Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Super, syn ještě pokračuje, v prosinci má další kontrolu. Pomohlo mu to úplně zázračně.
@Ivetka224 píše: Více
Ahoj, moc ti děkuju za tohle vlákno, mě zítra čeká první krev a v pátek mi přijde první recept. Kéž by mi taky stačil jen půlrok; jsem atopik, takže na suchou kůži trpím už od základu, tak snad to s tímhle přes zimu zvládnu. Už jsem ve snaze vyléčit akné utopila moc peněz, opravdu mě to přestává bavit, tak snad bude léčba stejně tak úspěšná jako u tebe.
Nějaké zkušenosti s konzumací alkoholu? Dodržovala jsi striktně abstinenci po celou dobu, nebo jsi měla třeba jednu, dvě skleničky někdy výjimečně na oslavě a jaterní testy byly v pořádku? Díky. ![]()
@DrZorkaHorká
Ahojky, přeju hodně štěstí! Léčba může být náročná, záleží hlavně na tom, na jaké dávce budeš. Já začínala na 30 mg první měsíc nebo dva, ale nedělalo mi to dobře a zbytek léčby jsem byla na 20 mg. Suchá místa na kůži, suché rty, ale VELKÉ +..nemastí se pleť ani vlasy, to je skvělý
nesmím zapomenout ani na bolesti zad, pánve (hlavně při delším sezení nebo stání, prostě nepohybu) a občas kyčle.
Alkoholu jsem se vyhýbala, bála jsem se, na oslavách jsem byla o nealku. Ne jen, že se ti můžou zhoršit jaterní testy, ale může ti být opravdu špatně. Od přítele jsem si třeba lokla piva, ale opravdu jen trošku na letní dovolené
jinak jsem striktně dodržovala a taky proto, že i přes dodržování jsem měla zhoršené jaterní testy a musela jsem následně na doporučení doktorky dodržovat nízkotučnou dietu. Měla jsem zvýšené triacylglyceroly - krevní tuky jednoduše řečeno, ale ty isotretinoin zvyšuje sám o sobě a tou nízkotučnou dietou je držíš tak nějak na uzdě ![]()
Kdyby cokoliv, určitě napiš a ještě jednou přeju úspěšnou cestu k čisté pleti a lepšímu sebevědomí..je to skvělý, bojovala jsem s akné přes 10 let ![]()
Já před a po. Rozdíl 6 měsíců.
Březen - říjen 2025.
Zůstaly nějaké jizvičky, ale už mám domluvené s doktorkou další terapie ![]()
Zdravim😊 je tu nekdo kdo nyni vysadil ze zdravotnich duvodu?
@anefial píše: Více
Já léčbu po dvou měsících ukončil kvůli neustále podrážděným a červeným očím, které mě téměř vyřadily z práce. Nyní mám měsíc a půl po ukončení léčby a oči mám neustále zarudlé. Dle zkušeností jiných uživatelů může zarudnutí přetrvávat dlouhodobě a u někoho způsobí chornický syndrom suchého oka, což je horší nemoc než samotné akné.
@KarlosHo
To mě mrzí, záleží jak u koho, někomu to nesedne. Já osobně jsem také při léčbě měla suché oči, ale jsem po léčbě skoro 3 měsíce a vrací se mi vše k normálu. Celou léčbu jsem nosila i kontaktní čočky.
Kdyby se mi akné vrátilo a bylo to nutné, šla bych do léčby určitě znovu ![]()
@Fialovas dobrý den, beru curacne 20mg. Jsem na začátku 8.den chci se zeptat zda jste taky někdo mel že vám obličej strašně hořel musím i ledovat jinak se to nedá vydržet, bylo mi doporučeno mazat biodermou sebium hydra ale i tak to páli. Čím jste se mazali vy? A jaky den jste se zacli loupat? Ja teda zatím nic kromě toho pálení obličeje a víc pupínků. Dekuji za odpověď
@Věrkyss
Obličej mě nepálil ve smyslu pálení kůže, ale prožívala jsem horkosti v obličeji (červené a horké tváře a uši). Krém jsem používala modrý CeraVe a používám ho vlastně do teď.
Kůže se mi neloupala, jen jsem měla suchá místa na těle, hlavně ruce a kotníky. Přeju hodně štěstí při léčbě a kdybyste měla další otázky, klidně se ptejte ![]()
@Ivetka224 no mam takový pálení v obličeji tak to schladím a pak je to dobrý, mívám to večer před spanim a ráno. No musím říct že jsem 11 den a dost se to lepši, ale stále se dělají nové. Hlavně se mi dělají hned s bílou hlavičkou a praskají sami. Musim tedy říct, že mám podkožní boláky docela. Takze mi to i bolí na dotek. Ale pak se udělá bílá hlavička když spím tak to samo vytéká. Jak dlouho se mi ještě budou dělat ty nové? A přibližně kdy pleť bude klidnější? Jinak mám suché chodidla co na to použít? 🫣 co mě ještě bude překvapovat dal a co pozorovat? Dekuji moc za odpověď
Synovi ty boláky praskaly asi dva měsíce od nasazení, měl extrémní akné.
@Adaneli no ja mam ted dost tvare a udělali se mi ty slitiny pod kůží a dost praskají uz jen treba kdyz jim, nebo v noci jak spím. Jako zmenšujou se ale pak je zase den kdy se nafouknou. A synovi to pomohlo? Uz je pak nemel nebo?
@Věrkyss
Ze začátku se pleť zhorší a je to normální klidně první dva měsíce, pak by měly být vidět menší změny, ne tolik boláků, hlavně těch hlubokých. Já brala isotretinoin půl roku a první velké změny, kdy si toho začalo všímat i okolí bylo cca po třech měsících.
Můžou být ještě suché oči, bolest v zádech, bolest pánve a kyčlí, ale to jsou všechno jen další vedlejší účinky. Těmi bolestmi jsem trpěla já, při delším stání velká bolest v zádech a bolest pánve. Pak ještě suchá nosní sliznice a dělají se strupy v nose, ze kterých může téct krev. Já se svojí chronickou rýmou jsem to prožívala, ale ty nebo vy nemusíte.
A ještě změny nálad a vypadávání vlasů, ale zase se ty vlasy vůbec nemystily, třeba týden bez mytí a ne z lenosti, ale protože to nebylo potřeba a člověk na to zapomněl
![]()
@Věrkyss
A to pálení v obličeji je asi to samé, co jsem měla já (občas to mám i teď a to jsem přes čtvrt roku po léčbě). Taky jsem to vždy zchladila a dobré.
A na ta suchá chodila je skvělý krém na nohy z DMka Balea Urea.
Přidávám foto krému. (Mám na ruce u na nohy a oba jsou top a při léčbě mi hodně pomohly) vlevo na nohy vpravo na ruce.