Máme právo na nějaké dávky?

Anejdana
20.2.13 10:59

Máme právo na nějáké dávky?

Dobrý den,
jsem ve 25tt a v červnu minulého roku jsem ukončila studium. Od té doby jsem 4 měsíce pracovala a od listopadu jsem evidovaná na ÚP. Přítel studuje a školu končí v květnu. Na červen se nám má narodit miminko. Zajímalo by mě jestli mám právo na rodičovský příspěvek a příp. na porodné? Děkuji za vše odpovědi :o:mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31672
20.2.13 11:03

Po porodu na rodičák určitě ano, na porodné jen pokud přítel vydělá míň než cca 17000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
20.2.13 11:04

Na rodičovský příspěvek má nárok každá maminka. Podle toho co píšeš, si ale nebudeš moct zvolit jeho délku, takže půjdeš automaticky na čtyři roky. A co se týče porodného, tak to se vypočítává z posledního čtvrtletí před porodem si myslím. A jestli váš příjem za toto období nepřesáhl 18500,–Kč měsíčně (což asi nepřesáhl, podle toho co píšeš) tak byste nárok mít měli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.2.13 11:05

Na rodičak má nárok každej, v tvým případě na 4 roky a přes přítele asi taky volit nemůžeš, pokud nemá účast na pojištění 270 dní, mateřskou nedostaneš, nemáš odpracovano, nemají ti to z čeho vypočítat. Porodný se taky bere z příjmu, tady bych kecala, jestli to taky není jen pro ty, co pracovali, to fakt nevím.
Edit: aha, tak porodny asi jo.

Příspěvek upraven 20.02.13 v 11:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anejdana
20.2.13 11:05

Ale když je student a končí až v květnu a do práce nastupuje od 1.6. ( termín mám 11.6. ) z čeho se nám rodičovský příspěvek vypočítá?

• Citovat
  • Upravit
Anejdana
20.2.13 11:06

Děkuji moc :-) už v tom mám alespoň trošku jasno :-)

• Citovat
  • Upravit
21848
20.2.13 11:07

Rodičak je danej všem stejně, 220 tisíc. Tady je jedno, že jsi nepracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
20.2.13 11:08
@Anejdana píše:
Ale když je student a končí až v květnu a do práce nastupuje od 1.6. ( termín mám 11.6. ) z čeho se nám rodičovský příspěvek vypočítá?

Z průměrného platu v ČR. Takže toje 7600,–Kč měsíčně po dobu devíti měsíců a pak 3800,–Kč měsíčně do čtyř let dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
20.2.13 11:41
@Skytafka píše:
Na rodičovský příspěvek má nárok každá maminka. Podle toho co píšeš, si ale nebudeš moct zvolit jeho délku, takže půjdeš automaticky na čtyři roky. A co se týče porodného, tak to se vypočítává z posledního čtvrtletí před porodem si myslím. A jestli váš příjem za toto období nepřesáhl 18500,–Kč měsíčně (což asi nepřesáhl, podle toho co píšeš) tak byste nárok mít měli :)

heh tak to tak docela není. Můj přítel je cizinec a modlím se, aby nám to prošlo a rodičák jsem dostala. Ještě ho nemám a jen čekáme až si to vyhodnotí na socce a rozhodnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anejdana
20.2.13 11:44

Mě to taky bylo takhle řečeno právě na sociálce ;-) jen jsem nepochopila z čeho nám to vypočítají.. Jinak můj přítel je čech :D :mavam:

• Citovat
  • Upravit
218
20.2.13 11:45

Jsi na tom úplně stejně jako já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
20.2.13 12:10
@mejdylko píše:
heh tak to tak docela není. Můj přítel je cizinec a modlím se, aby nám to prošlo a rodičák jsem dostala. Ještě ho nemám a jen čekáme až si to vyhodnotí na socce a rozhodnou.

Jej tak tohle jsem opomněla. A to jsem se v neděli koukala na Čtyři v tom, kde se to řešilo :oops: :mrgreen: Každopádně zakladelka nepsala, že by její přítel byl cizinec, tak jsem to nezmiňovala. Stejně pardon ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
20.2.13 12:14

@Skytafka v pohodě. Já jen že existuje jedna výjímka o který jsem netušila, jsem na socce čuměla jak tele, když jsem si šla žádat o rodičák. Kdybych to věděla, tak snad ani přítele do toho RL nenapíšu. Takhle vůbec nevim jak dopadnem a co budu dělat. Kdyžtak dám mimi mámě na hlídání a půjdu do práce. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
20.2.13 12:22
@Anejdana píše:
Mě to taky bylo takhle řečeno právě na sociálce ;-) jen jsem nepochopila z čeho nám to vypočítají.. Jinak můj přítel je čech :D :mavam:

Počítat nic nemusí jak už tu padlo je balík 220 tis pro všechny stejný - to je rodičovský příspěvek. Z platu se počítá PPM - peněžitá pomoc v mateřství na kterou ale nárok nemáš protože si nepracovala, nebo resp. si pracovala krátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
20.2.13 12:43
@mejdylko píše:
@Skytafka v pohodě. Já jen že existuje jedna výjímka o který jsem netušila, jsem na socce čuměla jak tele, když jsem si šla žádat o rodičák. Kdybych to věděla, tak snad ani přítele do toho RL nenapíšu. Takhle vůbec nevim jak dopadnem a co budu dělat. Kdyžtak dám mimi mámě na hlídání a půjdu do práce. :nevim:

Já bych řekla, že je to proto, že nemají jistotu, že Tvůj přítel nemá příjmy v zahraničí (v jiné EU zemi… pokud je tedy z EU), protože by pak na Tebe mohl pobírat dávky v té druhé zemi a ty bys je navíc měla tady taky.
Můj manžel je z Británie a musíme každé 3 měsíce dokládat, že je zaměstnaný v Čechách, jinak nic nepošlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat