anejdana píše:
Ale když je student a končí až v květnu a do práce nastupuje od 1.6. ( termín mám 11.6. ) z čeho se nám rodičovský příspěvek vypočítá?
Z průměrného platu v ČR. Takže toje 7600,–Kč měsíčně po dobu devíti měsíců a pak 3800,–Kč měsíčně do čtyř let dítěte
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Skytafka píše:
Na rodičovský příspěvek má nárok každá maminka. Podle toho co píšeš, si ale nebudeš moct zvolit jeho délku, takže půjdeš automaticky na čtyři roky. A co se týče porodného, tak to se vypočítává z posledního čtvrtletí před porodem si myslím. A jestli váš příjem za toto období nepřesáhl 18500,–Kč měsíčně (což asi nepřesáhl, podle toho co píšeš) tak byste nárok mít měli
heh tak to tak docela není. Můj přítel je cizinec a modlím se, aby nám to prošlo a rodičák jsem dostala. Ještě ho nemám a jen čekáme až si to vyhodnotí na socce a rozhodnou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě to taky bylo takhle řečeno právě na sociálce
jen jsem nepochopila z čeho nám to vypočítají.. Jinak můj přítel je čech
![]()
- Citovat
- Upravit
@mejdylko píše:
heh tak to tak docela není. Můj přítel je cizinec a modlím se, aby nám to prošlo a rodičák jsem dostala. Ještě ho nemám a jen čekáme až si to vyhodnotí na socce a rozhodnou.
Jej tak tohle jsem opomněla. A to jsem se v neděli koukala na Čtyři v tom, kde se to řešilo
Každopádně zakladelka nepsala, že by její přítel byl cizinec, tak jsem to nezmiňovala. Stejně pardon ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Skytafka v pohodě. Já jen že existuje jedna výjímka o který jsem netušila, jsem na socce čuměla jak tele, když jsem si šla žádat o rodičák. Kdybych to věděla, tak snad ani přítele do toho RL nenapíšu. Takhle vůbec nevim jak dopadnem a co budu dělat. Kdyžtak dám mimi mámě na hlídání a půjdu do práce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anejdana píše:
Mě to taky bylo takhle řečeno právě na sociálcejen jsem nepochopila z čeho nám to vypočítají.. Jinak můj přítel je čech
![]()
Počítat nic nemusí jak už tu padlo je balík 220 tis pro všechny stejný - to je rodičovský příspěvek. Z platu se počítá PPM - peněžitá pomoc v mateřství na kterou ale nárok nemáš protože si nepracovala, nebo resp. si pracovala krátce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mejdylko píše:
@Skytafka v pohodě. Já jen že existuje jedna výjímka o který jsem netušila, jsem na socce čuměla jak tele, když jsem si šla žádat o rodičák. Kdybych to věděla, tak snad ani přítele do toho RL nenapíšu. Takhle vůbec nevim jak dopadnem a co budu dělat. Kdyžtak dám mimi mámě na hlídání a půjdu do práce.
Já bych řekla, že je to proto, že nemají jistotu, že Tvůj přítel nemá příjmy v zahraničí (v jiné EU zemi… pokud je tedy z EU), protože by pak na Tebe mohl pobírat dávky v té druhé zemi a ty bys je navíc měla tady taky.
Můj manžel je z Británie a musíme každé 3 měsíce dokládat, že je zaměstnaný v Čechách, jinak nic nepošlou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
) 
jsem ve 25tt a v červnu minulého roku jsem ukončila studium. Od té doby jsem 4 měsíce pracovala a od listopadu jsem evidovaná na ÚP. Přítel studuje a školu končí v květnu. Na červen se nám má narodit miminko. Zajímalo by mě jestli mám právo na rodičovský příspěvek a příp. na porodné? Děkuji za vše odpovědi