Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Není možnost zajít ještě do jinýho CAR a zkonzultovat to i tam?
@Izzz píše:
Není možnost zajít ještě do jinýho CAR a zkonzultovat to i tam?
zde zakladatelka: jedině v dojezdu 100km, jak by se tam na nás tvářili? Nechtěli by sami dělat znovu všechna vyšetření? Z toho mám trošku strach ..
Zkus víc rozepsat ty výsledky spermiogramu, těch 50% je na tom jak?
Tady asi záleží i na vašem věku, jak moc spěcháte. Já jen napíšu, jak bych jednala já (30 let) ve tvé situaci: zkusila bych konzultaci ještě v jednom CAR, nebo bych první zkusila pár pokusů IUI. 50% se mi ještě nezdá až tak tragická hodnota, pokud ty jsi podle vyšetření úplně v pořádku. Partnerovi bych cpala vitamín E, případně další podpůrné preparáty a zkusila to IUI. S tím, že bych někde vzadu v hlavě měla, že se nic neděje, když nevyjde IUI, máme ještě možnost IVF.
Poptala bych se i vjiném CAR klidně.
Jinak dlouhý protokol se dává pro vyšší kvalitu vajíček, nicméně já to zvládla s běžnou délkou a vajíčka byla kvalitní…ale záleží určo i na věku ženy.
SPG- IUI opravud nemá moc šancí. Zksuit můžete ale spíš asi pro svůj pocit a taky se platí netaková pálka jako IVF samozřejmě.
Jinak ICSI bych doporučila taky v případě poruchy spg, nicméěn PK je věcí názorů CAR - nám říkali že je nedělají neboť blastocysty jsou strašně náchylné na cokoliv z prostředí natož přenos do dělohy, takže transferují dříve…ale o PK si můžete rozhodnout sami.
Zde zakladatelka
Oni nám bohužel v caru říkali, že IUI se stimulací už se podle pojišťoven teď bere jako jeden pokus. 30 nám ještě není jsme mladší a věk u nás není důvod k tomu spěchat, spíš jde o psychyku, že si už mimčo přejeme. Byli jsme rozhodnutí do toho jít na 100% ale trošku mě zarazil ten dlouhý protokol, myslela jsem, že se u zdravých žen nemuaí dělat..?
Jinak manžel má Evelor (doporučení CAR) , vitamin E, Selezin a Macu. V únoru měl spermio 2 miliony spermií, teď má 3,5 ale hodnota je stále dost malá ![]()
@j.a.n.i1 Papír s výsledky spermiogramu jsme tentokrát nedostali. Ono 50% s těch 3,5 milionu asi není nic moc, když údajně má být ALESPOŇ 20mil.
Můžeš to konzultovat i tady v poradně odpovídá na dotazy CAR a reagují velmi rychle a ochotně přes email tak ej zkus co by poradili oni ![]()
@loka píše:
Poptala bych se i vjiném CAR klidně.
Jinak dlouhý protokol se dává pro vyšší kvalitu vajíček, nicméně já to zvládla s běžnou délkou a vajíčka byla kvalitní…ale záleží určo i na věku ženy.
SPG- IUI opravud nemá moc šancí. Zksuit můžete ale spíš asi pro svůj pocit a taky se platí netaková pálka jako IVF samozřejmě.
Jinak ICSI bych doporučila taky v případě poruchy spg, nicméěn PK je věcí názorů CAR - nám říkali že je nedělají neboť blastocysty jsou strašně náchylné na cokoliv z prostředí natož přenos do dělohy, takže transferují dříve…ale o PK si můžete rozhodnout sami.
zde zakladatelka
Moc děkuji za zkušenosti. Právě mám strach, že přenos vyvinutějších embryí je už náročnější. Nicméně doktor nám prodlouženou kultivaci nabídl, že je dobrá ale zde záleží na nás. Jaký je váš CAR?
já ti mohu napsat mou zkušenost, nevím, jestli to pro tebe bude něco znamenat. taky jsme se snažili zhruba 2 roky, ale měli jsme dost malou frekvenci styků. každopádně partner špatný spermiogram a to hodně, měl asi jen 250tisíc spermií a z toho většinu morfologicky špatnou, byly pomalé, prostě vše špatně. a otěhotněla jsem přirozeně 14dní po tomto výsledku. je mi jasné, že to nevypovídá nic o tom, jak se zadaří vám, ale chtěla jsem tím říct, že to lze i s mnohem horšími výsledky. nějak si myslím,že prostě hraje roli i to, jakým způsobem se ty potvory dostanou do tý laborky a že při styku to může být všechno nějak jinak. vystresovaná psychika má vliv na všechno a možná i na tohle. držím palce.
@Saroya píše:
já ti mohu napsat mou zkušenost, nevím, jestli to pro tebe bude něco znamenat. taky jsme se snažili zhruba 2 roky, ale měli jsme dost malou frekvenci styků. každopádně partner špatný spermiogram a to hodně, měl asi jen 250tisíc spermií a z toho většinu morfologicky špatnou, byly pomalé, prostě vše špatně. a otěhotněla jsem přirozeně 14dní po tomto výsledku. je mi jasné, že to nevypovídá nic o tom, jak se zadaří vám, ale chtěla jsem tím říct, že to lze i s mnohem horšími výsledky. nějak si myslím,že prostě hraje roli i to, jakým způsobem se ty potvory dostanou do tý laborky a že při styku to může být všechno nějak jinak. vystresovaná psychika má vliv na všechno a možná i na tohle. držím palce.
Moc děkuji za zkušenost! Opravdu bych ráda věřila na přirozené početí
Psychycky si troufám říct, že jsme na tom velmi dobře ale prostě se těšíme
Zatím se nehroutím, když dostanu MS ![]()
@Malá Mia píše:
Tady asi záleží i na vašem věku, jak moc spěcháte. Já jen napíšu, jak bych jednala já (30 let) ve tvé situaci: zkusila bych konzultaci ještě v jednom CAR, nebo bych první zkusila pár pokusů IUI. 50% se mi ještě nezdá až tak tragická hodnota, pokud ty jsi podle vyšetření úplně v pořádku. Partnerovi bych cpala vitamín E, případně další podpůrné preparáty a zkusila to IUI. S tím, že bych někde vzadu v hlavě měla, že se nic neděje, když nevyjde IUI, máme ještě možnost IVF.
jj to je dobře, já to s tou psychikou tady myslela tak, že prostě i hraje roli, když si to chlap udělá nad časopisem někde, kde je prvně v životě a když se miluje se svou ženou…
já pořád doufala, že na to umělko nebudem muset a povedlo se, ale už jsem se s tím začala smiřovat.
@Rona píše:
Přesně to co píše malá Mia jsme dělali my a povedlo se (bez konzultace jinde). Povedlo se tedy IUI, ne přirozené početí, ale vzhledem k tomu, že nás kvůli výsledkům SPG hnali na IVF s ICSI to považuji za velký úspěch. Myslím, že v CARech potřebují výsledky a podle toho jednají - žádné polehoučku, pomaloučku, ale hned plná palba. Pokud je problém u chlapa je snížená šance, že se IUI povede a to by jim kazilo procento úspěšnosti. Ale to je jenom můj názor, nemám to nijak podložené. A taky jim jde samozřejmě o peníze, ty jsou vždycky hoodně důležité. Musím ale říct, že když dr. řekl „ortel“ IVF s ICSI a já odpověděla dobře, ale nejdřív prosím zkusme 3 cykly IUI tak byl naprosto v pohodě, že si sice myslí že se to nepovede, ale proč to nezkusit. Takže pokud je člověk orientovaný laik a nenarazí na blba co si hraje na pánaboha, tak je domluva možná
.
zde zakladatelka
Moc děkuji, asi jste na tom byli podobně! S lékařem dohoda určitě bude bez potíží jen prostě toto bylo podáno tak, že jiná šance není (ale stále zůstával prostor pro nás - dohoda je možná). Na kolikátý cyklus vám vyšlo IUI?
Ahoj holky,
Jaký je zásadní rozdíl mezi krátkým a dlouhým protokolem?
tak po dvou letech snažení je to tady - lékaři v caru nám doporučili IVF s tím, že s manželovým spermiogramem nemáme moc šancí na přirozené otěhotnění (3,5 milionu spermií a z toho 50% schopných). Z tohoto důvodu nedoporučují ani IUI. Já jsem alespoň dle vyšetření v pořádku ( ovulační cykly - zjištěno ultrazvukem, hormonální profil v normě, štítná žláza v pořádku,..). Dle lékařů je nezbytné pro oplodnění vajíček ICSI a prodloužená kultivace(samozřejmě vše za příplatek). A u mě automaticky počítají s dlouhým protokolem. Teď by mě zajímalo - je to správný postup? Vím, že nemáte věšteckou kouli ale jsou tu některé uživatelky co mají s IVF bohaté zkušenosti. Nechci být nedůvěřivá ale mám strach, aby nás nenutili i do věcí které pro nás nejsou nezbytné. Přeci jen ta spousta financí se bude hodit až bude mimčo na světě
Snad pochopíte mé obavy a otázky - je to pro nás naprosto neznámé
Anonym proto, že sem chodí kupa známých a zatím skutečně nechceme, aby věděli o tom, že se chystáme na umělko (tak snad je to oprávněný důvod) ..
Předem moc děkujeme za případné postřehy a rady