Investiční životní pojištění - ano, ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11560
30.4.25 10:56
@Anonymní píše: Více

Ano, se „souhlasem“ se smlouvou (vznik smlouvy) klient odešle i vyplněný ZD (nebo třeba za 2 dny). A protože má pojišťovna ze zákona možnost odstoupit do určitého data, tak to pojišťovna reálně zpracovává až POST. A když se jí něco nezdá, tak si dovyžádá. To platí při vzniku i při PU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
30.4.25 11:01
@Anonymní píše: Více

ZD si můžeš opatřit třeba rok před sjednáním, s tím není žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
3.5.25 20:16
@Ivan PPZ píše: Více

Já prodávám, jak jsem nakoupila. Řešila jsem to měsíc před. Mám starou pojistku, z dob kdy jsem neměla žádnou nemoc ani úraz, a řešila jsem navýšení, neb příjem se mi od doby uzavření starý výrazně zvedl. Mohla bych to udělat tak, že bych „zatajila“ to, že jsem měla v mezidobí trombózu, zlomenou nohu. A že mi zjistili krevní mutace. Ale já chci, aby když se něco stane, tak aby mi pojišťovna vyplatila to co slíbila, transparentnost z obou stran. Ne že budu platit každej měsíc a pak se dohadovat, že mám výluku. Tedy jsem dotazník vyplnila na radu poradkyně předtím, než jsme uzavřeli návrh (modelaci, jak chceš, to je slovíčkaření). Odeslali jsme žádost společně s dotazníkem a zprávami od doktora a čekali. No samozřejmě jsem dostala výluky na vše a jediný co mi nabídli, bylo úrazový pojištění. Kdybych dotazník nevyplnila, tak by mě sice pojistili, ale bylo by mi to k hov.nu. Sponzorovat pojišťovny nehodlám, chci ať je to funkční a transparentní. Takže já jsem se holt spokojila s pojistkou co mám, tam žádný výluky nejsou, neb zdravotní problémy začaly až delší dobu po uzavření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
5.5.25 12:09

Primárně- celé pojišťovnictví je „slovíčkaření“. Že něčemu nerozumíš asi ještě neznamená, že to je špatně. I na blbém slovu se pojistník může točit a klidně vyhrát jinak nesmyslný spor. Takže návrh/ modelace je důležité. I pojišťovna uvádí, že nejde o NÁVRH.
Ano, běžně se ZD dával spolu s podpisem smlouvy. Dopředu to moc nemá smysl, protože to pojišťovna nemá k čemu přiřadit. Tak to tam bude jen čekat, až se vyskytne nějaká „smlouva“, se kterou by se to event. posuzovalo.
A ano, pokud je v ZD tolik „poruch“ na člověku, roste riziko a pojistitel zvažuje co ANO, co dráž a co vůbec. Nemá povinnost tu smlouvu uzavřít (pokud nejde o nějaké povinně uzavírané pojištění).
Pokud by se ZD omylem odeslal prázdný a pojišťovna později začala šetřit, to pojistné by jí nezůstalo, smlouva by se nejspíš zrušila od počátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.25 18:35

Pojistne castky

@Ivan PPZ Dobrý den, mohu se Vas prosim jeste zeptat nevite jak je to s temi castkami…napr. pri invalidite III. stupne jednorazova vyplata 500tis(priklad)…a tu castku 500 tis to asi nabizi dle prijmu dane osoby..ale pokud bych chtela napr. 700tis tak to mohu zmenit nebo by to melo byt uzavreno tak jak „navrhuje“pc dle analyzy? dekuji prosim anonym. jinak smazat. dekuji

• Citovat
  • Upravit
11560
21.5.25 10:12

Částky jsou prakticky přímo závislé na výši pojistného. Teda opačně. A některé částky jsou závislé (od určité výše) i na příjmu. Třeba pracovní neschopnost si každý na 2000 denně nenastaví ( i kdyby byl ochoten platit pojistné za to), ale musel by mít příjem TŘEBA 70.000 měsíčně.
Ty modelace jsou různé, zrovna INV jde na dost vysoké částky, jen je to potom drahé v pojistném.
A INV I je výrazně dražší, než INV III.
Jinak by se to všechno mělo dělat na míru situaci- příjmy, výdaje, úspory, bydlení… velká/ malá rodina… Jsou nějaké „optimalizované“ částky, na které ale stejně většina pojišťovaných nedosáhne, protože nemůže platit 3.000 měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.6.25 00:37

Dobrý den,
chápu, že po 7 letech už to asi není úplně aktuální, ale dotkla jste se tématu, které zůstává živé i dnes – a věřím, že Váš příspěvek může pomoct i ostatním, kteří teď stojí před podobným rozhodnutím.

Vaše úvahy jsou velmi trefné. Investiční životní pojištění (IŽP) bývalo v minulosti často prodáváno jako „všestranné řešení“, ale v praxi většinou nefunguje dobře ani jako ochrana, ani jako efektivní investice. Rizikové pojistky a investice zvlášť – to je dnes cesta, kterou doporučuje většina odborníků. A přesně jak píšete – pojištění má být hlavně o krytí rizik, ne o výnosu.

Zklamání z poradců chápu, a bohužel nejste sama. Když návrh „lepší smlouvy“ znamená snížení krytí a prodloužení do 85 let bez jasné přidané hodnoty, je dobře, že jste se nenechala tlačit. Dlouhodobý investiční plán dává smysl – zvlášť pokud se staví mimo pojištění, srozumitelně a s možností kontroly.

Je to stále pro vás téma? Pokud ano a chtěla byste nezávislý pohled na současné smlouvy nebo celkové nastavení, klidně napište do zprávy – jsem finanční poradce, který se zaměřuje právě na srozumitelná a férová řešení. Bez nátlaku, s respektem k tomu, co už máte rozběhnuté.

Držím palce, ať se daří – nejen v pojištění, ale i ve výchově a podpoře dětí do budoucna. O to tu přece jde nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
7.6.25 10:30

@Kokolo21 A co světový mír?
Ty jo, teď mě napadlo, že každý poradce je vlastně férový, má citlivý přístup k potřebám klienta a netlačí na změny. Tak kdo teda dělá ty humus smlouvy? AI?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.6.25 11:07

@Ivan PPZ To je skvělá poznámka! 😄 Kdyby každý poradce opravdu jednal citlivě, férově a s respektem k potřebám klienta, finanční svět by byl o dost příjemnějším místem – možná by ten světový mír nebyl tak daleko.

Na trhu je dnes široké spektrum přístupů – od čistě transakčního po skutečně partnerský. Všechno záleží na tom, jaký má poradce přístup, v čem vidí svoji roli a jak dobře rozumí tomu, co dělá. Smlouvy samy o sobě nejsou špatné – důležité je, jak a proč byly sestavené a jestli opravdu odpovídají životní situaci klienta.

Osobně vnímám svou práci jako průvodcovství – ne jako prodej. Mým cílem je, aby lidé rozuměli svým financím, cítili jistotu a měli plán, který je dlouhodobě udržitelný.

Jaká je Vaše osobní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
7.6.25 13:44

Veskrze pozitivní.
Ale - přiznávám- asi se tu teď malinko ztrácím v tom sluníčku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek