Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@barca77 Taky jsem nad tím přemýšlela a vůbec netuším jak to je. Mně dr na výběr mezi léky s doplatkem nebo bez dopl. nedala. Rovnou mi předepsala GONAL a hotovo ![]()
@esprit1 píše:
@barca77 Taky jsem nad tím přemýšlela a vůbec netuším jak to je. Mně dr na výběr mezi léky s doplatkem nebo bez dopl. nedala. Rovnou mi předepsala GONAL a hotovo
Myslím, že je to podle CARu. Mě třeba automaticky daly Puregeon, možná i podle toho, že jsem ho měla i na předchozím protokolu, ale výběr určitě je. To pero je s doplatkem asi 2000 navíc k tomu, co hradí pojišťovna, to jsou ty standardní injekce, co měla asi @Tomicka …
Já měla dnes první injekci a ač jsem vlastně „zkušená“ s již jedním IVF za sebou, tak jsem byla pekelně nervozní
a asi jsem to píchla do žilky, protože mi pak tekla krev…no zítra to bude zase o něco lepší ![]()
Na začátek ovulace se pak píchá Orgalutran…ten už je nadávkovaný přímo v injekci, takže jen nasadíte jehlu, vytlačíte vzduch a šup s ní do břicha…ale ta jehlička je větší než u pera ![]()
Ka si taky leky nevybirala, stejne jako ten protokol…ale dr nam vybrala ty s nejmensim doplatkem, pry to neni ale.na skodu - resp. to ze je lek drazsi neznamena ze je lepsi
Trebas ty pera se priplaci tusim protoze je jednodussi aplikace ne? Ja platila ten dipherelne 1500,–, za elonvu 150 nic a pak jeden Merional 106,– - mela jsem jich 9 ampulek tusim. Pak jeste Prednison a utrogestan, ale tam se doplacelo u obojiho do dvou stovek. Jo a na vyvolani ovulace pregnyl, bez doplatku. My se se vsema lekama vejdeme do 2500,– - snad ![]()
@Tomička jj, je to o pohodlí, platí se za to, že je jednodušší aplikace ![]()
Ono jeden lék, myslím ten Orgalutran je na to, aby ty velké ještě nepraskly a počkaly na ty malé, až dorostou a pak se píchne Pregnyl a ten způsobí, aby rychle došlo k ovulaci všech těch folikulů, které tam jsou… jestli si to tedy dobře pamatuji ![]()
@Hanesi A to máš ten Puregeon taky v peru? Mně ani nenapadlo, že bych si mohla napichnout žilku
No tak přeji at zítra lépe míříš
S tím perem je to fajn, klasicke injekce se celkem bojím. A to se zavádí celá jehla do břicha? V plánu mám kromě GONALu ještě orgalutran a na dalším řádku společně ovitrelle/pregnyl/decapeptyl což budou asi léky se stejným účinkem. Nejspíš přesně jak jsi napsala.. Je to věda.. ![]()
No nevím, trochu mě štve, že nám dr. na výběr nedala. Nebo aspoň nezmínila možnost mít levnější léky byť s klasickou injekcí a ne s perem. Uz jen z principu, kdy mam v lednicce pera tri a za každé doplacim 2 tis. přijde mi normální mi nabídnout levnější variantu. Ale zatím jsem neplatila nic, tak uvidime.. ![]()
Uuu dva tisice doplatek za jedno?? To je docela palka…u klasicke injekce se ta jehla zabodne cela, ale davaji na aplikaci tu nejmensi, oranzovou, rika se ji inzulinka myslim…takze trebas pro me nebylo nejhorsi to bodnuti ( ja to ve svem speku ani necitila
), ale zo, jak se tlacila ta tekutina dovnitr… Hele @esprit1 kdyz to bude mit kladny vysledek, netrapila bych se tim… ![]()
@barca77 píše:
Holky a jak je to s léky? Můžeme si vybrat, jaké léky, příp. je to třeba tak, že jsou lepší a horší a liší se výší příplatku? Jinak popravdě moc nechápu, když je IVF placené pojišťovnou, proč se vlastně platí za léky, bez kterých to dost dobře nejdeAle to už je asi kapitola sama pro sebe
Tak asi kdyby jsi chtěla co nejlevnější variantu, tak by ti ji měli nabídnout a je fakt, že to ve výsledku nemusí být vůbec horší. Třeba Gonal je víceméně plně zaměnitelný s Merionalem, rozdíl je hlavně ve způsobu aplikace (pero x sama si naředit do stříkačky), sice nějaké studie mluví o tom, že po Gonalu je méně hyperstimuláků než po Merionalu, ale je to nepatrný rozdíl. Já blbě na hormony reaguju, takže mi ani při jednom IVF nestačily dávky Gonalu hrazené pojišťovnou - tuším, že to je 2250 j na IVF. Na ty 3 pera (900j, 900j a 450 j) jsem doplácela cca 3500 Kč. Musela jsem tedy dokoupit, přičemž jedno pero Gonalu by mě bez pojišťovny stálo cca 10 tis, tak mi na ty poslední 3 dny dal Merional a ten stál cca 3500 Kč.
