Isotretinoin

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
18.1.26 19:03

@Ivetka224 a vy jste mela akné po celou dobu života nebo se vám objevilo z ničeho nic? Ja akné nikdy neměla, je mi 23 a akné se mi objevilo před půl rokem, šla jsem k doktoru a na to mi dali acnatac mast, to se mi po tom rozjelo jako blázen a mam z toho trochu čelo, trochu bradu, ale tváře šíleně. Když si mam obličej namazat tak opravdu trpím. Je to strašně citlivé na dotek. A vy jste si myla obličej rano nejakou vodičkou meno jen čistou vodou opláchla? A večer taky tak nebo? No po mesici používání masti jsem dostala Curacné. A opravdu to stojí za to je brát? Opravdu to pomůže? Upřímně mela jsem léky doma už týden, ale hledala jsem odhodlání. Nakonec je tedy beru :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
18.1.26 20:31

@Věrkyss
Akné jsem měla od svých cca 12 let, od puberty vlastně a také je mi 23. Začala jsem to řešit v březnu 2025 a isotretinoin jsem brala do září 2025, takže půl roku a ANO opravdu to pomohlo. Po všech těch letech utrácení za kosmetiku proti akné a všechno možné okolo mi tohle konečně pomohlo a já nemusím každé ráno trávit v koupelně o půl hodiny navíc kvůli tomu, abych si zakryla akné. Po dokončení léčby mi lékařka předepisuje krém Belakne, který má v sobě také tretinoidy, ale jen slabé. Je to jako udržovací kúra po léčbě.
A pleť jsem si při léčbě a i teď po léčbě čistím CeraVe čistící emulzí pro suchou pleť a mažu se modrým CeraVe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
24.1.26 13:35

@Věrkyss ano, pomohlo mu to úžasně, ale pár měsíců to trvalo. Ještě léky bere, čekam že už mu je vysadí. Obličej má úplně čistý. Na zádech má ošklivé jizvy právě z těch boláků. Až skončí léčba a ta půlroční doba, kdy se nesmí laser, tak na něj bude muset. Na zádech se mu občas něco jěště vytvoří, ale málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.1.26 15:31

Tak se hlásím po třech měsících a kuse s poznatky. Užívám 20 mg, společně s léčivem užívám antihistaminikum a 1000 mg Omega 3. Vyčetla jsem z pár studií, že by tahle kombinace měla minimalizovat ty nepříjemnosti kolem.

Vysazovat jsem zatím nemusela, brzy mě čekají krevní testy, tak se uvidí, jestli to nebude třeba.

K těm side effects… v začátcích hodně bolest kloubů, teď už dobrý a můžu v pohodě cvičit, sem tam něco zabolí. Oči občas cítím, tak nakapu tekutý slzy a zas v poho, stalo se mi to párkrát za dobu léčby.

Suchá kůže je asi jasná, používám sprcháč Lactovit Lactourea regenerační a dost tomu pomáhá, tělo mažu krémem ze stejné řady a na ruce mám stálici už několik let, Cerave. Jsem atopik, takže mám s rukama problém i bez isotretinoinu.
Odličuju se taky dermokosmetikou a pleť mažu nejčastěji krémem La Roche Posay Baume B5, pod který ještě aplikuju ceramidy. (Nacomi Next Level)
Budu nejspíš muset omezit koncerty, protože na tom posledním mě dost otravovala bolest nohou a zad z toho dlouhého stání.

Vlasy padají a jsou suché, snažím se zachraňovat hloubkovou hydratační péčí a přípravky na podporu růstu vlasů. K tomu užívám každé ráno na lačno Renovality Renohair Maximal, není v nich vitamin A, takže se můžou s léčivem kombinovat.

Únava - inu, ta mě vskutku sžírá. Léky jsem začala užívat až s večeří, protože jsem po nich jinak v práci klimbala a byla nepoužitelná, ale mám pocit, že na mě večer působí opačně a místo klimbání nemůžu usnout.

Psychika - rozhodně se mi zhoršily projevy ADHD, k tomu jsem většinu času podrážděná, nepříjemná, psychicky vyčerpaná, utahaná, každá maličkost je pro mě hrozně vyčerpávající, jsem pořád taková ufrfňaná, uvzdychaná atd. Moc teď svým blízkým nezávidím. Ale docela se izoluju a moc nikoho nevyhledávám, tak to ani nemá moc kdo od*rat.

Rty neustále mažu balzámem Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair, na hydrataci nosní sliznice jsem koupila v lékárně nějakou mastičku, štípalo mě to vevnitř, měla jsem rozpraskaný nozdry a začal mě opět zlobit dávno zahojený septum.
Dál jsem si všimla, že se mi změnil čuch. Cítím intenzivněji, smrdí mi věci co dřív ne a i já sama pro sebe nějak jinak „čpím“. Podle okolí teda ne, ale já se cítím jinak než dřív.

Na víc si aktuálně nevzpomenu, ale myslím, že je to vyčerpávající i tak. Kdyby měl někdo nějaký dotaz, šup sem s ním. :mrgreen: Přeju všem hodně štěstí na týhle otravný cestě a co nejlepší výsledky!

P. S.: Jo a pupínky už moc nevyskakují, ale ani si netroufám tvrdit, že už jsem došla do tý clean fáze léčby, to přijde podle mě až tak za další tři měsíce. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
28.1.26 15:36

Někdo kdo ho už nechce brát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
28.1.26 18:22

@anefial ano, přeci musí existovat jiná cesta než tahle co “žere” tělo zevnitř 🙏🏻

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
20.2.26 15:16

Zdravím,
začala jsem teď brát curacne 10mg mám první měsíc na zkoušku, případně se pak prodlouží na další dva měsíce, měli máte zkušenosti s takhle „nízkou“ dávkou?
Děkuju 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast