Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To jde tak nějak přirozeně s věkem, s věcmi, co deti dělají, zkouší, vidí, řeší…když chtějí v létě běhat po zahradě nahati, když se společně koupou, když se zajímají o prsa babičky, když řeší, že ségra má mezi noha něco jinyho, než brácha, při hře na doktora… při vsech příležitostech se dá jednou větou zmínit, že cizí lidi nikomu nikam nesahaji, nekoukaji, neukazuji…já žádné cílené přednášky nedělám, vždy vyuziju situace a vysvětlím navíc právě něco takového. Jeslti to má efekt, to nevím, a doufám, že ani nikdy nezjistim.
@Midaku Přesně tak to dělám také. Když měly děti takové to „exhibicionistické období“, kdy na sebe a na nás vysrkovaly zadky i předky, tak prostě jo, doma je to legrace, žádná ostuda chodit nahatý, ale před nikým jiným to dělat nesmí a nikdo to nesmí dělat před nimi. A co mají dělat v případě, že by to někdo zkoušel. Nám se hodně osvědčily hry ve stylu „co bys dělal kdyby…“. To děti hodně bavilo, zvlášť večer před spaním, když tím oddalovaly dobu mého odchodu z pokojíčku ![]()
Jako člověk, který zažil dlouhodobé sexuální zneužívání v rodině, se snažím dítěti (holčičce) opakovat, že nikdo na ní nemá právo sahat tak, aby se jí to nelíbilo. A nemusí si to nechat líbit. Ale iluze si nedělám. Dítě je strašně snadný cíl sexuálního násilí a je na rodiči, aby ho chránil, ptal se, co se dělo a tak.. Nenechávám ji tam, kde si nejsem absolutně stoprocentně jistá, že jí nikdo neublíží a to ani u některých rodičů kamarádů.
Ideálně hned. Říct, že dospělí se svlékají jen na určitých místech, ne venku na ulici. Že má hned odejít, nekomunikovat s ním a říct to mámě nebo tátovi.
@Russet píše:
Ideálně hned. Říct, že dospělí se svlékají jen na určitých místech, ne venku na ulici. Že má hned odejít, nekomunikovat s ním a říct to mámě nebo tátovi.
Toto se prave delat nema. Ale radi to dospelym zenam teda. Mozna pro dite by poradili opravdu utect
![]()
https://www.moderni-sebeobrana.cz/
@PaníBovaryová píše:
Toto se prave delat nema. Ale radi to dospelym zenam teda. Mozna pro dite by poradili opravdu utect![]()
https://www.moderni-sebeobrana.cz/
Proč se to nemá dělat?
Taky jsem v 11 ve vlaku potkala exhibicionistu a zachovala jsem se přesně takto - nekomunikovala jsem, odešla, akorát jsem nic tedy neřekla rodičům, dodnes to neví.
@PaníBovaryová sebeobeana ti nepomůže. V 99% je nejlepší obrana útěk. Bohužel z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že když tě povalí a zalehne 2× větší váha než tvoje, nepomůže ti nic a nějaká sebeobrana je směšná. Mě zachránilo jenom to, že někdo šel kolem a dotyčný se lekl a utekl… ale i tak nic moc, zažít ten pocit absolutní bezbrannosti…
O tom útěku - to nám říkali taky na bojových uměních. Trénink tréninkem, ale v životě je všechno jinak. Nejlépe z takových situací hned zmizet, když má třeba druhá strana nůž, nepomůže ti většinou žádný trénink…
Pak je ještě jedna varianta. Že sexuálním agresorem je někdo blízký - strýc, děda, učitel. Nebo lékař! Je velmi snadné si dávat pozor na cizí lidi, ale je velmi těžké vysvětlovat, že je potřeba se umět ochránit i v situaci, která ze své podstaty má být bezpečná. Mě zneužíval strýc.
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová sebeobeana ti nepomůže. V 99% je nejlepší obrana útěk. Bohužel z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že když tě povalí a zalehne 2× větší váha než tvoje, nepomůže ti nic a nějaká sebeobrana je směšná. Mě zachránilo jenom to, že někdo šel kolem a dotyčný se lekl a utekl… ale i tak nic moc, zažít ten pocit absolutní bezbrannosti…
Mluvim o masturbatorech, ne nekom, kdo se te pokousi znasilnit
@Anonymní píše:
Pak je ještě jedna varianta. Že sexuálním agresorem je někdo blízký - strýc, děda, učitel. Nebo lékař! Je velmi snadné si dávat pozor na cizí lidi, ale je velmi těžké vysvětlovat, že je potřeba se umět ochránit i v situaci, která ze své podstaty má být bezpečná. Mě zneužíval strýc.
Ano, tyto situace jsou asi nejhorší. Jak pro oběť, která třeba může mít strach, že jí nikdo neuvěří, tak i potom pro rodiče. Já mám pro zneužívání dětí nulovou toleranci. Je mi moc líto, že tě to potkalo.
Já to zatím řeším jen teoreticky ve své hlavě. Nemám na nikoho podezření. Ale nedávno jeden strýc z rodiny plácnul při rozhovoru 10letou sousedovic holku při rozhovoru po zadku a to jsem mu hned vmetla, jestli to jako myslí vážně. Holka koukala dost zaraženě, už začíná dospívat a nedovolila si chudák ani ceknout.
V tom vlaku jsem se taky okamžitě zvedla a odešla a pozor, nebylo to v kupé, ale v normálním vagonu a za bílého dne ![]()
Doma ať si dělaj jak uznáte za vhodné. Jánom ať vědí že třeba na návštěvě se musí řídit pravidly domácích. Např. Pokud budou mít moje děti přísně zakázáno čmarat po zdi a cizi dítě neuposlechno a zeď počmaralo byla bych nasupena. Pokud by to jeho rodič nedej bože pochválil, dost rázně bych všechny vyprovodila. Pokud moje děti nebudou skákat na posteli tak chci aby mi cizí dítě neskakalo po posteli. Pokud někde na návštěvě řeknou, např, že se nebude chodit do sklepa tak moje dítě prostě nebude chodit do sklepa. Pokud řeknou, že
nemaj otevírat skříň tak prostě nebude. I kdyby mělo dostat výchovnou. Prostě od výchovu očekávám že já budu respektovat to že jsem na návštěvě a obráceně. Jinak nahý na návštěvě rozhodně nebudou lítat. Už z principu, je to neslušný.
Ahoj, s pochopitelných důvodů anonymně.
Když mi bylo 9, na jedné sousedské akci se přede mnou svlékl mladý muž, náš známý, když jsme spolu zůstali o samotě, bylo mu tehdy přes 20. Tehdy jsem to nikomu neřekla, měla jsem strach, ale za pár týdnů to prasklo, protože osahával moji mladší kamarádku, když u nich byl na návštěvě a viděl ho její otec. Následně se zjistilo, že holek je víc, které takto obtěžoval, dokonce nás vyslýchala policie a on byl ve vazbě.
Potom v 15 přede mnou začal ve vlaku bezostyšně masturbovat starší chlap. To už jsem si říkala, proč sakra zrovna já.
Vždy jsem působila hodně dětsky, mladě.
Já vím, že jsou mnohem horší věci, ale tyto zážitky s mojí dětskou psychikou dost zamávaly a ovlivnily můj vztah k mužům. V dospělosti jsem se s tím nějak srovnala, prožila dvě tři lásky než jsem poznala svého manžela. Teď mám dvě školkové děti.
A začínám to v sobě řešit. Jak a kdy dětem vysvětlit, že jsou věci, které si dospělý k dětem dovolit nesmí.
Jak zajistit, aby se tohle mojí holčičce nestalo.