Každý lék má stanovenou maximální prodejní cenu a maximální povolenou úhradu pojišťovnou. Rozdíl, je-li tam, doplácí pacient. A ano, většinou se doplácí na ten „komfort při aplikaci“ ![]()
@Tomička píše:
Ka si taky leky nevybirala, stejne jako ten protokol…ale dr nam vybrala ty s nejmensim doplatkem, pry to neni ale.na skodu - resp. to ze je lek drazsi neznamena ze je lepsiTrebas ty pera se priplaci tusim protoze je jednodussi aplikace ne? Ja platila ten dipherelne 1500,–, za elonvu 150 nic a pak jeden Merional 106,– - mela jsem jich 9 ampulek tusim. Pak jeste Prednison a utrogestan, ale tam se doplacelo u obojiho do dvou stovek. Jo a na vyvolani ovulace pregnyl, bez doplatku. My se se vsema lekama vejdeme do 2500,– - snad
Jj, tohle je většinou důvod, proč jsou CAR u státních nemocnic mnohem levnější než soukromé CAR a přitom úspěšnost je zcela úplně srovnatelná. Nabízí levnější léky.
@esprit1 píše:
@Hanesi A to máš ten Puregeon taky v peru? Mně ani nenapadlo, že bych si mohla napichnout žilkuNo tak přeji at zítra lépe míříš
S tím perem je to fajn, klasicke injekce se celkem bojím. A to se zavádí celá jehla do břicha? V plánu mám kromě GONALu ještě orgalutran a na dalším řádku společně ovitrelle/pregnyl/decapeptyl což budou asi léky se stejným účinkem. Nejspíš přesně jak jsi napsala.. Je to věda..
Já teď za 3 pera Gonalu doplácela dohromady 3500 Kč, vyzvedávala jsem je před týdnem.
@Ecil píše:
Já teď za 3 pera Gonalu doplácela dohromady 3500 Kč, vyzvedávala jsem je před týdnem.
Tak to uz zní líp, asi jsem to špatně pochopila
se divim, že jsme zatím nezaplatili ani korunu ![]()
@Tomička Peníze jsou v tomto případě na posledním miste, ale jak jsem psala, jde o princip. A jak je? Doufám, že líp a líp ![]()
@Ecil já jsem teda na merional doplácela jen stokoruny, že by to měl každý CAR jinak?
A s tou levnější variantou - já nechodím do státního CARu, ale do soukromého ![]()
V mém CARu se vše, včetně léků, hradí až po ET, takže možná je to @esprit1 Tak i u tebe, proto jsi zatím nic neplatila…ale to přijde, neboj ![]()
jsou to drsné protiklady, v jeden okamžik jsi v ordinaci, koukas na to, jak ti zavádějí to krásné embryo a pak zustavas chvíli s partnerem aby se dobre chytlo, dalo by se říct romantika
…vyjdes z pokoje a už na tebe čeká účetní, aby jsi náhodou nezapomněla zaplatit
…takto je to alespoň u nás ![]()
@esprit1 naštěstí líp
Nechci to zakřiknout, ale snad je to za mnou
A ráno budu volat, kolik se nám urodilo „dětí“ a jak se mají…začínám být lehce nervozní ![]()